Ούτε αθάνατος, ούτε τίποτα, υπάρχει για την ζωή / Δύο χρόνια και μια μέρα χωρίς τον Περικλή Κοροβέση

Από το f/b Maria Katergari / 
τίτλος keeplife
Δυό χρόνια κλείνουν σήμερα από την ώρα που ο δικός μας Περικλής πέταξε προς τους αιθέρες, παραδίδοντας στο θάνατο «καμένη γη», όπως ακριβώς το είχε θελήσει. Είχε ζήσει τη ζωή που ήθελε, ελεύθερος και ακέραιος, μέσα από μύρια βιώματα που υπαγόρεψαν, κατά κάποιο τρόπο, τις ιδέες του και τους οραματισμούς του για μια άλλη κοινωνία, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο πλατιά.

Όμως, ο δικός μας Περικλής δεν έφυγε από την επίγεια ζωή μας. Όσο κυκλοφορούν τα βιβλία του, όσο πλαταίνουν οι αναφορές στις ιδέες του, όσο κυκλοφορεί η ΕφΣυν που υπεραγαπούσε σαν εγχείρημα, όσο μαζεύονται τα βράδια στο σπίτι μας οι φίλοι για να πιουν το τελευταίο ποτήρι της νύχτας μαζί του, όπως συνέβαινε πάντα, όσο στήνονται εγχειρήματα που αναφέρονται σ αυτόν ή τα βιβλία του, τόσο θα υπάρχει και θα κυκλοφορεί όλο και πιο πολύ ανάμεσα μας. Ωραίος, αγέρωχος, ευγενής και βαθύτατα ανθρώπινος, διορατικός κι οξύνους, να ανοίγει δρόμους με την μεστή του σκέψη σε απερπάτητα μονοπάτια και να ανατρέπει τα καθεστηκυία «ιερά και όσιά μας», κλείνοντας το μάτι κάποιες φορές στην μικροαστική μας ευπρέπεια, στην στενομυαλιά και την απαιδευσιά μας.

Στο πνεύμα του, οι συνεταιριστικές Εκδόσεις των Συναδέλφων που εκδίδουν τους Ανθρωποφύλακες ετοιμάζουν εκδήλωση για τον Περικλή το αμέσως προσεχές διάστημα (θα ανακοινωθεί) και επανακυκλοφορούν σε 14ηέκδοση το βιβλίο, με επεκταμένο παράρτημα που προέρχεται από τα αρχεία του. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει επίσης στα ισπανικά τον Μάιο από τις αυτοδιαχειριζόμενες εκδόσεις El Garaje.O συνεταιρισμός τεχνικών του ελληνικού κινηματόγραφου Αrtemis σχεδιάζει ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη στους Ανθρωποφύλακες.Το θεατρικό του έργο Tango Barθα ανεβεί το φθινόπωρο από την θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα, στην Αθήνα, κι ακόμα για μια συνολική εικόνα του έργου και της δράσης του προετοιμάζεται διαδικτυακός ιστότοπος, τον οποίο θα διαχειριστεί η συνεταιριστική ομάδα Socialistas.

Επίσης, μέσα στην χρονιά θα επανακυκλοφορήσουν τα εξαντλημένα βιβλία του Κοινός Τόπος( που γράφτηκε αμέσως μετά τους Ανθρωποφύλακες) και το θεατρικό Επιχείρηση Ιουδίθ, από τις εκδόσεις Opportuna, καθώς ετοιμάζεται από τις ίδιες εκδόσεις ο συνολικός τόμος Άπαντα Πεζά που θα περιλαμβάνει όλα τα βιβλία του (που τα περισσότερα είναι εξαντλημένα) με επίμετρα των Παντελή Μπουκάλα, Δημήτρη Ραυτόπουλου, Σάββα Μιχαήλ και Νίκου Παπαχριστόπουλου, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022.

Τέλος, σήμερα η ΕφΣυν κυκλοφορεί με δισέλιδο αφιέρωμα στον Περικλή, υπό τον τίτλο «Ο άνθρωπος που νίκησε τους Ανθρωποφύλακες», υπογεγραμμένο από τον Δημήτρη Ψαρρά.

Δείτε επίσης

Σχόλια