Οι λύκοι στην Ελβετία πλησιάζουν υπερβολικά τους ανθρώπους και τους προκαλούν ανησυχία

Από το lifo.gr
Η εμφάνιση 1-2 λύκων που κάνουν βόλτα στα βουνά από τα οποία είχε εξαφανιστεί το είδος πριν από έναν αιώνα είναι καλό σημάδι. Αλλά μία αγέλη που περιφέρεται σε αλπικά χωριά και παραμονεύει σε διαδρομές που ακολουθούν παιδιά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Όταν ο πρώτος λύκος επέστρεψε στην Ελβετία πριν από περίπου 30 χρόνια, περιπλανώμενος στα σύνορα με την Ιταλία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενθουσιάστηκαν. Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αρκετά είδη εξαφανίστηκαν από τις ελβετικές Άλπεις: η καφέ αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος.

Τώρα και τα τρία είδη έχουν επιστρέψει εκεί. Οι αρκούδες και οι λύκοι με φυσικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση του λύγκα έγινε επιτυχής επανεισαγωγή. Όμως, για κάποιες αλπικές αγροτικές κοινότητες, η συνύπαρξη δεν είναι αρμονική.

Τριάντα χρόνια μετά την επιστροφή του λύκου στην Ελβετία, πλέον στη χώρα υπάρχουν περίπου 100 εκπρόσωποι του είδους, που σχηματίζουν τουλάχιστον οχτώ αγέλες. Συνήθως τρέφονται με ζώα κτηνοτρόφων, κάτι που εξοργίζει τους τελευταίους.

Το καλοκαίρι, η ένωση αγροτών της Ελβετίας διαμαρτυρήθηκε ότι οι επιθέσεις σε κοπάδια έχει λάβει νέες διαστάσεις, κάτι που τους αναγκάζει να παίρνουν νωρίτερα τα ζώα τους από τα καλοκαιρινά βοσκοτόπια, για να τα προστατεύσουν. Ολόκληρη η αλπική οικονομία απειλείται, προειδοποίησαν.

Αυτό τον μήνα, κτηνοτρόφος κοντά στη Βέρνη ξύπνησε και βρήκε επτά από τα 35 πρόβατά του νεκρά. Ένας λύκος, κατά τα φαινόμενα, είχε καταφέρει να πηδήξει πάνω από τον ηλεκτρικό φράχτη που είχε τοποθετήσει για την προστασία του κοπαδιού.

Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι κάποιες αγέλες λύκων δεν δείχνουν «ενδιαφέρον» μόνο για τα πρόβατα, αλλά και για ανθρώπους. Τον περασμένο χειμώνα λύκος εντοπίστηκε να παρακολουθεί παιδιά που μάθαιναν σκι. Τον Αύγουστο, λύκος ακολούθησε αγρότισσα και τον σκύλο της στο καντόνι Γκριζόν. Λίγες ημέρες αργότερα, τρεις λύκοι ακολούθησαν την ίδια αγρότισσα και επιτέθηκαν στον σκύλο.

Στην ίδια περιοχή, πεζοπόροι ανέφεραν ότι τους ακολούθησε αγέλη λύκων. Και αυτό τον μήνα, μια ομάδα παιδιών στο Χάινζενμπεργκ συνάντησαν λύκους στη διαδρομή προς το σχολείο.

Προστατευόμενο είδος
Πριν από 100 χρόνια, αν λύκοι πλησίαζαν υπερβολικά τους ανθρώπους, τους σκότωναν. Σήμερα, το είδος προστατεύεται στην Ελβετία και μπορεί να θανατωθεί μόνο αν αποδειχθεί ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για ζώα ή ανθρώπους.

Αυτό απαιτεί μια μακριά διαδικασία. Αξιωματούχοι του καντονιού για τα άγρια ζώα πρέπει να στείλουν αποδείξεις στο ομοσπονδιακό γραφείο για το περιβάλλον στη Βέρνη, που αν τις κρίνει ικανοποιητικές εγκρίνει τη θανάτωση ενός λύκου. Κάθε υπόθεση κρίνεται ξεχωριστά.

Όμως, οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Πέρυσι, ζήτησαν να γίνει δημοψήφισμα για την αλλαγή του νόμου, προκειμένου να γίνει ευκολότερο το κυνήγι και η θανάτωση λύκων που δημιουργούν προβλήματα. Οι Ελβετοί ψηφοφόροι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε πόλεις, ψήφισαν «όχι».

Τώρα, οι κοινότητες κοντά στις οποίες ζουν λύκοι δοκιμάζουν άλλους τρόπους. Χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες αντί για αληθινές, για να δείξουν στους λύκους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι σε κατοικημένες περιοχές.

Τα παιδιά προειδοποιούνται να προσέχουν και να αναφέρουν κάθε εμφάνιση λύκου. Η έσχατη λύση, για να τρομάξουν λύκο που πλησιάζει υπερβολικά, είναι να ουρλιάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν. Κάτι που είχε αποτέλεσμα για την αγρότισσα της οποίας ο σκύλος δέχθηκε επίθεση.

Τέλος, η συμβουλή είναι να παραμείνουν ήρεμοι. Επειδή ένας λύκος πλησιάζει δεν σημαίνει ότι πρόκειται να επιτεθεί, δήλωσε ο Ντέβιντ Γκερκ, πρόεδρος οργάνωσης για την προστασία των λύκων στην Ελβετία.

«Οι συναντήσεις στο καντόνι Γκριζόν μπορεί να φαίνονται επικίνδυνες στους ανθρώπους, αλλά αυτό που συνέβη είναι απίθανο να προκάλεσε κάποιο αληθινό κίνδυνο», δήλωσε. Οι νεαροί λύκοι, συμπλήρωσε, είναι από τη φύση τους περίεργοι, οπότε κάποιες φορές πλησιάζουν.

Με πληροφορίες από BBC

Σχόλια