Η 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το… 496. Το ζήτημα όμως είναι αλλού. Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους που είναι υποψήφιοι για τον ρόλο του Αγίου Βαλεντίνου. Όλοι τους μαρτύρησαν. Μάλλον με αποκεφαλισμό.
Εκδοχή 1η
Ένας θρύλος, υποστηρίζει πως ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας, που υπηρέτησε κατά τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Δεύτερος, αποφάσισε ότι οι ανύπαντροι άντρες γίνονταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους με συζύγους και οικογένειες, απαγόρευσε το γάμο στους νεαρούς που συμμετείχαν στον στρατό. Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία του διατάγματος, στάθηκε απέναντι στον Κλαύδιο και συνέχισε, κρυφά, να πραγματοποιεί γάμους μεταξύ νέων εραστών. Όταν οι πράξεις του αποκαλύφθηκαν, ο Κλαύδιος διέταξε να τον σκοτώσουν.
Εκδοχή 2η
Άλλοι, επιμένουν πως ο πραγματικός Άγιος Βαλεντίνος ήταν αυτός του Τέρνι. Ήταν ένας επίσκοπος, ο οποίος επίσης αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο τον Β’ έξω από τη Ρώμη.
Εκδοχή 3η
Ο τρίτος Βαλεντίνος, ίσως να θανατώθηκε καθώς προσπάθησε να βοηθήσει Χριστιανούς να ξεφύγουν από τις ρωμαϊκές φυλακές, όπου και βασανίζονταν. Σύμφωνα με το μύθο, φυλακίστηκε επίσης. Από το κελί του έστειλε τον πρώτο «Βαλεντίνο», όταν ερωτεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι, την κόρη του δεσμοφύλακά του. Τον είχε επισκεφθεί κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του. Πριν από το θάνατό του, λέγεται πως της έγραψε μια επιστολή με την υπογραφή “From your Valentine”. Η έκφραση επέζησε ως το σήμερα.
Υ.Γ. Ο Άγιος Βαλεντίνος σήμερα
Ακολουθεί τραγική εικόνα, αλλά συνηθισμένη στα πλαίσια του χριστιανισμού, μας συγχωρείτε.
Μπορείς να φιλήσεις και τον ίδιο τον Βαλεντίνο. Τα οστά του φυλάσσονται στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε (Santa Prassede), στη Ρώμη.
Υ.Γ.2 Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και οι παγανιστικές γιορτές
Τα Λουπερκάλια (Lupercalia) ήταν μια αρχαία παγανιστική γιορτή που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στη Ρώμη, στις 15 Φεβρουαρίου. Γιορτάζονταν ο Φαύνος, η ρωμαϊκή αντιστοιχία του Σάτυρου.
Η λογική λοιπόν, μας υποδεικνύει πως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τοποθετήθηκε για να υπερκαλύψει τα Λουπερκάλια. Αντίθετα με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που υμνεί την παντοτινή αγάπη και τον έρωτα, τα Λουπερκάλια ήταν μια αιματηρή, βίαιη και “σεξουαλική” γιορτή, γεμάτη θυσίες ζώων και τυχαία ζευγαρώματα.
Σχόλια