Τι σημαίνει η φράση “Περί ανέμων και υδάτων”; Από που προέρχεται;

Από το ethernews.com / Nicole Rogkakou
Πότε χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση
Χρησιμοποιούμε αυτή την παροιμία όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιος καταπιάνεται με γενικολογίες, δηλαδή ανούσια πράγματα. Τη φράση αυτή την χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε “για άσχετα πράγματα”. Η παροιμία αυτή, όπως άλλωστε και οι περισσότερες, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Από που προέρχεται
Εκείνα τα χρόνια, είχε την έννοια ότι οι άνθρωποι «ανέλυαν το πώς θα πιάσουν πράγματα άπιαστα, σαν τον άνεμο που τρέχει ανάμεσα στα βουνά ή το νερό που τρέχει μέσα στο ορμητικό ρυάκι”.

Πιο συγκεκριμένα, ρωτούσαν ειρωνικά: «άνεμον διώκεις; = προσπαθείς δηλαδή να πιάσεις τον άνεμο τρέχοντας πίσω του;» ή σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή: «δικτύω άνεμον θηράς; = προσπαθείς να πιάσεις τον άνεμο με την απόχη σου;».

Σημασία
Η φράση σημαίνει ανόητη συζήτηση για διάφορα μικροθέματα. Πολλές φόρες μια τέτοια συζήτηση γίνεται για αποφευχθούν άλλες σοβαρότερες συζητήσεις που ίσως δημιουργούν προστριβές.

Ερμηνεία
Το σωστό είναι “περί αέρων και υδάτων”.
Το θέμα των τελικών διαπραγματεύσεων κατά την αγορά ενός κτηρίου: Σε ποιόν θα ανήκει το δικαίωμα του υψούν (ο αέρας) και που θα εκβάλουν τα νερά των αποχετεύσεων και της βροχής. Δηλαδή ασήμαντες κουβέντες για μικρολεπτομέρειες.

Σχόλια