Τελευταία ακούμε πολλά για τα Φύτρα...
Πόσο ωφέλιμα είναι και πως μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας;
Τι είναι τα Φύτρα
Φύτρο ονομάζεται η διαδικασία των πρώτων ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο με τη βοήθεια του νερού, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.
Τα φύτρα είναι μια ολοκληρωμένη τροφή, καλλιεργούνται εύκολα χωρίς χώμα και ήλιο και ανήκουν στις ζωντανές τροφές με υψηλή ποσότητα ενζύμων, πρωτεΐνες ήδη διασπασμένες σε αμινοξέα και διαλυτά λιπαρά οξέα. Αποτελούν για τον άνθρωπο έναν απλό κι εύκολο τρόπο για την απόκτηση βασικών βιταμινών. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σπόρων για φύτρα με σειρά σπουδαιότητας βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι το σιτάρι, το άλφα- άλφα, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς και ακολουθούν τα φασόλια, το αρμυρίκι, το ραπανάκι κ.ά.
Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν το μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει. Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό, οι αναβολείς ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν δράση βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού.
Η διαδικασία του φυτρώματος, μετατρέπει την πρωτεΐνη των καρπών και σπόρων σε αφομοιώσιμα αμινοξέα, τα συμπαγή λιπαρά σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και τους σύνθετους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα. Έτσι, μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από το σώμα, γιατί η χημεία τους είναι απλή και όχι σύνθετη.
Η ιστορία τους
Τα φύτρα ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έδιναν φύτρα στους ασθενείς με σκοπό να τους θεραπεύσουν. Επίσης, τα συναντούμε στους Ινδούς, Κινέζους, Αιγύπτιους αλλά και στη Βίβλο. Το 18ο αιώνα οι ναυτικοί συχνά αντιμετώπιζαν το σκορβούτο λόγω της έλλειψης της βιταμίνης C. Για το λόγο αυτό λέγεται ότι ο κάπταιν James Cook έβαλε τους ναυτικούς του να καλλιεργούν φύτρα μέσα στο καράβι και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν από τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούσαν.
Παρά όλα αυτά δεν είναι περισσότερο από 70 χρόνια που οι δυτικοί ενδιαφέρθηκαν για τα φύτρα και τις ωφέλειές τους. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι, ώστε να βρουν ένα λαχανικό που να καλλιεργείται κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο και να είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Κατέληξαν στα φύτρα, τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία.
Οφέλη και ωφελιμότητα
Τα φύτρα είναι μια εύπεπτη και αλκαλική τροφή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών στοιχείω, αμινοξέων, ενζύμων, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό, ενώ λόγω της θρεπτικότητας τους συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τα φύτρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. Επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, όλες τις βιταμίνες Β, καθώς και βιταμίνες A, Κ και C, όπως επίσης σε ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι απολύτως απαραίτητα για όλους
Εκμεταλλευτείτε το Χειμώνα και καλλιεργείστε βιολογικά φύτρα!
Τα φύτρα είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Μπορείτε να φτιάξετε φύτρα από όλους σχεδόν τους σπόρους, όπως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθο, κεχρί, τριφύλλι, άλφα άλφα, κάρδαμο, σινάπι, σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, λάχανο, ραπανάκι, μπρόκολο, φακές, ροβίτσα, μπιζέλια, ηλιόσπορο, σουσάμι, αμύγδαλα, κολοκυθόσπορος κ.λπ. Τέτοιους σπόρους μπορείτε να προμηθευτείτε από αγρότες που καλλιεργούν με βιολογικές τεχνικές ή από ομάδες καταναλωτών βιολογικών ή και βιοδυναμικών προϊόντων που τους προμηθεύονται απευθείας από τους παραγωγούς. Για να βλαστήσουν οι σπόροι, πρέπει να είναι ολόκληροι, ανεπεξέργαστοι και με τη φλούδα τους.
Τι θα χρειαστείτε:
- Ένα γυάλινο ή πήλινο δοχείο ή ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο. Καλό είναι να αποφύγετε την χρήση πλαστικών ή μεταλλικών σκευών.
- Ένα άσπρο τούλι ή μια γάζα με μικρές τρύπες.
- Ένα σουρωτήρι.
- Ένα λαστιχάκι.
Μέθοδος εκβλάστησης
1. Βάλτε σ’ ένα πιάτο την ποσότητα των σπόρων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (20-50 γραμμάρια). Ξεδιαλέξτε και αφαιρέστε τους σπασμένους ή όσους έχουν στίγματα. Στη συνέχεια βάλτε τους σπόρους σ’ ένα σουρωτήρι και ξεβγάλτε τους με άφθονο χλιαρό νερό. Έπειτα, απλώστε τους στον πάτο ενός ευρύχωρου δοχείου ή σ’ ένα γυάλινο βάζο. Φροντίστε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν οι φύτρες.
2. Βάλτε το σκεύος κάτω από τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει, χωρίς πίεσηκαι να ξεχειλίσει το δοχείο για τουλάχιστον ένα λεπτό. Μ’ αυτό τον τρόπο οι υγιείς σπόροι θα μείνουν στον πάτο ενώ οι ακατάλληλοι θα αποβληθούν. Η ποσότητα νερού που θα απομείνει στο δοχείο πρέπει να είναι 4-5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων. Σκεπάστε το δοχείο μ’ ένα άσπρο πανί αραιής ύφανσης (ή γάζα) και σταθεροποιήστε το μ’ ένα λάστιχο. Αφήστε τους στο νερό, σε σκοτεινό μέρος, με θερμοκρασία (15-25 βαθμούς Κελσίου) για 6-12 ώρες.
3. Ο χρόνος που απαιτείται για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι διαφορετικός. Έτσι, λοιπόν 6 ώρες είναι αρκετές για το σπόρο του σιταριού, της μηδικής, του μοσχοσίταρου κ.λ.π., ενώ 10-12 ώρες χρειάζονται τα φασόλια, η σόγια, κ.λ.π. Λαμβάνοντας υπόψη σας τις ειδικές αυτές περιπτώσεις, θα βρείτε ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσουν οι σπόροι που έχει διαλέξει.
4. Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος των σπόρων αναποδογυρίστε το βάζο για να αδειάσει το νερό. Αμέσως ξεπλύντε τους σπόρους με χλιαρό νερό, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: τοποθετήστε το στόμιο του βάζου κλεισμένο όπως είναι με τη γάζα στο τρεχούμενο νερό της βρύσης και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το με προσοχή μέχρι ν’ αδειάσει όλο το νερό.
5. Οι σπόροι χρειάζονται ξέπλυμα 2 φορές την ημέρα για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά 1 φορά την ημέρα είναι αρκετή, με μόνη εξαίρεση τους σπόρους της σόγιας και των ρεβιθιών που χρειάζονται ξέπλυμα 3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από κάθε ξέπλυμα οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκοτεινό (σε ντουλάπι ή σε μπουφέ). Συνεχίστε να ξεπλένετε τους σπόρους για 3-5 ημέρες μέχρι να φτάσουν οι φύτρες τους τα 3-4 εκ. μήκος.
Ακολουθεί πίνακας με ώρες μουλιάσματος και συγκομιδής για τους πιο δημοφιλείς καρπούς και σπόρους!
ΣΠΟΡΟΣ/ΚΑΡΠΟΣ | ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ | ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ | θερμίδες/50γρ. |
Αλφάλφα | 8-12 ώρες | 5-6 μέρες | 12 |
Φακές | 18-24 ώρες | 3-4 μέρες | 53 |
Φαγόπυρο | 6-8 ώρες | 2-3 μέρες | 100 |
Σιτάρι | 10-12 ώρες | 3-4 μέρες | 99 |
Ρεβύθια | 12-18 ώρες | 2-3 μέρες | 83 |
Κόκκινο τριφύλλι | 6-8 ώρες | 4-5 μέρες | 15 |
Μπρόκολο | 8-12 ώρες | 4-5 μέρες | 20 |
Ροβίτσα | 18-24 ώρες | 3-4 μέρες | 15 |
Μουστάρδας | 6-8 ώρες | 4-6 μέρες | - |
Τριγωνέλλα | 8-12 ώρες | 3-4 μέρες | 162 |
Κινόα | 6-8 ώρες | 1-2 μέρες | 193 |
Σουσάμι | 6-8 ώρες | 1-3 μέρες | 286 |
Ηλιόσποροι | 6-8 ώρες | 1-2 μέρες | 380 |
Καλαμπόκι | 12-14 ώρες | 2-3 μέρες | 60 |
Κεχρί | 6-8 ώρες | 2-3 μέρες | 160 |
Κριθάρι | 8-10 ώρες | 3-4 μέρες | 170 |
Κολοκυθόσποροι | 6-8 ώρες | 1-2 μέρες | 390 |
Αμάρανθος | 6-8 ώρες | 2-3 μέρες | 183 |
Chia | 6-8 ώρες | 2-3 μέρες | 244 |
Αμύγδαλα | 10-12 ώρες | 1 μέρα | 290 |
Συμβουλές:
- Η ιδανικότερη θερμοκρασία για να μεγαλώσουν τα φύτρα είναι από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
- Πριν καταναλώσετε τα φύτρα ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία για να τα εμπλουτίσετε με την πολύτιμη χλωροφύλλη. Αφήστε το βάζο εκτεθειμένο στο φυσικό φως, σε έμμεσο –πλάγιο φωτισμό για 6-7 ώρες. Με τη μέθοδο αυτή αναπτύσσονται μικρά φυλλαράκια. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα περίπου.
- Προσέχουμε τα φύτρα να μην έχουν άσχημη οσμή και να μην είναι ξινά στη γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο, προτιμότερο σε γυάλινο ή πλαστικό κλειστό δοχείο, αφού πρώτα τα έχουμε σουρώσει πολύ καλά από το νερό και τα έχουμε αφήσει να στεγνώσουν αρκετά. Καλό είναι να τα καταναλώνουμε σε λίγες μέρες (5-7) και να τα ξεπλένουμε πριν τα καταναλώσουμε.
- Τα φύτρα δεν είναι όλα ίδια στη γεύση ή στην υφή. Κάποια είναι πιπεράτα, σκληρά και άλλα τρυφερά. Αναλόγως θα τα χρησιμοποιήσετε: τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν γεύση, ψιλοκομμένα μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά. Τα φύτρα νοστιμεύουν τις σαλάτες μας, τον πράσινο χυμό, ταιριάζουν σε ντιπ, σε σούσι, σε σάντουιτς και σε πολλά ωμοφαγικά, χορτοφαγικά πιάτα.
Εντάξτε τα φύτρα στη διατροφή σας! Είναι εξαιρετικά τονωτική τροφή για όλους τους νέους ή ηλικιωμένους, καθώς και για τα παιδιά.
Σχόλια