Task 3 / Τι είναι το αφρώδες μόρφωμα στα φυτά

Για να μπείτε γρήγορα στο κλίμα των task και της ανάρτησης δείτε: 

Δευτέρα 18.05.20
Εγώ σε προσωπικό μήνυμα: ''Καλησπέρα Άγγελε αν έχεις διάθεση και χρόνο ένα task απ' το Φυτικό Βασίλειο. Πολλά φυτά έχω παρατηρήση βγάζουν έναν αφρό πάνω τους.''

Τρίτη 19.05.20 σε ανάρτηση στο facebook ο Άγγελος:
''Days of Running Science
3η προ(σ)κληση από τον φίλο Βαγγέλη σχετικά με το εύρημα που φαίνεται στην φωτογραφία. Ένα αφρώδες μόρφωμα σε πράσινο βλαστό, σαν μαλλί της γριάς.

Πρόκειται για κερκοπίδες (cercopidae). Οικογένεια εντόμων της τάξης των ομοπτέρων. Περιλαμβάνει χιλιάδες είδη μικρών εντόμων, τα οποία συναντώνται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με μεγαλύτερη αφθονία στις τροπικές χώρες.

Τα περισσότερα από αυτά μετακινούνται με άλματα, όπως οι βάτραχοι, εξού και οι ονομασίες όπως froghoppers, planthoppers. Τα έντομα αυτά, μήκους 3-10 χιλιοστών, έχουν καστανό ή πρασινωπό χρώμα και φέρουν κοντές αγκαθωτές κεραίες, που μεγαλώνουν μπροστά ή ανάμεσα στα σύνθετα μάτια.
Τρέφονται από τον χυμό ξυλωδών και ποωδών φυτών, στα οποία τρυπώνουν. Για να ζήσουν πρέπει να αντλούν τεράστιες ποσότητες υγρού χυμού από το φυτό που φτάνει έως και τις 300 φορές το σωματικό τους βάρος. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο και απαιτεί πολύ ισχυρούς μύες για την άντληση.

Μία τέτοια ποσότητα υγρών παράγει και τα αντίστοιχα απόβλητα. Οι προνύμφες που αγκυροβολούν σε διακλαδώσεις του κορμού του φυτού, παίρνουν μία θέση με το κεφάλι-αντλία προς τα κάτω. Τα υγρά εκκρίματα από την πίσω …….αποχέτευση και καθώς βγαίνουν μαζί με μία κολλώδη ουσία που εκκρίνεται από κοιλιακούς αδένες, χτυπιούνται από αποφύσεις που έχουν τα σκαθάρια- έντομα (σαν τον αυγοδαρτη για να γίνει η μαρέγκα) και δημιουργείται ο αφρός , κολλώδης που ρέει προς τα κάτω και σκεπάζει την προνύμφη.
Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αβγά τους το φθινόπωρο· οι προνύμφες εκκολάπτονται την ίδια εποχή και φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη το καλοκαίρι. Ο αφρός αυτός, προστατεύει τις προνύμφες από τους εχθρούς τους (έχει πικρή και όξινη γεύση για τους διώκτες τους) και από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Καταλήγοντας:
1. Ακόμη μία φορά η φύση οργάνωσε την ζωή αυτών των μικρών εντόμων χωρίς να έχουν ανάγκη εξωτερικά μέσα.
2. Δεν χρειάζεται πάντα να κοιτάμε ψηλά. Άλλωστε στο τρέξιμο βουνού-εξοχής καλό είναι να κοιτάμε κάτω για να μην σκοντάψουμε.
3. Την επόμενη φορά δεσμεύομαι να βρω μία πρό(σ)κληση από το υδάτινο βασίλειο.

Επισυνάπτεται ένα video από τον ισότοπο των N.York Times.
Όποιος έχει υπομονή να το δει, πιστεύω θα ανταμειφθεί.
Καλή σας μέρα.''



υ.γ.
Τελικά Άγγελε  δεν επρόκειτο για το Φυτικό Βασίλειο αλλά για το Ζωικό, όσον αφορά το υγρό Βασίλειο μάλλον είναι δική σου αρμοδιότητα.
Άγγελος Σκούμπας
β.ψ.

Σχόλια