Ο μύθος γεννήθηκε από την πιο τραγική σύμπτωση στην ιστορία της rock. Μετά την αυτοκτονία του Kurt Cobain το 1994, οι φαν της ροκ συνέδεσαν την ηλικία θανάτου του με αυτή του Jim Morrison, της Janis Joplin, του Brian Jones και του Jimi Hendrix. Όταν κι η Amy Winehouse πέθανε σε ηλικία 27 ετών το 2011, παγίωσε ακόμα περισσοτερο τον μύθο του “club 27”. Ενώ το club έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με μουσικούς, έχει επεκταθεί από τότε και σε νέους ηθοποιους και καλλιτέχνες που έχουν χάσει τη ζωή τους, από τον εθισμό, την αυτοκτονία ή περίεργα ατυχήματα.
Τζιμ Μόρισον (Jim Morrison)
8 Δεκεμβρίου 1943 – 3 Ιουλίου 1971, 27 ετών
Ο Τζέιμς “Τζιμ” Ντάγκλας Μόρισον, ήταν Αμερικανός τραγουδιστής. Ταυτόχρονα, του έχουν αποδοθεί οι ρόλοι του στιχουργού, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ποιητή. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα και ήταν ο τραγουδιστής και στιχουργός του αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors.
Το καλοκαίρι του 1965, μετά από την αποφοίτηση του από την κινηματογραφική σχολή του UCLA, επιλέγει να ζήσει με έναν μποέμ τρόπο. Ζει στην ταράτσα ενός κτιρίου, πλάι στην παραλία του Λος Άντζελες, Venice, στην Καλιφόρνια. Εκεί, γράφει τους στίχους πολλών από τα πρώτα τραγούδια που οι Doors, αργότερα, προσθέτουν σε άλμπουμ όπως το “Moonlight Drive”. Το καλοκαίρι του ‘65 λοιπόν, ο Μόρισον και ο συμφοιτητής του Ρέι Μάνζαρεκ, σχηματίζουν τους Doors.
Επιρροές του είναι οι “σκοτεινοί” ποιητές του 18ου και του 19ου αιώνα. Ιδιαιτέρως ο Βρετανός Γουίλιαμ Μπλέικ. Το ενδιαφέρον του κινούν και οι Γάλλοι ποιητές, Κάρολος Μποντλέρ και Αρθούρος Ρεμπώ. Επίσης, ο Τζακ Κέρουακ και η γενιά των μπιτ, τον επηρεάζουν τόσο στις απόψεις και τον τρόπο έκφρασης του, που κατέληξε να επιθυμεί να ζήσει όσα αναφέρονται στο βιβλίο “On The Road” του Κέρουακ.
Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την Πάμελα Κούρσον, με σκοπό να αλλάξει ζωή και να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Του άρεσε η και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως σύντομα υπέκυψε στους εθισμούς του.
Ο θάνατος του Μόρισον
Ο Μόρισον απεβίωσε στις 3 Ιουλίου του 1971, σε ηλικία μόλις 27 ετών, στο Παρίσι. Επέλεξε να ζήσει στο Παρίσι λόγω της αρχιτεκτονικής της πόλης, ήθελε να κάνει μια νέα αρχή, περιορίζοντας τους εθισμούς του. Βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του από την σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον. H πραγματική αιτία θανάτου του ήταν η καρδιακή ανακοπή, παρά τα όλα σενάρια των θαυμαστών του λόγω έλλειψης νεκροψίας. Προκλήθηκε από την χρόνια εξάρτησή του από τα ναρκωτικά σε συνδυασμό με το άσθμα του.
Στον τάφο του, υπάρχει η ελληνική επιγραφή “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”.
Κερτ Κομπέιν (Kurt Cobain)
20 Φεβρουαρίου 1967 – 5 Απριλίου 1994, 27 ετών
Ο Κερτ Κομπέιν ήταν Αμερικανός μουσικός, και μένει γνωστός ως ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του ροκ συγκροτήματος Nιρβάνα. Σχηματίζει τους Νιρβάνα το 1987 μαζί με τον Κριστ Νοβόσελιτς. Τα δύο χρόνια που ακολουθούν, συνδέεται με την ανερχόμενη σκηνή του γκραντζ στο Σιάτλ.
Το 1991, το τραγούδι Smells like teen spirit από τον δίσκο Nevermind θεωρείται πως είχε καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 και στην ανάδειξη του γκραντζ και της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνo» μιας ολόκληρης γενιάς -Generation X- και ο ίδιος ο Κομπέιν θεωρήθηκε ο εκπρόσωπος της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού με ναρκωτικές ουσίες. Στις 8 Απριλίου του 1994, το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του, στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που τον επισκέφτηκε για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο Κομπέιν κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του.
Βρέθηκε το εξής σημείωμα: “Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια“. Το σώμα του βρισκόταν στο σπίτι για μέρες, γεμάτο μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτίμησε πως ήταν νεκρός τρεις μέρες πριν να βρεθεί…
Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix)
27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970, 27 ετών
O Τζόνι Άλεν Χέντριξ, θεωρείται ως ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες.
“Όταν η δύναμη της αγάπης υπερκεράσει την αγάπη της δύναμης ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη”.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1970, ο Τζίμι Χέντριξ, βρίσκεται στο ξενοδοχείο Samarkand του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ, με τη φίλη του, Μόνικα Ντάνεμαν, αποφασίζουν να κοιμηθούν. Τέσσερις ώρες αργότερα, η Ντάνεμαν βρίσκει τον Χέντριξ ζωντανό αλλά αναίσθητο. Δεν μπορεί να ξυπνήσει.
Ο “μαύρος Έλβις Πρίσλεϊ”, ο “Άρθουρ Ρουμπινστάιν της κιθάρας”, σβήνει στο απόγειο της καριέρας του. Η νεκροψία έδειξε πως ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία. Βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών.
Τζάνις Τζόπλιν (Janis Joplin)
19 Ιανουαρίου 1943 – 4 Οκτωβρίου 1970, 27 ετών
Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν, το”Μαργαριτάρι” (Pearl) της μπλουζ και ροκ μουσικής, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια. Ήταν επίσης ζωγράφος, χορεύτρια και ενορχηστρώτρια μουσικής. Εμφανίζεται στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company και αργότερα με σόλο καριέρα. Κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ, εκ των οποίων το ένα, μετά θάνατον. Θεωρείται η καλύτερη, ίσως, ερμηνεύτρια μπλουζ και μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.
Στις αρχές του 1969, η Τζόπλιν χρησιμοποιούσε ηρωίνη αξίας 200$ την ημέρα…
Την Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 1970, η Τζόπλιν καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει, ώστε ξεκίνησε την αναζήτησή της, μαζί με τον Τζων Κουκ, πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο της. Είδε στο πάρκινγκ τo αυτοκίνητο της Τζόπλιν. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της, τη βρήκε νεκρή, δίπλα στο κρεββάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της, ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ.
Έιμι Γουάινχαους (Amy Winehouse)
14 Σεπτεμβρίου 1983 – 23 Ιουλίου 2011, 27 ετών
Η Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ ήταν Αγγλίδα τραγουδίστρια.
Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Frank, απέσπασε θετικές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, μα το επόμενο άλμπουμ της, Back To Black, που κυκλοφόρησε το 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες Γκράμι. Κέρδισε πέντε βραβεία, κατακτώντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα, σε μία βραδιά.
Η Γουάινχαουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011, στο σπίτι της, στο Λονδίνο. Αιτία θανάτου, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ήταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης.
Το 2011, το άλμπουμ της Back To Black έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μπράιαν Τζόουνς, (Brian Jones)
28 Φεβρουαρίου 1942 – 3 Ιουλίου 1969, 27 ετών
Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones, μαζί με τους Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς. Αυτοδίδακτος, σε πάνω από 30 μουσικά όργανα. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε σημαντικά, όταν επισκιάστηκε από τους δύο τελευταίους. Ανέπτυξε σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Τον Ιούνιο του 1969 του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το συγκρότημα, καθώς είχε αποξενωθεί από τα υπόλοιπα μέλη και αντικαταστάθηκε από τον Μικ Τέιλορ. Αν και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα, κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε να γίνει. Λίγες ημέρες μετά βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσεξ. Η αστυνομία έκανε λόγο για πνιγμό υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, γεγονός που αμφισβητήθηκε ακόμη και από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, δημιουργώντας αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας.
Σχόλια