Γιατί η σημερινή γενιά των 30ρηδων στις ΗΠΑ δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της απόκτησης παιδιών
Η οικονομική κρίση του 2008 τσάκισε τα «φτερά» των Millennials όταν ήταν πολύ νέοι. Φορτώθηκαν δυσβάσταχτα φοιτητικά χρέη. Μπήκαν σε μια αγορά εργασίας ιδιαίτερα ρευστή και επισφαλή. Ως ενήλικες, το όνειρο να αποκτήσουν δικό τους σπίτι έγινε όλο και πιο άπιαστο.Κι έπειτα ήρθε η πανδημία COVID-19 σαν «κερασάκι στην τούρτα». Τα μέλη αυτής της γενιάς -που σήμερα ηλικιακά κυμαίνονται μεταξύ 27 και 42 ετών- πέρασαν και περνούν από «σαράντα κύματα».
Στις ΗΠΑ είναι η πρώτη γενιά που δεν είναι πιθανό να τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη, αυτή των γονέων, σύμφωνα με έρευνα του Opportunity Insights, ενός ινστιτούτου έρευνας και πολιτικής με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Φυσικό και επόμενο λοιπόν, λένε ειδικοί, πολλοί Millennials να βάζουν στον «πάγο» σχέδια και προσωπικούς στόχους. Ένας από αυτούς φαίνεται ότι είναι η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση παιδιών. Το δείχνουν τα στοιχεία. Τα ποσοστά γάμων μειώνονται σταθερά.
Ο ρυθμός γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στα αμερικανικά χρονικά.
Περιορίστηκε σημαντικά λόγω και της πανδημίας. Στο φόντο πάντως είναι μια διπλή κρίση. Υγειονομική και οικονομική. Την τάση είχε καταγράψει εν μέσω της COVID-19 η δεξαμενή σκέψης Pew Research. Σε έρευνα του 2021, το 44% των Αμερικανών άτεκνων ενηλίκων δήλωσε ότι είναι απίθανο να κάνει παιδιά, από 37% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2018.Εξ αυτών, το 56% είπε ότι απλά δεν ήθελε να αποκτήσει παιδιά. Για το υπόλοιπο 43%, οι σημαντικότεροι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν ιατρικά ζητήματα, οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη συντρόφου και η ηλικία. Θέματα όπως η γεωπολιτική αστάθεια και η κλιματική αλλαγή συμπλήρωναν τη λίστα. Στους παράγοντες επίσης προσμετράται η ελλιπής κρατική υποστήριξη.
«Κλωτσώντας το τενεκεδάκι»
Οι μειωμένοι ρυθμοί γεννήσεων προκαλούν ανησυχία εδώ και αρκετές δεκαετίες στις ΗΠΑ (και όχι μόνο).Η οικονομία πάντα τους επηρέαζε. Στην περίπτωση των Millennials, η ύφεση του 2008 βρήκε τις πρώτες «φουρνιές» τους στην καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία. Λόγω οικονομικής ανασφάλειας, πολλοί καθυστέρησαν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά. Ο δείκτης γεννητικότητας σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σχεδόν κατά σχεδόν 23% στις ΗΠΑ, από 14,3 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα που ήταν το 2007 σε 11,1 πέρυσι. Πέρα πάντως από την αλληλουχία των οικονομικών δυσκολιών, οι Millennials χαρακτηρίζονται ως μια γενιά που είτε φοβάται τις δεσμεύσεις, είτε έχει διαφορετικές προτεραιότητες.
Η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα της αναπαραγωγής εν τω μεταξύ δίνει στα ζευγάρια τη δυνατότητα, θεωρητικά, να κάνουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους, αν το επιλέξουν. Πρακτικά, ωστόσο, το κόστος παραμένει υψηλό. Συνήθως δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Δεν είναι επίσης εγγυημένη η επιτυχία. Τη γενικότερη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης αποτυπώνει πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, που δείχνει ότι η προτίμηση των Αμερικανών ενηλίκων για πολυμελείς οικογένειες είναι η υψηλότερη από το 1971. Το 47% θεωρεί καλύτερο πρότυπο την τετραμελή οικογένεια. Το 45% ανεβάζει τον «πήχη» στα τρία ή και περισσότερα παιδιά. Ανεξάρτητα από αυτό που θεωρούν ιδανικό, το 15% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 40 ετών, που δεν είναι ακόμη γονείς, δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν κάποια μέρα. Το ποσοστό πέφτει στο 6% για όσους άτεκνους είναι 41 ετών και άνω.
Λύση οι μετανάστες
Οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι το 2042 θα συνεχίσουν να πεθαίνουν περισσότεροι Αμερικανοί, απ’ ότι θα γεννιούνται. Παρ’ όλα αυτά πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προβλέπει ότι ο πληθυσμός στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα πλησιάσει τα 373 εκατομμύρια μέχρι το 2053, αυξημένος κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια σε σχέση με αντίστοιχες εκτιμήσεις πριν από ένα χρόνο. Αυτή η μακροπρόθεσμη αύξηση του πληθυσμού θα «οφείλεται στη μετανάστευση», αναφέρει η έκθεση. Κόντρα στις σημερινές αντι-μεταναστευτικές πολιτικές, κρίνεται αναγκαία «καθώς οι δείκτες γονιμότητας παραμένουν κάτω από το ποσοστό που θα χρειαζόταν για τα επίπεδα αναπλήρωσης μιας γενιάς». Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τονίζουν οι συντάκτες της, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στα επόμενα 30 χρόνια θα είναι μόνο το ένα τρίτο του ρυθμού μεταξύ 1983 και 2022.
Συνεπώς, επισημαίνεται, περισσότεροι Αμερικανοί θα ανήκουν στην κατηγορία 65 ετών και άνω, με τους υπόλοιπους -γηγενείς και μη- που θα είναι σε παραγωγική ηλικία να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και, εν μέρει, τις συντάξεις.
Σχόλια