Από το enikos.gr
Όλοι μας ξεχνάμε πράγματα κάποιες φορές. Ίσως να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που συναντήσατε στο σούπερ μάρκετ ή πού αφήσατε το πορτοφόλι σας. Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα “συνηθισμένα” κενά μνήμης και στα σημάδια που υποδεικνύουν πως κάτι πιο σοβαρό μπορεί να συμβαίνει.
Για να ξεχωρίσετε τη διαφορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα στοιχεία για την ήπια γνωστική εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένου του Νο1 σημαδιού που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.
Τι είναι η ήπια γνωστική εξασθένηση
«Η ήπια γνωστική εξασθένηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα ενός ασθενούς όταν η μείωση της μνήμης και της σκέψης είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φυσιολογική εξασθένηση λόγω ηλικίας», εξηγεί η Dr. Amy Naquin-Chappel, MD, νευρολόγος στο Houston Methodist Willowbrook Hospital.
Η ήπια γνωστική εξασθένηση βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της ήπιας μείωσης της μνήμης και της σκέψης που είναι σύνηθες να βιώνουμε με την γήρανση και της πιο σοβαρής μείωσης, της άνοιας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τους εξής τρόπους:
- να ξεχνάτε εντελώς μια συνάντηση ή εκδήλωση,
- να ξεχνάτε πού αφήσατε κάτι ή το όνομα κάποιου,
- να χάνετε τη ροή της σκέψης σας ή
- να δυσκολεύεστε στη λήψη αποφάσεων.
«Άτομα με ελαφρά γνωστική εξασθένηση μπορεί να παρατηρήσουν ότι η μνήμη ή οι νοητικές τους λειτουργίες έχουν ‘υποχωρήσει’, ενώ στενοί φίλοι και συγγενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αλλαγές», λέει η Dr. Naquin-Chappel, προσθέτοντας ότι αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή κάποιου.
Το να βιώνετε ήπια γνωστική εξασθένηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξελιχθεί σε άνοια. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να συμβεί, ενώ για άλλους μπορεί να μην εξελιχθεί ποτέ. Για άλλους, μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί.
Το σημάδι της ήπιας γνωστικής εξασθένησης που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, σύμφωνα με έναν νευρολόγο
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής: Το να ξεχνάμε κάτι που και που δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, η Dr. Naquin-Chappel επισημαίνει πως υπάρχει ένα σημάδι γνωστικής εξασθένησης που δεν πρέπει να αγνοήσουμε: Όταν τα κενά μνήμης ή σκέψης επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι το στοιχείο που διαχωρίζει την ήπια γνωστική εξασθένηση από τη νόσο Αλτσχάιμερ και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Εάν οι αλλαγές στη μνήμη ή τη σκέψη σας οδηγούν σε λάθη κατά την οδήγηση, ξεχνάτε να πάρετε τα φάρμακά σας ή κάνετε λάθη σχετικά με τα οικονομικά σας, η Dr. Naquin-Chappel εξηγεί πως όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης που μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες. «Δεν πρέπει να αγνοούμε τα σημάδια δυσκολίας στη διαχείριση των φαρμάκων μας – είτε πρόκειται για την ανανέωση των συνταγών είτε για την ίδια τη λήψη τους – καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία όταν τα φάρμακα δεν λαμβάνονται σωστά», επισημαίνει.
Η Dr. Naquin-Chappel προσθέτει πως αν κάποιος δυσκολεύεται να πλοηγηθεί σε γνωστά μέρη οδηγώντας ή παρατηρεί αύξηση σε μικρές ζημιές στο αυτοκίνητο, όπως το χτύπημα σε πεζοδρόμια ή ταχυδρομικά κουτιά, όλα αυτά αποτελούν ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ήπια γνωστική εξασθένηση ή πρώιμη ένδειξη νευροεκφυλιστικής νόσου. «Τα περιστατικά οδήγησης μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό του εαυτού μας ή των άλλων και πρέπει να διερευνηθούν άμεσα», προειδοποιεί.
Ακόμα και αν οι αλλαγές στη γνωστική λειτουργία δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, η Dr. Naquin-Chappel τονίζει πως αξίζει να επισκεφθείτε γιατρό. «Η ήπια γνωστική εξασθένηση σχετίζεται συχνά με άλλες καταστάσεις, όπως ελλείψεις σε βιταμίνες, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, άγχος και πολλές άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν πλάνο θεραπείας. Από την άλλη πλευρά, η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να αποτελεί τα πρώιμα σημάδια μιας νευροεκφυλιστικής νόσου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία θα εξελιχθεί σε άνοια», εξηγεί η Dr. Naquin-Chappel, τονίζοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο ο έγκαιρος εντοπισμός είναι τόσο σημαντικός καθώς επιτρέπει τον κατάλληλο σχεδιασμό θεραπείας.
Εάν επισκεφθείτε γιατρό για ήπια γνωστική εξασθένηση, η Dr. Naquin-Chappel αναφέρει ότι μπορεί να περιμένετε να υποβληθείτε σε διάφορες εξετάσεις, όπως απεικόνιση εγκεφάλου για τον εντοπισμό τυχόν δομικών αιτιών γνωστικής εξασθένησης, εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών ή τεστ αξιολόγησης όπως το Mini-Mental State Examination (MMSE) ή το Montreal Cognitive Assessment (MOCA). «Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, μπορεί να γίνει νευροψυχολογικός έλεγχος για να εκτιμηθεί εάν η γνωστική λειτουργία του ασθενούς είναι σύμφωνη με άλλα άτομα στην ηλικία τους ή αν είναι χειρότερη από ό,τι αναμένεται για την ηλικία τους, όπως φαίνεται σε περιπτώσεις ήπιας γνωστικής έκπτωσης και άνοιας», προσθέτει.
Και πάλι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε μήπως ξεχνάτε κάτι κάθε τόσο. Αλλά αν οι αλλαγές στη μνήμη ή τη σκέψη επηρεάζουν αρνητικά τη δουλειά, τις σχέσεις ή την ασφάλειά σας, πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε τι το προκαλεί. Όταν πρόκειται για την υγεία σας, η γνώση είναι πάντα δύναμη.
Σχόλια