Τα αίτια των ιών

Από το efsyn.gr / Υποσημειώσεις / 
Γιώργος Σταματόπουλος
Πολλοί επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, μετά από πολύχρονες έρευνες και μελέτες πάνω στις νόσους που προέρχονται από τα ζώα (καλή ώρα ο Covid-19): Εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα θα πολλαπλασιαστούν - και άντε να ανακόψει η επιστήμη αυτόν τον πολλαπλασιασμό. Σαν να έχουν δίκιο οι επιστήμονες. Επικεντρωθήκαμε άπαντες να βρούμε λύση στις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του ιού και πώς να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να σώσουμε και τις ζωές μας και σχεδόν αδιαφορήσαμε να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες εμφάνισής του και εάν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον.

Φταίνε εξ ολοκλήρου τα ζώα για τη μετάδοση των ιών; Οχι, φυσικά, λένε οι ερευνητές. Ιδού τι ακριβώς φταίει: η αποψίλωση των δασών, η υλοτομία, η εξορυκτική βιομηχανία, η απομάκρυνση των ζώων από τον φυσικό τους βιότοπο, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της ζωικής παραγωγής και η αυξημένη ζήτηση των ανθρώπων για ζωικές πρωτεΐνες.

Προς τούτο οι επιστήμονες συστήνουν, σωστά, στις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην πρόληψη και όχι τόσο στην αντιμετώπιση [ναι, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με αυτό και μάλιστα άμεσα], τέλος πάντων να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, να φροντίσουν για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, να σταματήσουν την υπερεκμετάλλευση της άγριας πανίδας και να επιφέρουν μείωση της κλιματικής αλλαγής.


Ενα μικρό παράδειγμα: Τα αρπακτικά έχουν πλέον φύγει από το οικοσύστημα, άρα τα ελάφια πολλαπλασιάζονται, άρα τα τσιμπούρια αυξάνονται και πληθύνονται και μεταφέρουν άγνωστους ιούς. Αυτό συμβαίνει σε φτωχές χώρες, όπου ο συνδυασμός φτώχειας, ανθρώπων που εξαρτώνται άμεσα από τα ζώα και ανεπαρκών έως άθλιων υπηρεσιών υγείας είναι θανατηφόρος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη γρίπη των πτηνών και αυτή των χοίρων - οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονταν ήσαν τελείως έξω από στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αρα, ναι, έχουν δίκιο οι επιστήμονες - δεν φταίνε τα κακόμοιρα τα ζώα αλλά η απληστία του ανθρώπου να αποκομίσει κέρδος [και δεν πάει να χαθεί η μισή ανθρωπότητα].

Αλλά εδώ χρειάζεται μια αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και στην οικονομική σκέψη, μακριά από καπιταλιστικά οικονομικά εγκλήματα και αποικιοκρατικές λογικές, που επικρατούν στις φτωχές, υπανάπτυκτες ή έστω αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά βέβαια δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, εάν, όμως, συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα τη φρίκη και τον θάνατο που σκορπίζουν οι ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα ίσως προλάβουμε να κάνουμε κάτι, για τις επόμενες τουλάχιστον γενιές - αν και ο κατήφορος της ανθρωπότητας φαίνεται απίθανο να σταματήσει [απίθανο αλλά όχι αδύνατο, αυτό δα έλειπε].

Φίλος μού έστειλε την έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουλίου. Πληροφορούμαι ότι κυκλοφορεί τώρα και στο διαδίκτυο. Ευκαιρία λοιπόν να διαβαστεί από όσους περισσότερους γίνεται.

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σχόλια