Η δύναμη της τροφής στην αποθεραπεία τραυματισμών

Από το marmita.gr
Σήμερα θα ασχοληθώ με τη διατροφή και τη συνεισφορά της στην θεραπεία τραυματισμών από ατυχήματα.
Ορμώμενη από μια δική μου πρόσφατη εμπειρία, την οποία και θα σας διηγηθώ σε λίγο αποφάσισα να στραφώ στη δύναμη της τροφής και
να φτιάξω συνταγές με εκείνες τις πρώτες ύλες που θα με βοηθήσουν να επιταχύνω τη διαδικασία της αποθεραπείας μου.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την ιστορία από την αρχή.

Ο φετινός χειμώνας στάθηκε γενναιόδωρος στους δεινούς αλλά και υποσχόμενους λάτρεις των χειμερινών σπορ δίνοντας μια ανάσα χαράς και ευεξίας στον καιρό της πανδημίας της μετάλλαξης όμικρον που διανύουμε.
Έτσι σκιέρ, snowboardάδες, λάτρεις του ορειβατικού σκι και του skibiking αλλά και περιπατητές και φυσιολάτρες ξεχυνόμαστε αυτές τις μέρες στα ολόλευκα, ελληνικά βουνά για να ρουφήξουμε τον καθάριο παγωμένο αέρα ανάτασης της διάθεσης και της ψυχής μας.
Όλα ως εδώ ειδυλλιακά και απαραίτητα, όμως καθώς συνωστιζόμαστε στα βουνά για να πετάξουμε από πάνω μας την μαυρίλα του εγκλεισμού ξεχνάμε το savoir faire των κανόνων του να βρίσκεσαι παρέα με εκατοντάδες ομοϊδεάτες σου.

Η υπομονή μας λοιπόν ενεργοποιείται στις τεράστιες αυτοκινητοπομπές για να φτάσουμε στο πολυπόθητο χιονοδρομικό, δοκιμάζεται στις ουρές για να αποκτήσουμε το μαγικό χαρτάκι για να ανέβουμε στο καρεκλάκι που θα μας οδηγήσει στο όνειρο και εξαντλείται λίγο πριν το καρεκλάκι καθώς σπρωχνόμαστε και σπρώχνουμε για να έρθει η σειρά μας να καθίσουμε.
Μόλις λοιπόν φτάσουμε στην κορυφή είμαστε έτοιμοι να ξεχυθούμε στις πίστες και να «τρέξουμε» όσο πιο γρήγορα μπορούμε μαζί όμως με εκατοντάδες άλλους που είτε είναι έμπειροι σκιέρ είτε δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις ικανότητες τους σε upgrade level.
Και κάπου εκεί μέσα στην χαρά, την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο και τον συνωστισμό, συγκρούεσαι με ιλιγγιώδη ταχύτητα με έναν 20άρη snowboarder που, άκουσον άκουσον, δεν φοράει κράνος και καθώς εύχεσαι να μην του έχεις ανοίξει το κεφάλι με τα σκι σου, ακούς ένα κρακ στο γόνατο σου!

Η συνέχεια μπορεί να είναι μια απλή κάκωση ή και κάτι χειρότερο που μπορεί να σε οδηγήσει στο χειρουργείο και να χάσεις όχι μόνο μια ολόκληρη σεζόν μακριά από το αγαπημένο σου σπορ αλλά και να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα σου.
Τα καλά νέα είναι πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται και έτσι αυτή σου η εμπειρία θα σε κάνει πιο σοφό και προσεκτικό ελπίζοντας να μην σου αφήσει κάποιο κακό μεθεόρτιο και να μπορέσεις να συνεχίσεις να κάνεις το αγαπημένο σου άθλημα.
Δυστυχώς η παραπάνω σκηνή με τη σύγκρουση που σας περιέγραψα αφορά εμένα που όχι μόνο δεν είχα ταχύτητα αλλά προσπαθούσα να κατέβω την πίστα πολύ συντηρητικά καθώς είμαι αρχάρια στο σκι.
Αναζητώντας τρόπους για να βοηθήσω μια γρήγορη ανάρρωση στράφηκα φυσικά στη δύναμη της τροφής, των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων χωρίς να αφήσω φυσικά τις συμβουλές και τη θεραπεία που μου συνέστησε ο ορθοπεδικός μου Δημήτρης Μακρής, μητροπόλεως 53 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν ανθρώπους που είναι υγιείς, δεν ακολουθούν ειδικές δίαιτες και τρέφονται χωρίς ιατρικούς περιορισμούς.
Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή ενός διαιτολόγου ή ενός γιατρού σε ανάλογα θέματα είναι πληρέστερη επιστημονικά.
Κάνοντας λοιπόν μια έρευνα στο διαδίκτυο σε νοσοκομεία της Αμερικής και κέντρα αποθεραπείας που διαθέτουν απλόχερα πληροφορίες στις ιστοσελίδες τους σχετικά με το ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε μετά από τραυματισμούς από σπορ, οι παρακάτω τροφές σίγουρα θα επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης και αποθεραπείας.
Το φαγητό μας τρέφει, το σωστό φαγητό όμως μπορεί να κατευνάσει το στρες αλλά και να βοηθήσει το σώμα μας να επιταχύνει την αυτοθεραπεία του.

Η πρωτεΐνη είναι άκρως σημαντική διότι βοηθά στο να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένοι ιστοί, να ανασυντεθεί το κολλαγόνο που είναι απαραίτητο ώστε στο να επουλωθούν τυχόν πληγές.
Τροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη είναι το άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, ψάρι και θαλασσινά. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να φάμε κόκκινο κρέας προτιμάμε τα άπαχα μέρη του ζώου και αυτά ζητάμε από τον χασάπη.
Όσο για τους χορτοφάγους φίλους μας, το ταχίνι, τα όσπρια (αναζητήστε τα λούπινα), οι ξηροί καρποί, το τόφου, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω και τα αβγά που αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης.
Για να κατευνάσει το σώμα μας τις φλεγμονές που τυχόν έχουν δημιουργηθεί , εκτός από τα φάρμακα που μας έδωσε ο γιατρός υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, οι σαρδέλες κ.α.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και προϊόντα που προέρχονται από σόγια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α όπως τα καρότα, οι πράσινες σαλάτες, η γλυκοπατάτα κ.α.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως οι κόκκινες πιπεριές, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι φράουλες, όλα τα μούρα κ.α. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση και καλή κατάσταση των οστών και μπορούμε να τη βρούμε στον κρόκο του αυγού, στο σολομό, τόνο κ.α.
Επίσης τροφές ολικής άλεσης όπως ψωμί, παξιμάδια, μακαρόνια αλλά και βρώμη πλούσιες σε υδατάνθρακες θα μας χαρίσουν ενέργεια και θα απαλύνουν την κακή μας διάθεση.
Πίνουμε κεφίρ και τρώμε γιαούρτια για την καλή λειτουργία του εντέρου, πολύ νερό και χυμούς.
Tα βότανα είναι σύμμαχοι μας στην γρήγορη ανάκαμψη και η παρακάτω συνέργεια, δεντρολίβανο, δίκταμο και τσάι του βουνού σίγουρα θα μας βοηθήσει, προσοχή όχι πάνω από 3 κούπες την ημέρα αφεψήματος.
Αν πάλι δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ένα μείγμα με μελισσόχορτο, λουίζα και χαμομήλι 1 ½ ώρα πριν πέσουμε για ύπνο σίγουρα θα μας χαλαρώσει και θα μας βάλει γλυκά στην αγκαλιά του Μορφέα.
Για να φτιάξουμε οποιαδήποτε αφέψημα θα χρειαστούμε περίπου 5γρ από το αγαπημένο μας βότανο και περίπου σε 250ml νερό. Τοποθετούμε το νερό και το βότανο σε ένα μπρίκι, το ζεσταίνουμε στο μάτι και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά σουρώνουμε και απολαμβάνουμε.
Αν μας αρέσει το μέλι τότε αυτό θα πρέπει να μπαίνει στο τσάι όταν αυτό είναι χλιαρό γιατί σε διαφορετική περίπτωση καταστρέφονται όλες οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεση μας , γιατί σίγουρα η επίπονη αναμονή προς την ανάρρωση μας ρίχνει ψυχολογικά, αν έχετε διαχυτή αιθέριων ελαίων προσθέστε μανταρίνι ή λεμόνι ή πορτοκάλι, τα εσπεριδοειδή σίγουρα μας δείχνουν την καλή πλευρά της ζωής.
Όσο για χαλάρωση βάζουμε λεβάντα 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου ή ζητάμε από ένα αγαπημένο πρόσωπο να μας κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ με το αγαπημένο μας λάδι και λίγες σταγόνες λεβάντα στην πλάτη και στον αυχένα.
Για επάλειψη στην πονεμένη περιοχή η παρακάτω συνέργεια με Μέντα η αρουραία 4 ml, Δενδρολίβανο κάμφορα 4 ml, Ευκάλυπτο κιτρώδη 4 ml,Katafray 6 ml και 10ml λάδι άρνικα , τα αναμιγνύετε όλα αυτά σε ένα μπουκαλάκι και βάζετε 4 σταγόνες και κάνετε επάλειψη 3 φορές την ημέρα για όσο χρειαστεί. Εγώ συμβουλεύομαι για τα δικά μου αιθέρια έλαια τον παρακάτω γιατρό Δρ. Χρηστίδης (www.aromatotherapeia.gr) καθώς και την γαλλίδα φαρμακοποιό Aude Maillard (www.aude-maillard.fr) , φυσικά πάντοτε σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό και με προσοχή αν συντρέχουν αλλεργίες οι άλλοι ιατρικοί λόγοι που είναι απαγορευτικοί για να τα χρησιμοποιήσετε.

Αποφεύγουμε τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τις λιπαρές τροφές, τις επεξεργασμένες τροφές από κονσέρβες και το αλκοόλ.
Μερικές ιδέες για γεύματα για αυτήν την περίοδο είναι:
Γλυκοπατάτες ψητές στο φούρνο με δεντρολίβανο ή θυμάρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι στους 180 για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Υγιεινές τηγανίτες γλυκοπατάτας, εδώ θα βρείτε τη συνταγή.
Πατατοσαλάτα με κάπαρη και κουκουνάρι συνταγή εδώ.
Ρεβιθάδα στο φούρνο με πορτοκάλι και μανταρίνι συνταγή εδώ.
Μια απλή σπιτική κοτόσουπα της μαμάς.
Κοτόπουλο πρασοσέλινο ή αντί για κρέας βάζουμε μανιτάρια συνταγή εδώ.
Για πρωινό βρώμη με μούρα και λίγα καρύδια και λιναρόσπορο.
Γιαούρτι με φρούτα και θυμαρίσιο μέλι.
Ελαφρύ γλυκό κομπόστα με μήλο, κυδώνι, αχλάδι, αποξηραμένα δαμάσκηνα και σταφίδες με κανέλα εμπνευσμένο από το Χοσάφι (Ποντιακή και Μικρασιάτικη συνταγή για κομπόστα) συνταγή εδώ .
Stir fry με μπρόκολο, πολύχρωμες πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι, καρότο, μανιτάρια, τζίντζερ, κρεμμύδι σε φέτες, σκόρδο, σοτάρουμε όλα τα παραπάνω για 10 λεπτά ρίχνουμε 80ml μηλόξυδο, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι , 2 κουταλιές σόγια σος, μόλις εξατμιστεί το μηλόξυδο ρίχνουμε και 60ml νερό στο οποίο θα έχουμε διαλύσει ½ κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ. Σερβίρουμε με αχνιστό ελληνικό καστανό ρύζι.

Οπλιστείτε με υπομονή και με όλα τα παραπάνω εργαλεία που σας δίνω, πειραματιστείτε με τις τροφές φτιάχνοντας διαφορετικές συνταγές που όμως θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε γρήγορα στην καθημερινότητα σας πιο δυνατοί.
Διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε μια ταινία, ακούστε χαλαρωτική μουσική και οι ημέρες θα περάσουν γρήγορα.
Αφού τελείωσα το άρθρο μου έμαθα, την ίδια μέρα, από τις ειδήσεις πως ένα πεντάχρονο αγοράκι
σε χιονοδρομικό κέντρο στις Άλπεις έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του όταν ένας 40χρονος σκιέρ έπεσε
πάνω του με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα αν σεβόμαστε τον διπλανό μας, αν δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας, δεν είμαστε υπεράνθρωποι όσο προπονημένοι, όσο έμπειροι και αν είμαστε και πρέπει να φροντίζουμε το αγαθό της ζωής όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συνανθρώπους μας.
Δεν ξεχνάμε φυσικά ποτέ το κράνος μας γιατί πραγματικά σώζει ζωές.

Αν θέλεις να ακούσεις το άρθρο μου πάτα εδώ

Σχόλια