Σε μια παράσταση playback θεάτρου μετά από αρκετό καιρό

Το είδος το ανακάλυψα λίγο μετά τον ερχομό μου στην Θεσσαλονίκη απ' την Αθήνα το 2003. Είναι ιδιαίτερο, είναι ο ορισμός της αμφίδρομης έκθεσης, άρα και σχέσης τελικά (μήπως όμως έτσι δεν είναι οι σχέσεις).

Παρακολούθησα πολλές παραστάσεις playback θεάτρου όλα αυτά τα χρόνια, άλλες φορές συμμετείχα περισσότερο ενεργά λέγοντας όνειρα ή ιστορίες προσωπικές. Θυμάμαι σε μια παράσταση, έγινε η διήγηση μιας ιστορίας που αναφέρονταν ο επαγγελματικός μου ρόλος, η απόφαση που 'χα πάρει έχοντας την ευθύνη της πορείας κάποιων ανθρώπων. Θυμάμαι παραστάσεις σε αίθουσες σχολείων, σε μικρές ημιυπόγειες θεατρικές σκηνές, σε μεγαλύτερες σκηνές θεάτρου.

Κάναμε συνεντεύξεις στον 88miso και εδώ στο keep life όλα αυτά τα χρόνια..... 

Παρά την επαφή είχα πολλά χρόνια να παρακολουθήσω παράσταση playback, δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό. 

Άκουγα για τις αλλαγές στην σύνθεση ή στις συνθέσεις της αρχικής ομάδας, μέσα από αυτήν την αρχική ομάδα γνώρισα το διαδραστικό είδος θεατρικής έκφρασης. Ίσως για αυτό να έκανα τόσο καιρό να παρακολουθήσω playback θέατρο..... ίσως. Πάντα όμως πρότεινα στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν μια παράσταση playback. Κυριολεκτικά πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Τελικά βρέθηκα την περασμένη Κυριακή 08 Δεκέμβρη στην παράσταση της Ομάδας Διαδραστικού Θεάτρου Playback RU. Νομίζω πως πάντα υπάρχει μια ''ζεστή παγωμάρα'' στην αίθουσα πριν από κάθε παράσταση, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, μπορεί να 'ναι προσωπική αίσθηση, το άγνωστο οικείο όμως αυτό μου βγάζει.

Πολύ μικρότερη η σύνθεση της ομάδας από αυτό που είχα συνηθίσει και μάθει, όμως μου θύμησε την εξαιρετική παιδική μικρού μήκους ταινία ''Ο άνθρωπος ορχήστρα''.

Μεγάλη η εμπειρία και ακόμα μεγαλύτερο το δέσιμο των ηθοποιών. Το τωρινό μικρότερο σχήμα σαν να λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, βοηθά τον θεατή να εστιάσει διαφορετικά σε σχέση με την μεγαλύτερη ομάδα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξέλιξη, σίγουρα όμως εξέλιξη είναι η επιλογή του συνθεσάιζερ σε σχέση με τα παραδοσιακά όργανα που είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν. Ο εμπλουτισμός με δείγματα ηλεκτρονικού ήχου θεωρώ πως απογειώνει το σύνολο της παράστασης, με ήχους που ταιριάζουν σε τμήμα του playback κοινού. 

Αυτά..... Πάντα είναι παράξενη μια παράσταση playback, όλα τα ωραία σκέφτομαι έχουν μέσα τους το στοιχείο του παράξενου. 

Δείτε επίσης:
Ομάδα αυτοσχεδιαστικού θεάτρου "RU" - "Το Παρόν και το Μέλλον θυμούνται"

Παράσταση αυτοσχεδιαστικού θεάτρου playback με την ομάδα RU

Αυτοσχεδιαστικό θέατρο playback

Το Ελληνικό PLAYBACK Θέατρο μιλά στο Keep Life

3 Π ή Πρόταση Παράστασης Playback

Το Ελληνικό Playback Θεάτρο στον 88miso

Σχόλια