Μέτσοβο. Ορεινός τουρισμός, ''φυσηκές'' σκέψεις

Από το f/b Nikolaos Kalofyris τίτλος ανάρτησεις keeplife
Ορεινός τουρισμός στην περιοχή Μετσόβου. Μια δύσκολη υπόθεση. Λένε πως τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Εγώ λέω τα γνήσια και αληθινά νομίσματα άσχετα από την πλευρά έχουν την αξία τους. Αυτό που δεν έχει αξία είναι το ψεύτικο το κάλπικο νόμισμα, που κάποια στιγμή θα γίνει αντιληπτό και αυτός που το διακινεί θα υποστεί τις συνέπειες.

Στο θέμα του ορεινού τουρισμού εδώ και καιρό γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του ορεινού τοπίου της περιοχής μας.

Ο Αθλητικός Όμιλος και εθελοντές έχουν δημιουργήσει και αναδείξει ένα δίκτυο μονοπατιών άνω των 100χλμ. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η διοργάνωση των αγώνων ορεινού τρεξίματος URSA TRAIL για δέκα συνεχόμενα χρόνια.

Η διοργάνωση των αγώνων λειτουργεί καταλυτικά στην κινητοποίηση εθελοντών που συμμετέχουν στην συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών και στην δημιουργία νέων.

Οι αγώνες διεξάγονται τέλος Μαϊου.

Τα μονοπάτια αποτελούν τουριστικό προϊόν του Δήμου για όλο το έτος. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει, καθώς αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την κορωνίδα της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας που είναι ο Ορεινός εναλλακτικός τουρισμός δέχεται υποβάθμιση από αυτούς που θα έπρεπε να τον προστατεύουν.

Εδώ κολλάει το πραγματικό και το κάλπικο νόμισμα.

Πρωτοβουλίες όπως η διεθνής πιστοποίηση του μονοπατιού από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία πεζοπόρων με την βοήθεια του Δήμου Μετσόβου και την συνεργασία του Αθλητικού Ομίλου δίνουν αξία στο τουριστικό νόμισμα.

Υλοτομία μεγάλης κλίμακας στην περιοχή Βαλ Ντι Λιοσιανι πάνω στο μονοπάτι με διαχειριστική του Δασαρχείου του φορέα που θα έπρεπε να μεριμνά για την προστασία και συντήρηση του μονοπατιού, δημιουργεί κάλπικο τουριστικό νόμισμα.
Κτηνοτροφικες μονάδες με σεβασμό στο περιβάλλον με καλαίσθητες εγκαταστάσεις και προϊόντα υψηλής ποιότητας που θα καταναλώνουν οι επισκέπτες, δίνουν αξία στο τουριστικό μας νόμισμα. Κτηνοτροφικες μονάδες με ανεξέλεγκτα λύματα που μολύνουν τα ύδατα λιμνών και ποταμών, επικίνδυνα τσομπανοσκυλα και τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις πάνω στην διαδρομή δημιουργούν κάλπικο νόμισμα. Υποδομές, εξυπηρέτηση και ποιοτικές παροχές από τις επιχειρήσεις δίνουν αξία στο τουριστικό νόμισμα. Συμπεριφορές πως θα τα αρπάξουμε το κάνουν κάλπικο. Όλα αυτά έχουν σαν υπόβαθρο την ίδια την νοοτροπία μας και την ικανότητα να μπορούμε να κάνουμε πράγματα για το κοινό όφελος που θα μας οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το φωτογραφικό υλικό που θα δείτε αποτελεί απόδειξη πως κυκλοφορούν δύο νομίσματα. Το γνήσιο από πρόσφατες εργασίες σε νέο μονοπάτι που ενώνει την περιοχή Παντε αλ γκίνε πάνω από το Μέτσοβο, με την βαση του χιονοδρομικού Τελεφερίκ δημιουργώντας μία όμορφη κυκλική διαδρομή πολύ κοντά στον οικισμό. Οι εργασίες έγιναν με πρωτοβουλίες του Αντιδήμαρχου Μπούμπα Ιωάννη εκ μέρους του Δήμου Μετσόβου και του Αθλητικού Ομίλου που έκανε και την καλοκαιρινή συντήρηση του μονοπατιού με χορτοκοπτικο. Το κάλπικο νόμισμα είναι η κατάσταση του μονοπατιού μετά την εκτεταμένη υλοτομία στην περιοχή Βαλ Ντι Λιοσιανι στο 33χλμ της διαδρομής Ursa trail και μέρος της διαδρομής epirus trail.

Οι φωτογραφίες θα εναλλάσσονται για να γίνει αντιληπτή η διαφορά.









Σχόλια