Η Πανδημία στη βρετανική οικονομία

Από το facebook Evdoxia Lymperi (τίτλος ανάρτησης keep life)
Οικονομία
“Οικονομικό μακελειό” χαρακτηρίζονται οι συνέπειες της πανδημίας και ακολούθως του περιορισμού στο σπίτι για τη βρετανική οικονομία.

Σήμερα το πρωί δημοσιεύτηκε η πορεία της οικονομίας το α΄τρίμηνο του 2020: Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 4ο τρίμηνο του 2008, ενώ μόνο τον Μάρτιο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,8% (ONS). 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ύφεση έως και 14% για τη βρετανική οικονομία για όλο το 2020 αλλά αύξηση 15% για το 2021, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από το 4% στο 9%. Ακόμη λοιπόν και εάν επαληθευτεί η ανάκαμψη το 20121, η χώρα θα παραμείνει με ένα μεγάλο αριθμό ανέργων (Resolution Foundation).

Το 14% ύφεση αντιστοιχεί σε 300 δις στερλίνες και 9,000 κόστος σε κάθε οικογένεια. Στην κρίση του 2008-2009 πρώτος ανέκαμψε ο παραγωγικός τομέας μετά ο τομέας υπηρεσιών ενώ πήρε έως και 5 χρόνια να ισορροπήσει ο τομέας του πολιτισμού (Durham Uni ). 

Σχεδόν 3 εκατομ. επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν ως αποτέλεσμα της κρίσης. 2 στις 5 δηλώνουν σχετική ασφάλεια (CEBR).

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διεκδικήσει “καθολική πίστωση”, το βασικό επίδομα για τους αναζητούντες εργασία και τους χαμηλόμισθους.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκαν και οι εργαζόμενοι μπήκαν στο “πρόγραμμα διατήρησης εργασίας” της κυβέρνησης. Το κόστος για την κυβέρνηση έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια λίρες καθώς καλύπτει το 80% των μισθών τους έως τις 2,500 το μήνα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι 14 μέρες καραντίνα που επέβαλε ο Τζόνσον ως μέτρο για όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, καρατόμησε και την όποια μικρή ελπίδα που υπήρχε ότι έστω και αργά ο τουρισμός θα κινηθεί.

H TUI κόβει TO 30% του κόστους της και 8,000 άτομα προσωπικό, η British Airways στέλνει τους πιλότους της στην πολεμική αεροπορία και η RYANAIR απειλεί με αγωγές στις αεροπορικές που παίρνουν κρατική βοήθεια καθώς αυτές οι διασώσεις, όπως λέει, παραβιάζουν τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Από Ελλάδα μεριά, την Παρασκευή θα αποφασιστεί η άρση ή παράταση απαγόρευσης των απ' ευθείας πτήσεων από ΗΒ. Οι εκτιμήσεις αξιόπιστων πηγών είναι ότι θα υπάρχει παράταση ενός μήνα με 45 μέρες δεδομένης της κατάστασης της πανδημίας στη Βρετανία.

Άρα, υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια και από τις 2 πλευρές κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία λειτούργησε η κυβέρνηση Τζόνσον στην καταστολή της πανδημίας. 

H οδηγία από το βρετανικό Υπ. Εξωτερικών παραμένει ότι μόνο τα εντελώς απαραίτητα ταξίδια επιτρέπονται. Ο Τζόνσον δεν συζητά για μη εφαρμογή της 14ημερης καραντίνας με άλλες χώρες, ενώ με τη Γαλλία -εάν κ όταν επικυρωθεί η προφορική συμφωνία τους- θα ισχύει μόνο για τους μεταφορείς εμπορευμάτων μέσω του τούνελ της Μάγχης. Σίγουρα όχι για τουρισμό. Άλλωστε το απαγορεύει και η Γαλλία ως αιτία ταξιδιού για εισερχόμενους ταξιδιώτες.

Ο ΕΟΤ ΗΒ & Ιρλανδίας καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον από tour operators και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πράκτορες τουρισμού όπως μας είπε η δ/ντρια στο Λονδίνο κα Έμυ Αναγνωστόπουλου. “Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τη Βρετανία σε ανώτατο επίπεδο για να λάβει κάποιες εγγυήσεις που ακόμη δεν έχει λάβει όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή τεστ υγείας 72 ώρες πριν την πτήση των επιβατών".

Ο ΕΟΤ στη Βρετανία είναι πανέτοιμος να προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα όταν οι συνθήκες της επιδημίας στο ΗΒ είναι καλύτερες. 

Η απώλεια του ΗΒ από την τουριστική περίοδο αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα καθώς είναι ο καλύτερος “πελάτης της”. Μόνο πέρσι οι Βρετανοί τουρίστες έφτασαν σχεδόν τα 4 εκατομμύρια με παράλληλη αύξηση 20% στον τζίρο.

Παράλληλα οι κανόνες περιορισμού λόγω πανδημίας αποτελούν τεράστια απώλεια και για τη Βρετανία με τους κολοσσούς του παγκόσμιου τουρισμού να έχουν χτυπηθεί ανελέητα όπως επίσης και τις αεροπορικές εταιρίες. 

Το ένα πέμπτο (1/5) του εργατικού δυναμικού της χώρας που αντιστοιχεί σε περίπου 6,856 εκατομμύρια εργαζόμενους ασχολείται με τη βιομηχανία του τουρισμού τουλάχιστον 4-5 μήνες το χρόνο. 

Ο τουρισμός συνεισφέρει 106 δισεκατομμύρια λίρες στη βρετανική οικονομία και το ΑΕΠ, και υποστηρίζει 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (Condorferries), δηλαδή περίπου το 5% του ΑΕΠ (£2,21 τρις) του ΗΒ. Μόνο το 2018 εισήλθαν στη χώρα 37,9 εκατομμύρια τουρίστες που αντιστοιχεί σε πάνω από τα 2/3 πληθυσμού της χώρας.

Το ρεπορτάζ που έκανα για την κατάσταση της οικονομίας στη Βρετανία αλλά και το πλήγμα στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας. Το παρουσίασα στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ και τώρα το ανοίγω διαθέσιμο για εσάς εδώ. 
Ευδοξία Λυμπέρη
13.05.2020

Σχόλια