«Το νερό του Καματερού»: Μια απάτη μεγαλύτερη και απ’ τη φραπελιά

Από το menshouse.gr / Εβενίνα Αλεξίου
Ένας δικηγορος, μια φήμη και ένα φάρμακο. Η απάτη που έμεινε στην ιστορία...

Συχνά ακούμε για την απάτη με το νερό του Καματερού, πόσοι, όμως, ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή περιοχή της Αθήνας, το Καματερό, αλλά με έναν δικηγόρο από την Κω, τον Γιώργο Καματερό.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1976, ο Γιώργος Καματερός αρχίζει να γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο μετά την αποκάλυψή του ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου. Όπως ισχυριζόταν, σε μια από τις πηγές του νησιού ανακάλυψε ένα ραδιενεργό πέτρωμα, το οποίο το διέλυε σε νερό και με αυτό τον τρόπο παρασκεύαζε το Ήλιον, το νερό που θεράπευε από τις ανίατες ασθένειες.

Ο 36χρονος- τότε- δικηγόρος εκμεταλλεύτηκε την απελπισία των ανθρώπων, που έπασχαν από την ανίατη ασθένεια, αλλά και των οικογενειών τους και άρχισε να μοιράζει με βυτιοφόρα το ιαματικό νερό. Αρχικά στην Αθήνα και λίγο αργότερα και στην επαρχία. Επειδή η ζήτηση ήταν μεγάλη, δεν αρκέστηκε στο μπουκαλάκι αλλά προμήθευε και «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια που όταν αναμειγνυόταν με απλό νερό προέκυπτε το «θαυματουργό» μείγμα.


Ο Καματερός και οι συνεργάτες του ήταν τόσο αδίστακτοι που, προκειμένου να προωθήσουν το νερό, έφτασαν στο σημείο να διαδώσουν ότι, αν συνδυαζόταν με αντικαρκινικά φάρμακα που έδιναν οι γιατροί, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλοί καρκινοπαθείς αλλά και απελπισμένοι γονείς παιδιών που έπασχαν διέκοψαν την θεραπεία με τραγικό απολογισμό το θάνατο ενός παιδιού και την επιδείνωση της υγείας πολλών ασθενών.

Η σκευωρία του Καματερού διχάζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το θέμα πουλούσε, αφού οι πωλήσεις των εφημερίδων εκτοξεύτηκαν-φτάνοντας πανελλαδικά τα 500.000 φύλλα-, συντηρούσαν το θέμα με καθημερινό ρεπορτάζ από τους χώρους που μοιραζόταν το Ήλιον-κυρίως σε προαύλια εκκλησιών- αλλά και με μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν.


Υπήρχαν βέβαια και Μέσα που αντιμετώπισαν το γεγονός με νηφαλιότητα αναδεικνύοντας την έντονη αντίθεση των ιατρικών συλλόγων που καλούσαν το κράτος να πάρει θέση και να σταματήσει η κοροϊδία των ανθρώπων που υπέφεραν.

Περίπου δύο μήνες μετά, στις 30 Μαρτίου, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ασκεί δίωξη «κατά παντός υπευθύνου» για την παρασκευή και την διάθεση υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Απαγορεύεται επισήμως η κατανάλωσή του, συλλαμβάνεται ο δικηγόρος και οδηγείται σε δίκη, που άρχισε στις 14 Οκτωβρίου 1976 . Καταδικάστηκε για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος» σε ποινή φυλάκισης μόλις 8 μηνών με αναστολή.

Μετά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Γιώργος Kαματερός, που έφυγε για ένα διάστημα στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Κω, όπου στις 6 Μαΐου του 1998 αυτοκτόνησε.

Σχόλια