«Έχουμε εθιστεί στη σύγκρουση, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας χωρίς σύγκρουση. Από 1915 έως το 1940 ήμασταν βενιζελικοί και βασιλικοί και από το 1940 μέχρι σήμερα είμαστε δεξιοί και αριστεροί», δήλωσε η καταξιωμένη ιστορικός
Στην Ελλάδα έχουμε εμφύλιο πόλεμο από το 1915, κάτι που είναι βλακώδες, δήλωσε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, μιλώντας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega.
«Έχουμε εθιστεί στη σύγκρουση, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας χωρίς σύγκρουση. Από 1915 έως το 1940 ήμασταν βενιζελικοί και βασιλικοί και από το 1940 μέχρι σήμερα είμαστε δεξιοί και αριστεροί», δήλωσε η καταξιωμένη ιστορικός, εμμένοντας στην άποψη πως στην Ελλάδα έχουμε εμφύλιο πόλεμο από το 1915: «Ακόμη και σήμερα», δήλωσε εμφατικά η ιστορικός στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Η αποστροφή της Μαρίας Ευθυμίου, ήρθε στο πλαίσιο σχολιασμού για το εάν στην Ελλάδα «στρογγυλεύουμε» την ιστορία: «Το να υπάρχει μια εθνική ιστορία, συμβαίνει σε όλους τους λαούς. Το πόσο πεποιημένη είναι κάθε φορά, δεν είναι όμοια σε όλες τις περιπτώσεις. Θα έλεγε κανείς πως είναι κάπως φυσικό να στρογγυλεύονται τα πράγματα. Η ελληνική πλευρά στον 20ο αιώνα έχει λαμπρές περιπτώσεις ιστορικών. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος είναι ο εθνικός μας ιστορικός, διαβάζεις σελίδες του που είναι εντυπωσιακές, που δεν το πιστεύεις ότι είναι δικές του. Έχουμε εθνικούς ιστορικούς που έγραψαν όσο το δυνατόν πιο απροσώπως, γιατί αυτό είναι όσο το δυνατόν να απομακρυνθείς για να μιλήσεις σαν τρίτος για κάτι που σε αφορά», εξήγησε και συνέχισε:
«Εκείνο που συμβαίνει με εμάς όμως είναι ότι έχουμε μια τόσο μακρόσυρτη σύγκρουση, έχουμε έναν εμφύλιο που διαρκεί από το 1915 σχεδόν μέχρι σήμερα».
«Ο τρόπος που κυλάει η πολιτική μας ζωή και οι πολιτικές μας αντιπαραθέσεις είναι απόλυτος, δεν υπάρχει αποδοχή του άλλου, έστω ακόμη και σήμερα. Αν δείτε στην πολιτική -ευτυχώς όχι τόσο πολύ όσο πριν από κάποιες δεκαετίες- όμως είναι εκεί και το βλέπεις: Η αντιπολίτευση -ένθεν και ένθεν- είναι ακυρωτική συνολικά, δεν υπάρχει», δήλωσε.
«Έχουμε εθιστεί στη σύγκρουση, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας χωρίς σύγκρουση. Από 1915 έως το 1940 ήμασταν βενιζελικοί και βασιλικοί και από το 1940 μέχρι σήμερα είμαστε δεξιοί και αριστεροί», συνέχισε υποστηρίζοντας την άποψή της, μιλώντας στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, στο Mega.
«Δεν συμβαίνει παντού αυτό, με τέτοια ένταση και τέτοια πόλωση. Δεν είναι μόνο τοξικό, βαρύ και αυτοκαταστροφικό, είναι και βλακώδες. Ξέρετε, η βλακεία είναι πολύ μεγάλο πράγμα, είναι πανίσχυρη», είπε και επισήμανε: «Το να επιμένεις σε αυτή την πόλωση, την ακύρωση ο ένας του άλλου, είναι βλακώδες».
«Μόνο η Ελλάδα, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, έκανε εμφύλιο, από το 1943-1949, μέσα σε συνθήκες Κατοχής και με τόσο σημαντική Εθνική Αντίσταση, εμείς είχαμε εμφύλιο πόλεμο», συνέχισε, αφήνοντας ωστόσο μία αισιόδοξη χροιά, καθώς, όπως είπε, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει: «Κοιτάμε τον εαυτό μας και δεν θέλουμε πια αυτή την κατάσταση, υπάρχει μία αντίσταση στην κοινωνία σε αυτή την κατηγορία. Όταν ένας πολιτικός ακυρώνει εν συνόλω τον αντίπαλό του, χάνει το κύρος του στην κοινωνία και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος».
Σχόλια