Όσο περισσότερο μιλάμε στα μωρά τόσο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

Από το efsyn.gr
Το ποσοστό ομιλίας των ενηλίκων στα μωρά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους φαίνεται να είναι συνυφασμένο κατ’ αναλογία με την ανάπτυξη και τη δομή των εγκεφάλων τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Μελέτες έχουν υποδείξει προηγουμένως ότι υπάρχουν οφέλη από την ομιλία σε μικρά παιδιά, ενώ η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επεξεργασίας της γλώσσας και να ενισχύσει το λεξιλόγιό τους σε επόμενη φάση.

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έρευνας λένε ότι έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της ποσότητας της ομιλίας των ενηλίκων στην οποία εκτίθενται τα παιδιά και της ουσίας μυελίνη στον εγκέφαλο, που περιβάλλει τα νεύρα και κάνει τα σήματα των νευροδιαβιβαστών πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή τοποθετημένη μέσα σε ένα γιλέκο που φόρεσαν σε 87 μωρά, από έξι έως 30 μηνών, για να καταγράψουν την ποσότητα της ομιλίας στην οποία εκτέθηκαν στο σπίτι.

Η ομάδα κατέγραψε 6.208 ώρες γλωσσικών δεδομένων, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά με πιο μορφωμένες μητέρες εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας ενηλίκων και τα ίδια ήταν πιο εκφραστικά.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσει την ποσότητα μυελίνης στον εγκέφαλο των παιδιών.
Καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, η ποσότητα της μυελίνης αυξάνεται προοδευτικά. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι, για τα παιδιά ηλικίας 30 μηνών, μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας ενηλίκων συσχετίστηκαν με την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοστών μυελίνης σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Αντίθετα, για τα παιδιά έξι μηνών, μεγαλύτερες ποσότητες ομιλίας ενηλίκων συσχετίστηκαν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις μυελίνης.
Ενώ το τελευταίο ήταν απροσδόκητο, οι ερευνητές έδωσαν μια πιθανή εξήγηση λέγοντας ότι ο αντίκτυπος της ομιλίας εξαρτάται από το στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Έτσι, διαφέρει η ομιλία που ακούει ένα μωρό έξι μηνών σε σχέση με ένα μωρό 30 μηνών, που έχει αντικειμενικά πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι συσχετισμοί και για τις δύο ηλικιακές ομάδες ήταν ισχυρότεροι, τουλάχιστον στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, για παιδιά μητέρων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Σχόλια