Τα πράγματα ξεκίνησαν από αυτή την ανάρτηση.
Και συνεχίστηκαν έτσι πάλι μέσω facebook ως εξής: ''Άγγελε task. Είναι σφιγγοφωλιά ή απλά τοποθετεί τα αυγά της η σφίγγα μεσά σε μικρές εγκοπές όπως στην καρέκλα του σκηνοθέτη;''
Και η απάντηση του Άγγελου.
Ευχαριστώ τον φίλο Βαγγέλη για την ανάθεση μίας δεύτερης πρόσκλησης σχετικά με το εύρημα των φωλιών σφηκών στις καρέκλες του κήπου του (?)
Το να ανακαλύπτεις φωλιές από σφήκες δεν είναι τόσο ευχάριστο (για μένα ένας λόγος παραπάνω λόγω του χρωματικού συνδυασμού τους, συγνώμη από τους φίλους/ες αρειανούς/ες & αεκτσήδες)
Οι σφήκες υπερασπίζονται σθεναρά τις φωλιές τους, γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές σε όποιον επιτεθεί σε αυτές και ζητούν εκδίκηση από τον θύτη. Είναι δε ακόμη πιο επιθετικές από τις μέλισσες, άλλωστε στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο από της σφήκες εμπνευστήκαν οι Αμερικανοί από όσο ξέρω από την ονοματοδοσία πολεμικών σκαφών και αεροπλάνων (Sea Wasp, Hornet κλπ.)
Στην Ελλάδα απαντούμενο συχνότερα είδος είναι οι χάρτινες (εκτός από τα χάρτινα πρωταθλήματα , υπάρχουν και οι σφήκες), επειδή η εξωτερική τους υφή είναι σαν χαρτί. Σχηματίζουν φωλιές σαν σφουγγάρια με μεγάλους πόρους κυκλικού περίπου σχήματος , ή καλύτερα σαν ομπρέλα είναι πολύ επιθετικές εάν νιώσουν πως απειλούνται και εάν μάλιστα καταστραφεί η φωλιά τους τότε ορμούν σαν να έχει ανοίξει το ΖΑΡΑ έπειτα από την καραντίνα, το δε τσίμπημά τους πονάει πολύ.
Υπάρχουν όμως και οι Σφήκες "λάσπης". Βαγγέλη μάλλον στην περίπτωση σου πρέπει να είναι αυτού του είδους αν καταλαβαίνω καλά από τις φωτογραφίες.
Ουσιαστικά πρόκειται για σφήκες που φτιάχνουν την φωλιά τους δημιουργώντας λάσπη. Δημιουργούν "κουκούλι" από λάσπη. Η σφήκα πιάνει μικρές αράχνες, τις παραλύει με το δηλητήριο του κεντριού της και τις μεταφέρει στη φωλιά. Εκεί τις αποθηκεύει σε μια ιδιότυπη συντήρηση, ούτε ζωντανές για να είναι επικίνδυνες, ούτε νεκρές για να «χαλάσουν» και τις αφήνει για παρέα στο αυγό της, το οποίο όταν εκκολαφθεί θα βγει η νύμφη. Όταν αυτό ανοίξει η προνύμφη τρέφεται με τις άτυχες αράχνες μέχρι να γίνει η μεταμόρφωση της σε σφήκα.
Πολλές φορές τέτοια κουκούλια βρίσκονται στα παράθυρα των σπιτιών. Γενικότερα οι σφήκες αυτού του είδους δεν είναι επιθετικές και μάλλον ωφέλιμες αφού τρώνε και αράχνες ιδιαίτερα επικίνδυνες όπως τις μαύρες χήρες.
Οπότε νομίζω ότι δεν διατρέχεις ιδιαίτερο κίνδυνο.
Σε τι ωφελούν οι σφήκες όμως ? Ένα παράδειγμα από τα ΠΟΛΛΑ:
Στην παραγωγή των σύκων.
Τα σύκα είναι στην ουσία ανεστραμμένα λουλούδια, αφού δεν ωριμάζουν όπως πχ. τα μήλα και τα ροδάκινα. Τα λουλούδια τους ανθίζουν μέσα στον λοβό που τελικά θα μεταμορφωθεί στο φρούτο που όλοι γνωρίζουμε. Κάθε λουλούδι παράγει ένα μόνο φρούτο, με έναν σπόρο που ονομάζεται «achene». Αυτό είναι στην ουσία που δίνει στο σύκο την τραγανιστή του υφή, αφού κάθε σύκο αποτελείται από πολλά «achene». Επομένως, όταν τρώμε ένα σύκο, στην ουσία τρώμε πολλά... φρούτα μαζί.
Αλλά αυτό είναι ένα μόλις μέρος της ιδιαίτερης ιστορίας του σύκου.
Επειδή τα σύκα ανθίζουν εσωτερικά, χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο επικονίασης. Και εκεί μπαίνει στο όλο παιχνίδι η σφήκα των σύκων (fig wasp). Το σύκο δεν μπορεί να επιβιώσει εάν αυτή η σφήκα δεν εξαπλώσει μέσα του το γενετικό της υλικό και η σφήκα δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς το σύκο, εφόσον εκεί γεννάει τις προνύμφες της.
Η θηλυκή σφήκα μπαίνει στα αρσενικά σύκα – τα οποία εμείς δεν τρώμε – για να αφήσει τα αυγά της. Η κεραία και τα φτερά της σφήκας σπάνε όταν μπει στο σύκο και έτσι δεν υπάρχει τρόπος να βγει ποτέ ξανά έξω. Αυτό πρέπει να το αναλάβουν οι μικρές σφήκες που θα γεννηθούν. Οι αρσενικές σφήκες που θα γεννηθούν δεν έχουν φτερά, εφόσον ο μοναδικός σκοπός τους είναι να ζευγαρώσουν με τις θηλυκές σφήκες – τις αδερφές τους, στην ουσία -, οι οποίες τελικά θα σκάψουν ένα τούνελ για να απελευθερωθούν από το σύκο, συνεχίζοντας έτσι τον κύκλο της ζωής.
Πρόκειται για μία ιστορία ακούσιας αυταπάρνησης, περίπου σαν του Kουασιμόδου της Notre Dam ή του Frankstein.
Τι συμβαίνει ωστόσο, εάν μία σφήκα μπει και παγιδευτεί κατά λάθος σε ένα θηλυκό σύκο, το οποίο και τρώμε;
Η σφήκα μένει μέσα και εμείς, κατά κάποιον τρόπο, την τρώμε. Ωστόσο, το σύκο έχει μέσα ένα ένζυμο που μετατρέπει τη σφήκα σε πρωτεΐνη ή τουλάχιστον, ένα μέρος της σφήκας.
Οι σφήκες αυτές είναι πάρα πολύ μικρές και η τραγανιστή υφή του σύκου δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε εκείνες.
Οπότε φίλε Βαγγέλη, βάζω εδώ μία αυτό πρόκληση ελεύθερη προς απάντηση από όλους.
Το σύκο είναι vegan η όχι ???????
Τελικά Βαγγέλη, η ενασχόλησή με το trail running, οδηγεί στον πλουτισμό των γνώσεων μας σε underground θέματα και άνετα μπορούμε να πούμε ότι το τρέξιμο γυμνάζει και το πνεύμα. Σε Ευχαριστώ.
Καλή σας μέρα με ασφάλεια.
Σχόλια