Με αφορμή δυο απώλειες

Δεν την γνώρισα ποτέ προσωπικά, ένα γεια μου ‘χει πει μια-δυο φορές λόγω της παρέας μου. Σαν οικιακή βοηθός έμοιαζε, σαν μια Μαρούσκα με ενσυναίσθηση βαθιά όμως, ούτε λόγος για Ντέμη Μαρκορά. Ανηφόριζε την Δεινοκράτους στο Κολονάκι, άβαφτη, με τα μαλλιά πιασμένα πίσω, άνθρωπος απλός, άνθρωπος, όπως εγώ, όπως ο Κώστας ο Σπανός. Η πολυκατοικία που έμενε ήταν σχεδόν απέναντι απ’ το Jazz in Jazz του Κώστα επί της Δεινοκράτους, λίγο πιο πάνω απ’ την πλατεία Δεξαμενής στο Κολονάκι. Όλα αυτά την δεκαετία του ’90, αρχές ’00 το πολύ.

Πολλές φορές καθόμουν με τον Κώστα έξω απ’ το Jazz in Jazz, είτε μεσημεράκι, είτε νωρίς το βράδυ, κυρίως νωρίς το βράδυ, πριν ξεκινήσει η δουλειά. Κάποιες από αυτές τις φορές περνούσε και η Ντίνα Κώνστα (31.12.1938 - 03.07.2022 ) για το σπίτι. Την χαιρετούσε με περίσσια ευγένεια ο Κώστας, το ίδιο και εκείνη κοιτώντας μας και τους δύο για μια στιγμή ακριβώς μέσα στα μάτια, συνεχίζοντας την πορεία της. Ελαφρώς σκυφτή μέση, με τα μαλλιά πιασμένα πίσω, άνθρωπος απλός, άβαφτη. Από τα μικρά κάποιες φορές καταλαβαίνεις αν κάποιος είναι ''μεγάλος'', αν είναι ουσιαστικός άνθρωπος. Θυμάμαι μου έλεγε ο Κώστας μόλις έφευγε εκείνη: ''είναι πολύ καλός άνθρωπος η γειτόνισσα, απλή.''  Όπως εκείνος σκέφτομαι…. .

Η ομορφιά των ανθρώπων φαίνεται στο άβαφτο πρόσωπό τους, στις δίχως κρέμες ρυτίδες τους. Είτε πρόκειται για γυναίκες είτε για άντρες.

Απ’ την άλλη, ήταν ένα σεβάσμιο πρόσωπο για το Πρόγραμμα, είχε ένα στυλ Λόρδου θα μπορούσες να πεις. Μετρημένες κουβέντες, γεμάτες ουσία και ευγένεια. Τα τρία χρόνια που δούλεψα στην Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση έτυχε πολλές φορές να τον συναντήσω σε εκδηλώσεις είτε του φορέα, είτε του Προγράμματος. ''Είχε ιδιαίτερη σχέση με το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση δουλεύοντας με τα μέλη και τους εργαζόμενους για την οργάνωση του αρχείου του και στην ανάδειξη της ιστορίας και του έργου του.'' Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ για τον θάνατο του Γεράσιμου Νοταρά (1936 - 2022) επίτιμου Προέδρου του φορέα με το σημαντικό κοινωνικό έργο.

Είχε ένα ''φλατ'' απλότητας και σοβαρότητας. Θυμάμαι τον τρόπο που στέκονταν σε ένα ιδιαίτερα λαϊκό νυχτερινό μαγαζί, στα Πατήσια, τραγουδούσε η Έφη Σαρρή σε εκδήλωση του συλλόγου οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ήταν κι ο ίδιος καλεσμένος. Κάπως έτσι θυμάμαι τον για πολλά χρόνια Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμο Νοταρά. 

Μεγαλώνουμε.... . και με απώλειες, ακόμα και προσωπικά άγνωστων, όμως μεγαλώνουμε και συνδεόμαστε μέσα απ΄ την επαφή, το έργο, την ενέργεια άγνωστων γνωστών ανθρώπων.
β.ψ.

Σχόλια