Εσθήρ Κοέν: Πέθανε η γηραιότερη Ελληνίδα που επέζησε από την κόλαση του Άουσβιτς

Από το thetoc.gr & youtube.com
Μία "ζωντανή μαρτυρία" του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, "σιώπησε" σήμερα (01.12.20) σε ηλικία 96 χρόνων. Η Γιαννιώτισσα Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, έφυγε από την ζωή, όπου δοκιμάστηκε σκληρά, με τον αριθμό του στρατοπέδου χαραγμένο στο αριστερό της χέρι και την ψυχή της".

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.

Το Μάρτιο του 2014, η κα. Κοέν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στα Γιάννενα συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. "Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος", είπε η Εσθήρ Κόεν και ο Γερμανός Πρόεδρος την αγκάλιασε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο εγγονός της, Σάμης Κοέν για την επίμαχη συνομιλία της γιαγιάς του με τον πρόεδρο Γκάουκ: "Η γιαγιά μου, Εσθήρ (Στέλλα) Κοέν, ήταν η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς. Ήταν μια πραγματική ηρωίδα της ζωής. Στις 7/3/14 όταν ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γκάουκ της ζήτησε συγνώμη για όσα πέρασε στα στρατόπεδα, εκείνη απάντησε: "Μου είναι αδιάφορος ο πρόεδρος της Γερμανίας. Τι να του πω; Τι να μου πει; Πώς να του ξεδιπλώσω τον πόνο μου για να τον καταλάβει;" 

Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού προσδιορίζεται στα έξι εκατομμύρια. Εκτός από τους Εβραίους, περίπου 220.000 Ρομά και Σίντι θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα (μερικές εκτιμήσεις φτάνουν ως και τις 800.000), δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού.

Η κηδεία της Εσθήρ Κοέν θα γίνει την Πέμπτη.


Προσθήκη λεζάντας


Σχόλια