Social media: Πώς μπορούν τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια

Από το citykidsguide.com / 07.2019
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για καλά στη ζωή μας και όχι μόνο σε αυτή των ενηλίκων. Τα παιδιά χρησιμοποιούν, επίσης, τα social media, καθώς πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο κοινωνικοποίησης, δημιουργίας νέων φίλων και ψυχαγωγίας. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η χρήση τους επηρεάζει ή και διαμορφώνει το χαρακτήρα των παιδιών, οδηγώντας συχνά σε εξάρτηση, επιθετική συμπεριφορά, κλπ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χρήση των social media
Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, οι περισσότεροι γονείς (55,86%) παραδέχονται ότι επέτρεψαν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα social media σε ηλικία κάτω των 13 ετών, μικρότερη δηλαδή του επιτρεπόμενου. Αυτό, βέβαια, είναι αναμενόμενο επακόλουθο, αφού τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους, οι οποίοι (ειδικά σε ηλικίες ως 35 ετών) ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό πάνω από 70%.

Τα παιδιά και οι έφηβοι εθίζονται στα social media καθώς δεν έχουν τη σωστή παιδεία και τα πρότυπα. Οι περισσότεροι ενήλικες χάνονται μέσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για να επικοινωνήσουν με τα παιδιά, τα οποία στρέφονται στα social media προς αναζήτηση παρέας. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά και η συζήτηση των προβληματισμών τους, θα τα βοηθήσει να γνωρίζουν τη σωστή και με μέτρο χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και πώς να προστατευτούν από πιθανούς κινδύνους. 

Πώς θα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ασφάλεια
  • Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Κάποιες πλατφόρμες έχουν περιορισμούς ηλικίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί πάντα εμπόδιο για τα παιδιά.
  • Ελέγξτε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή.
  • Αποκτήστε προγράμματα που παρέχουν γονικό έλεγχο για την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, μπορούν να επιβάλλουν χρονικά όρια και να παρακολουθούν τις διαδικτυακές συνομιλίες.
  • Ακολουθήστε τους λογαριασμούς του παιδιού στα social media και ενημερώστε το ότι παρακολουθείτε την ηλεκτρονική του δραστηριότητα για να το κρατήσετε ασφαλές. Έχετε υπόψη ότι μερικά παιδιά ή έφηβοι μπορεί να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο δεύτερο λογαριασμό για τους γονείς τους.
  • Ρωτήστε για τους ανθρώπους που γνωρίζει στο διαδίκτυο και εξηγήστε του ότι είναι εύκολο κάποιος να προσποιείται κάποιον άλλο στα μέσα αυτά. Επίσης, ότι αν κάποιος διαδικτυακός φίλος θέλει να συναντηθούν από κοντά, αυτό θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο και παρουσία ενός ενήλικα.
  • Συζητήστε τι επιτρέπεται να δημοσιεύει και τι όχι. Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις παραμένουν στο διαδίκτυο για πάντα. Πληροφορίες και φωτογραφίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά χρόνια αργότερα, όχι πάντα για καλό σκοπό.
  • Ορίστε χρονικά όρια και κανόνες για τη χρήση συσκευών και social media. 
  • Ορισμένοι έφηβοι μπορεί να μπουν σε sites γνωριμιών. Μιλήστε στο παιδί για τις υγιείς και ασφαλείς σχέσεις.

Σχόλια