Επιστροφή στην κανονικότητα και εμβολιασμός

Της Χριστίνας Λαμπροπούλου παιδιάτρου 
(τίτλος ανάρτησης keep life)
Από σήμερα (03.05.21) ανοίγει και η εστίαση, χαλαρώνουν σιγά-σιγά τα μέτρα απαγόρευσης και όλα αρχίζουν να φαντάζουν κάπως πιο αισιόδοξα. Για να μη μείνουμε όμως μόνο στις αισιόδοξες σκέψεις, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ένα είδος επιστροφής σε κάποια κανονικότητα, όποια και αν είναι αυτή, για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να κάνουμε σχέδια για το καλοκαίρι, ας φροντίσουμε να εμβολιασθούμε. Η πλατφόρμα για ραντεβού ανοίγει για όλο και μικρότερες ηλικίες. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό το δώρο της επιστήμης. Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται, πολλά συζητιούνται για τα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειές τους. Φυσιολογικό και αναμενόμενο μέχρις ενός σημείου. Αν σταθούμε όμως με προσοχή στα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών, των αρνητών του εμβολίου των αρνητών ακόμα και της ύπαρξης !! του κορονοϊού, αν τα εξετάσουμε με βάση τη λογική, θα δούμε ότι τίποτα δεν ευσταθεί, τίποτε δεν αντέχει στην επιστημονική θεώρηση και τα περισσότερα πηγάζουν στην ουσία από τον ενδόμυχο φόβο του καθένα μας για το άγνωστο. Μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι:
  • Το εμβόλιο που μας παρέχεται, ανεξάρτητα από την εταιρία παραγωγής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της επιστήμης στην ανθρωπότητα, όπως άλλωστε και όλα τα εμβόλια που σήμερα κάνουμε ως ρουτίνα στα παιδιά μας και έχουν βοηθήσει στην εξάλειψη σοβαρών και θανατηφόρων νοσημάτων.
  • Ναι, υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότερες είναι ήπιες, όπως πυρετός, μυαλγίες, ρίγος, πόνος στα κόκκαλα και στις αρθρώσεις, αίσθημα κόπωσης και δε διαφέρουν σημαντικά από αυτές που παρατηρούνται και σε αλλά εμβόλια, όπως το εμβόλιο της γρίπης. Υπάρχουν και σοβαρότερες, όπως τα επεισόδια θρόμβωσης που συχνά αναφέρονται στα ΜΜΕ. Ας σκεφτούμε όμως πόσο σπάνιες είναι οι παρενέργειες αυτές 1:100.000 έως 1:1.000.000 και ας λάβουμε υποψή μας ότι σε περίπτωση λοίμωξης από  κορονοϊό, ακόμα και με πολύ ήπια συμπτώματα, η πιθανότητα αυτή πολλαπλασιάζεται κατά πολύ. Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι αναφορές για νέα άτομα που νόσησαν από κορονοϊό με πολύ ήπια συμπτώματα και 20-30 μέρες αργότερα παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως επίσης και οι περιγραφές ατόμων που νοσηλεύτηκαν με μέτριας βαρύτητας συμπτώματα  (από κορονοϊό) και λίγες μέρες μετά χρειάστηκε να ξαναμπούν στο Νοσοκομείο για προβλήματα από την καρδιά ή το αναπνευστικό τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα εμβόλιο χορηγείται τόσο μαζικά σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπους ταυτόχρονα και με αυστηρή καταγραφή των παρενεργειών. Και τέλος δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ότι υπάρχει μια αντίφαση στο γεγονός, ότι όλοι αυτοί που σήμερα ποδοπατούν τις μάσκες και με φανατισμό στρέφονται κατά του εμβολιασμού, όταν νοσήσουν θα ζητήσουν τελικά τη βοήθεια και τις οδηγίες όλων αυτών των ειδικών που τώρα τους συμβουλεύουν να εμβολιασθούν.
  • Επιτρέπεται ο εμβολιασμός σε γυναίκες που θηλάζουν;
Ναι, μπορούν να εμβολιασθούν με εμβόλιο όλων των εταιριών οι θηλάζουσες.
  • Επιτρέπεται ο εμβολιασμός στις έγκυες;
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες οι ειδικοί επιτρέπουν τον εμβολιασμό στις έγκυες με το εμβόλιο όλων των εταιριών. Αν επιτρέπεται εδώ η ταπεινή μου γνώμη, θα έλεγα να είμαστε λίγο προσεκτικοί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει και με όλα τα εμβόλια.
  • Από ποια ηλικία μπορούν να εμβολιασθούν τα παιδιά;
Προς το παρόν ο εμβολιασμός επιτρέπεται από την ηλικία των 16 ετών. Στις ΗΠΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί από το Φθινόπωρο από την ηλικία των 12 ετών. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών.
  • Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται ο εμβολιασμός;
Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις χρονίως πασχόντων που δεν επιτρέπεται προς το παρόν τουλάχιστον να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Ο θεράπων γιατρός τους είναι ο πιο κατάλληλος για να τους ενημερώσει.
  • Υπάρχει κάποιος φόβος για τους ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σε αλλά εμβόλια ή φάρμακα;
Όχι μεγαλύτερος από ότι για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο η φάρμακο. Άλλωστε σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα προβλέπεται παραμονή τουλάχιστον 15 min για όλους όσους εμβολιάζονται και 30 min για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργίας.
  • Τί ισχύει για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό ή έχουν διαγνωσθεί θετικοί χωρίς όμως να νοσήσουν;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι δυο ομαδες μπορούν να εμβολιασθούν μετά την παρέλευση 3 μηνών από τη νόσηση ή το θετικό τεστ.

Ας εμβολιασθουμε λοιπόν όσο πιο σύντομα μπορούμε και ας βοηθήσουμε και τους γύρω μας να πάρουν αυτή την απόφαση. Ειδικά τους πιο ηλικιωμένους, που παρουσιάζονται αναποφάσιστοι σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό. Όπως «μείναμε σπίτι» για να τους προστατέψουμε, έτσι και αυτοί με τη σειρά τους πρέπει να εμβολιασθούν για να μπορούν οι ίδιοι να χαρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για να μπορέσουν να παιδιά τους να ξαναπάνε στις δουλειές τους, για να μπορέσουν τα εγγόνια τους να ξαναπάνε στο σχολείο και στις παιδικές χαρές και για να αρχίσουμε όλοι μαζί να ονειρευόμαστε και πάλι και να σχεδιάζουμε το μέλλον μας.

Για το τέλος θα ήθελα να παραθέσω δυο εικόνες. Η πρώτη απεικονίζει τη ζοφερή πραγματικότητα της πρώτης καραντίνας, η δεύτερη την ελπίδα και την αισιοδοξία που μας δίνουν σήμερα τα εμβόλια.



Σχόλια