Πώς εξηγούμε τις φυσικές καταστροφές στο παιδί;

Από το kidotfestival.com / Ματακιά Ολυμπία, Ψυχολόγος, Msc
Πώς εξηγούμε τις φυσικές καταστροφές στο παιδί αλλά και πώς μπορούμε να το προετοιμάσουμε για τις εικόνες φρίκης με τις οποίες πιθανά έρθει αντιμέτωπο:

Δεν υποβαθμίζουμε και δεν διαψεύδουμε το γεγονός
Πολλοί γονείς στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από ένα τόσο τραυματικό γεγονός όπως είναι μία φυσική καταστροφή και τις συνέπειες της, προσπαθούν να αποκρύψουν πληροφορίες από το παιδί. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το παιδί είτε μέσα από την έκθεση του στα ΜΜΕ, είτε μέσα από τη συναναστροφή με συνομηλίκους να γνωρίζει ήδη την αλήθεια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο εξηγούμε στο παιδί τι ακριβώς έγινε, καθώς επίσης και τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής, όσο τρομακτικές και εάν είναι αυτές.

Αφήνουμε το παιδί να ρωτήσει ό,τι θέλει και απαντάμε στις απορίες του
Είναι σημαντικό το παιδί να αισθάνεται ότι ζει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματα του, τις απορίες και τις σκέψεις του, ειδικότερα μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις με υπομονή αλλά και ηρεμία.

Χρησιμοποιούμε λόγο συμβατό με την ηλικία του παιδιού
Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε ένα παιδί ένα τόσο τραυματικό γεγονός είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ένα απλό λεξιλόγιο, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σκοπός των όσων λέμε στα παιδιά είναι ο καθησυχασμός τους. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε στα παιδιά ότι μπορούμε να τα προστατέψουμε σε ένα τέτοιο γεγονός ή ακόμα και να τους μάθουμε πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους σε μία τέτοια περίπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν.

Επιτρέπουμε στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του
Οι εικόνες που μεταδίδονται συνεχώς μετά από ένα τόσο τραυματικό γεγονός όπως είναι μία φυσική καταστροφή επηρεάζουν σημαντικά το παιδί, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα συναισθήματα θλίψης και στενοχώριας που του έχει δημιουργήσει μία τέτοια κατάσταση. Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα στις έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις του παιδιού, χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι πλήρως κατανοητό.

Σχόλια