Σχετικά με την κολχικίνη.... . και μια σύγκριση

Από το f/b Κώστας Βαξεβάνης
 30.01.21 (τίτλος ανάρτησης keep life)
Την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε εκπρόθεσμα στη Βουλή μια τροπολογία. Στην τροπολογία αυτή (μεταξύ άλλων) η Βουλή νομιμοποιούσε τον Υπουργό, να δώσει 29,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (ναι καλά διαβάσατε το ποσό) για να πληρωθεί η προμήθεια του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη που έγινε το 2020. Η ρεμδεσιβίρη, είναι ένα από τα φάρμακα που δοκιμάστηκε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού ανεπιτυχώς, αφού με ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (αντιγράφω από την ανακοίνωση) "εξέδωσε σύσταση υπό όρους ενάντια στη χρήση ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η ρεμδεσιβίρη βελτιώνει την επιβίωση και άλλα αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς".

Μπαίνουν λοιπόν τα ερωτήματα: Ποιοί, με ποιούς όρους και κανόνες έδωσαν το σκεύασμα στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση ; Να το κάνω λίγο πιο χοντρό. Πληρώσαμε ρενδεσιβίρη την περίοδο μάλιστα που ήταν γνωστή η αναποτελεσματικότητά της επειδή κάποιοι καθηγητές την προωθούσαν στα νοσοκομεία ,όχι φυσικά για να κάνουν καλά ασθενείς αλλά για να θεραπεύσουν ανάγκες τους;

Και πάμε παρακάτω. Τον Μάρτιο του 2020, μια ελληνική ερευνητική ομάδα από σοβαρούς καθηγητές υπό τον Σπύρο Δευτεραίο και Χριστόδουλο Στεφανάδη (είναι και βουλευτής της ΝΔ) ξεκίνησε μελέτη για τη χρήση της ουσίας κολχικίνη στην αντιμετώπιση του covid 19. H μελέτη αυτή υιοθετήθηκε και επεκτάθηκε από τους Καναδούς οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα στο FDA πριν μερικές μέρες για χρήση της κολχικίνης ως φαρμάκου για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα φτηνό φάρμακο που ίσως αποδειχθεί πως κάνει θαύματα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αναποτελεσματικό όπως η ρενδεσιβίρη των 29,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως θα διαβάσετε στο Documento, η μελέτη για την κολχικίνη στην Ελλάδα σαμποταρίστηκε στο ξεκίνημά της. Οι ερευνητές γιατροί δεν έβρισκαν ούτε ασθενείς να βάλουν στη μελέτη γιατί απ ό,τι φαίνεται τους προωθούσαν σε άλλες ακριβές μελέτες τύπου ρενδεσιβίρη. Το νοσοκομείο Αττικό για παράδειγμα, όπου δραστηριοποιείται ο κύριος Τσιόδρας ο οποίος θεωρητικά μετείχε και στη μελέτη έδωσε μόνο δύο ασθενείς, ενώ το νοσοκομείο στο Ρίο, όπου είναι ο καθηγητής Γώγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κι αυτός και επίσης μετέχων στη μελέτη, δεν έδωσε κανέναν ασθενή. Η μελέτη άρχισε και τελείωσε με ασθενείς από επαρχιακά νοσοκομεία.

Οι ερευνητές γιατροί δεν έβρισκαν ούτε τα χρήματα (περίπου 100.000) για να καταθέσουν φάκελο στον ΕΟΦ προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη που σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς. Το κράτος δεν είπε , "είμαι εδώ και θα αναλάβω την μελέτη". Ούτε ο κύριος Τσιόδρας το πρότεινε που την εποχή εκείνη μας πρότεινε να στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία γιατί το κράτος δεν έχει λεφτά να αγοράσει άλλα. Πολιτικές συνταγές είχε ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας αλλά επιστημονικές ενώ τις γνώριζε δεν τις έβλεπε.

Ακόμη και όταν οι επιστήμονες πέτυχαν, υπήρξε συνέχεια. Μία βδομάδα αφότου ο ΕΟΔΥ ενέκρινε την κολχικίνη ως φάρμακο για τον covid 19, τρεις καθηγητές, κομμάτι του ιατρικού και της τηλεοπτικού κατεστημένο (μήπως και των 29,5 εκατομμυρίων της ρενδεσιβίρης; ) ζήτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο θεραπείας γιατί είναι αναποτελεσματική. Η ρενδεσιβίρη αν και πιστοποιημένα αναποτελεσματική χρησιμοποιείται ακόμη, αλλά η κολχικίνη με αίτημα στο FDA, γι αυτούς μπάζει. Αν έχετε ερωτήματα στο γιατί συμβαίνουν αυτά ενώ πεθαίνει κόσμος, απευθυνθείτε στον κύριο Κικίλια και τον κύριο Τσιόδρα. Μια απάντηση φυσικά ήδη υπάρχει. Η κολχικίνη είναι φτηνή. Και είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να φαγωθούν για τη ...σωτηρία. Η συνέχεια στο Documento την Κυριακή

Σχόλια