5+1 πράγματα που δεν ξέρατε για την τετραπλά οσκαρική «Μορφή του Νερού»

Από το athinorama.gr / Κωνσταντίνα Πιτζά
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα βραβεία Όσκαρ -από τις 9(!) συνολικά υποψηφιότητες- απέσπασε η αριστουργηματική «Μορφή του Νερού» (2017) του Μεξικανού δεξιοτέχνη Γκιγιέρμο τελ Τόρο, μεταξύ των οποίων τα χρυσά αγαλματίδια καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Η υπόθεση του φιλμ περιστρέφεται γύρω από την ζωή της Ελάιζα Εσποζίτο (Σάλι Χόκινκς), μιας βωβής κοπέλας που εργάζεται σε μυστικές εγκαταστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης την δεκαετία του 1960. Στις εγκαταστάσεις κρατείται ένα μυστηριώδες αμφίβιο πλάσμα με το οποίο η Ελάιζα θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας όπου το «Αμελί» συναντά την κλασσική ταινία τρόμου του 1954 «Creature from the Black Lagoon». Ενόψει της τηλεοπτικής προβολής της «Μορφής του Νερού» (5/12, 22.15, Alpha), συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες παρασκηνιακές πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζατε για αυτήν.

1. Τίνος είσαι εσύ;
Το επίθετο της πρωταγωνίστριας (Esposito) μας δίνει πληροφορίες για το οικογενειακό της παρελθόν. Στα ιταλικά σημαίνει εκτεθειμένος και ήταν το επίθετο που συνήθιζαν να δίνουν οι Ιταλοί σε μωρά που εγκαταλείπονταν στις εισόδους ορφανοτροφείων. Έτσι, υπονοείται πως η Ελάιζα είναι ορφανή.

2. Σάλι, ψάρωσες;
Όταν ο Ντελ Τόρο παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του στη μετέπειτα πρωταγωνίστρια Χόκινς, τα είχε… τσούξει. Κι αυτό γιατί οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στο οποίο μόλις την είδε ο σκηνοθέτης αναφώνησε: «Γράφω μια ταινία για σένα. Θα ερωτευτείς έναν άνθρωπο – ψάρι!».

3. Δες το αλλιώς
Αρχική πρόθεση του Μεξικανού δημιουργού ήταν να γυρίσει τη «Μορφή…» ασπρόμαυρα. Ωστόσο, η εταιρία παραγωγής του εγγυήθηκε επιπλέον 3 εκατομμύρια δολάρια με τη προϋπόθεση η ταινία να είναι έγχρωμη. Δύσκολα θα επέμενε απέναντι σε μια τέτοια πρόταση ο σκηνοθέτης, έτσι παρακολουθήσαμε… χρωματιστά το ιδιότυπο ρομάντζο του φιλμ, μια επιλογή που δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

4. Από άνθρωπος σε ψάρι, 3 ώρες δρόμος
Ο πολύπειρος σε μεταμφιέσεις και ταλαντούχος ηθοποιός Νταγκ Τζόουνς, ο οποίος εδώ ενσαρκώνει το αμφίβιο πλάσμα, για να είναι έτοιμος για γύρισμα χρειαζόταν καθημερινά 3 ώρες μακιγιάζ και δοκιμή κουστουμιού.

5. Δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας όμως η έλλειψη επικοινωνίας…
Οι βωβοί χαρακτήρες απεικονίζονται εσκεμμένα από τον Ντελ Τόρο σα να έχουν καλύτερη επικοινωνία από τους υπολοίπους, έτσι ώστε να αναδειχθεί σαφέστερα πώς δυσκολεύονται κατά τα άλλα στις ανθρώπινες σχέσεις, παρότι διαθέτουν συναισθηματική ευφράδεια.

6. Έλα να αγαπηθούμε, ντάρλινγκ
Χόκινς και Τζόουνς πριν από κάθε σκηνή αγκαλιάζονταν και έλεγαν ο ένας στον άλλο «σ’ αγαπώ», ώστε να νιώσουν άνετα και να αναπτύξουν περισσότερη οικειότητα.


Σχόλια