Μαθαίνοντας για τα σκαθάρια

Τα πράγματα εξελίσσονται, μεταλλάσσονται αν προτιμάτε ή απλά το ένα φέρνει το άλλο. Την Παρασκευή 10.04.20 ο Άγγελος Σκούμπας έκανε την εξής ανάρτηση στο f/b:

''Οι μέρες είναι περίεργες επειδή έχουμε επιλέξει να διαβάζουμε περίεργα πράγματα. Σε αυτό τον τρομολαγνικό βομβαρδισμό ιατρικών, κοινωνιολογικών και προφητικών πληροφοριών προσπερνάμε τον περίγυρό μας και φαινόμενα τα οποία, όμως μπορούν να μας οδηγήσουν στο χτίσιμο μιας ορθολογικής αντιμετώπισης αυτών που βλέπουμε. 

Σε πρόσφατο τρέξιμο μου στην περιοχή της Τούμπας, περνώντας από το γνωστό "Ρέμα" το ποταμάκι ήταν αρκετά γεμάτο με νερό. 

Αναρωτηθήκατε πότε γιατί ο αφρός ακόμα και σε αυτό το σκούρο από την παράσυρση χωμάτων νερό είναι πάντα άσπρος; 

Αυτό συμβαίνει διότι κατά την αναταραχή του νερού φυσαλίδες αέρα περικλείονται από λεπτό υμένιο νερού και επειδή οι σχηματισμοί αυτοί είναι καμπυλωτοί, αντανακλούν προς κάθε κατεύθυνση το ορατό φως και φαίνονται στα μάτια μας λευκοί. 

Ορίστε μία πληροφορία, άχρηστη φαινομενικά, με αδιαμφισβήτητη όμως φυσική εξήγηση, κόντρα στην παραπληροφόρηση των ημερών. 

Στην φωτογραφία φαίνεται το ξαφνικό brainstorming που πυροδότησε τη μικρή αυτή σημερινή ανάρτηση. 

Οδεύοντας προς την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, να είστε ασφαλής τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Καλή σας Μέρα.''


Έχω καταλάβει από καιρό ότι στον Άγγελο αρέσει να μαθαίνει βρίσκοντας. Έτσι  το περασμένο Σάββατο 11.04.20 του έθεσα το εξής ερώτημα μετά από δική μου παρατήρηση έξω στη φύση.

''Άγγελε μετά την τεκμηριωμένη εξήγηση σχετικά με το νερό στο Ρέμα Τούμπας την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω μόνο εσύ μπορείς να μας εξηγήσεις γιατί το σκαθάρι (νομίζω) κάνει μια μπάλα από ακαθαρσίες ζώων - προβάτων και μεταφέρει. Παλιότερα είχα δει μόνο να μεταφέρει την "μπάλα", προχθές το πέτυχα την ώρα που την έφτιαχνε όπως φαίνεται.''

Η απάντηση ήρθε χθες Μ. Δευτέρα 13.04.20
''Βαγγέλη Καλημέρα και ευχαριστώ για την πρό(σ) κληση :

Υπάρχουν δύο είδη σφαιρικών μορφωμάτων από ακαθαρσίες :

Το πρώτο εξυπηρετεί καθαρά σκοπούς αποταμίευσης τροφής αφού σχηματίζονται από σκαθάρια (τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά) και μεταφέρονται στις φωλιές τους ως απόθεμα τροφής.

Μάλιστα ο σχηματισμός του κεφαλιού των σκαθαριών (σφαιρικός) βοηθά στην μορφοποίηση ως μπάλα, ενώ τα μπροστινά πόδια, μεγαλύτερα από τα πίσω, βοηθούν στην κύλιση της μπάλας.

Ο δεύτερος τύπος εξυπηρετεί καθαρά σκοπούς αναπαραγωγικούς και αποτελεί το πρώτο βήμα προσέλκυσης (δηλαδή του φλερτ) των θηλυκών από τα αρσενικά. 

Το αρσενικό και μόνο (…ο άντρας ο δουλευτής) σκαθάρι, σχηματίζει μπάλες από περιττώματα άλλων ζώων, οι οποίες θα αποτελέσουν το μέρος όπου το θηλυκό θα εναποθέσει τα αυγά του και αυτά τρεφόμενα από αυτήν την μπάλα από περιττώματα θα εκκολαφθούν και θα μεγαλώσουν ως μικρά σκαθάρια. 

Το κίνητρο δηλαδή για να διαλέξει το θηλυκό είναι καθαρά θέμα επιβίωσης των παιδιών της …..

Οπότε ακόμη και αν και ο έρωτας τους δεν θα γίνει ποτέ blockbuster στο άσπρο πανί, αν μπορούσε κάποιος να κατέβει στον μικρόκοσμό τους, σίγουρα θα άκουγε ατάκες του στυλ :

….Έχω μία μπάλα (..κότερο) πάμε μία βόλτα ; …. 

ή

…Here’s looking at you kid… του Bogart τείνοντας το ποτήρι με την σαμπάνια στην Bergman, στο Casablanca…

Love conquers all !!!

Ελπίζω να σε κάλυψα. Keep exploring !!''

Άγγελος Σκούμπας
β.ψ.


Σχόλια