Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;

Από το purina.gr
Το να κουλουριάζεστε με τη γάτα σας όσο μουγκρίζει είναι μια στιγμή ανάπαυσης για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Είναι ένα σημάδι ότι είναι ευτυχισμένη, ικανοποιημένη και αισθάνεται άνετα που βρίσκεται στην αγκαλιά σας, απολαμβάνοντας την προσοχή σας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι γάτες εκφράζουν τα συναισθήματά τους γουργουρίζοντας, με τον ίδιο τρόπο που εμείς χαμογελάμε και οι σκύλοι κουνούν τις ουρές τους. Όταν οι γάτες γουργουρίζουν, δεν σημαίνει πάντοτε πως είναι ευτυχείς και υπάρχει πολύ μυστήριο γύρω από το γιατί, αλλά και το πως κάνουν αυτό τον ήχο.

Προηγούμενη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι γάτες δεν κάνουν αυτόν τον ήχο μόνο όταν είναι χαρούμενες, αλλά και όταν είναι απογοητευμένες ή φοβισμένες. Το γουργουρητό, είναι ένας αμυντικός μηχανισμός και ένας τρόπος να διατηρηθεί η ηρεμία σε καταστάσεις άγχους. Συχνά θα ακούσετε τη γάτα σας να γουργουρίζει στον κτηνίατρο καθώς αυτή εξετάζεται, αλλά δεν σημαίνει πως η γάτα σας αισθάνεται όμορφα! Είναι πιο πιθανό ότι η γάτα σας να γουργουρίζει για να ηρεμήσει, παρά λόγω της απόλαυσης κατά την εξέταση. Διαβάστε περισσότερα για την κατανόηση της συμπεριφοράς της γάτας σας παρακάτω.

Το γουργούρισμα δεν είναι απλώς μια μέθοδος επικοινωνίας. Οι γάτες το χρησιμοποιούν επίσης για να ηρεμούν και να διαχειριστούν τον πόνο. Η μαμά γάτα γουργουρίζει κατά τη διάρκεια του τοκετού για να ανακουφίσει την ταλαιπωρία και συνεχίζει να γουργουρίζει και μετά, έτσι ώστε να καθοδηγήσει τα νεογέννητα γατάκια της κοντά στο σώμα της για να τα φροντίσει. Δεδομένου ότι τα γατάκια γεννιούνται τυφλά και κουφά, οι δονήσεις από τη μητέρα τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους και σε μόλις δύο μέρες, μπορούν να ξεκινήσουν να επικοινωνούν με τη μαμά τους και τα άλλα νεογέννητα γατάκια μέσω του γουργουρίσματος.

Πώς γουργουρίζουν οι γάτες;
Γνωρίζουμε λοιπόν γιατί οι γάτες γουργουρίζουν, αλλά πώς πραγματικά κάνουν έναν τέτοιο συναρπαστικό ήχο;

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι μύες της γάτας σας παράγουν έναν ήχο που είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση των φωνητικών χορδών - και καθώς η γάτα σας αναπνέει, ο αέρας χτυπά τους μύες που δονούνται. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ήχος αυτός προέρχεται περισσότερο από την κίνηση των μυών, παρά από την επιθυμία της γάτας να παράγει κάποιον ήχο με την φωνή της.

Πώς βοηθάει το γουργουρητό της γάτας τον άνθρωπο
Είναι γνωστό ότι οι γάτες, ανακουφίζουν τους ανθρώπους από το άγχος, όχι μόνο επειδή είναι χαριτωμένες, αλλά και λόγω των θετικών επιδράσεων που έχει το γουργουρητό τους σε μας.

Οι ιδιοκτήτες γάτας έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, καθώς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όταν αλληλεπίδρούν με τις γάτες και ακούνε το γουργουρητό τους. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι αυτό που είναι γνωστό ως «θεραπεία με την επαφή». Αυτή, είναι η ικανότητα να ηρεμούν, να καταπραΰνουν και να θεραπεύουν κάποιες ασθένειες στους ανθρώπους μόνο με το να βρίσκονται κοντά και πολλοί άνθρωποι έχουν πει ότι μπορούν να ελέγξουν τις ημικρανίες τους απλώς ξαπλώνοτας δίπλα στην γάτα τους.

Υπάρχει κι ένα παλιό κτηνιατρικό ρητό που λέει: «Αν βάλεις μια γάτα δίπλα σε σπασμένα κόκαλα στο ίδιο δωμάτιο, τα κόκαλα θα θεραπευτούν».

Το ήξερες?
Η χαμηλή συχνότητα του γουργουρητού των γατιών, προκαλεί μια σειρά δονήσεων στο σώμα τους που μπορούν να διευκολύνουν την αναπνοή, να θεραπεύσουν τα οστά και τους τραυματισμούς, να γυμνάσουν τους μυς και να αποκαταστήσουν τους τραυματισμένους τένοντες, ενώ παράλληλα δρουν και για την ανακούφιση του πόνου.

Το γουργουρητό μιας γάτας κειμένεται ανάμεσα στα 25-150 Hz, που είναι η ίδια συχνότητα που βοηθά στη σωματική επούλωση με τα ίδια οφέλη που αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Αυτή πιθανώς να είναι και η αιτία που η γάτα σας μπορεί να πηδήξει από ένα δέντρο και να μην αισθάνθεί τίποτα κατά την προσγείωση.

Το γουργουρητό, δεν είναι κάτι που κάνουν όλες οι γάτες. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του μικρού οστού που βρίσκεται μέσα στις φωνητικές χορδές, το οποίο σε κάποιες γάτες είναι πιο εύκαμπτο. Αυτό το κόκκαλο επιτρέπει σε κάποιες γάτες να κάνουν ένα βαθύ ήρεμο ήχο και σε άλλες επιτρέπει μόνο τις δονήσεις του αέρα κατά την εκπνοή και την εισπνοή.

Η δύναμη του γουργουρητού! Έχετε ακούσει ποτέ τη γάτα σας να μουγκρίζει πιο δυνατά και πιο απεγνωσμένα όταν πεινάει; Οι ερευνητές προσδιόρισαν πρόσφατα έναν νέο ήχο ο οποίος μεταβάλλει τον κανονικό ήχο σε έναν πιο επείγοντα «σαν κλάμα». Αυτή η συχνότητα είναι παρόμοια με αυτή ενός μωρού που κλαίει και μας κάνει ενστικτωδώς να θέλουμε να βοηθήσουμε, και στην περίπτωση της πεινασμένης γάτας μας, μας κάνει να τρέξουμε προς τις λιχουδιές!

Μια γάτα που μουγκρίζει, μπορεί να είναι ευτυχισμένη, αγχωμένη ή πεινασμένη, αλλά κοιτάζοντας τη συμπεριφορά της και αισθανόμενος τη διάθεσή της, θα είστε σε θέση να ανακαλύψετε τι μπορεί να προσπαθούν να σας επικοινωνήσουν κάθε φορά.

Σχόλια