Από το reader.gr / 21/11/2019
Ο Φρανκ Σίραν, ο Τζίμι Χόφα και οι μαφιόζοι που έλυναν και έδεναν στις ΗΠΑ στις δεκαετίες του '60 και του '70.
Μέσα από τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους ελληνικούς κινηματογράφους και θα είναι διαθέσιμος στο Netflix έξι ημέρες μετά, ξετυλίγεται η ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Φρανκ Σίραν (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), απατεώνας και εγκληματίας ο οποίος συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.
Η ταινία εξιστορεί ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας για δεκαετίες, την εξαφάνιση του θρυλικού προέδρου της συνδικάτου των οδηγών φορτηγών Τζίμι Χόφα, και προσφέρει ένα μνημειώδες ταξίδι στις κρυφές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές του λειτουργίες, τις αντιπαλότητες και τις συνδέσεις με την κυρίαρχη πολιτική.
Ας δούμε μερικά από τα πρόσωπα-κλειδιά της ταινίας και τους ηθοποιούς που τα υποδύονται.
Φρανκ Σίραν (Ρόμπερτ Ντε Νίρο)
Ο Φρανκ «Ο Ιρλανδός» Σίραν ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος εργατικού σωματείου και συνδεόταν με τη μαφιόζικη οικογένεια Μπουφαλίνο. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1920 στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και υπηρέτησε στον Β' Παγκόσιο Πόλεμο στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, όπου συνήθιζε να εκτελεί παράνομα Γερμανούς στρατιώτες που είχαν παραδοθεί. Αφήνοντας τον στρατό εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ως εκτελεστής. Έγινε συνεργάτης των μαφιόζων Ράσελ Μπουφαλίνο (Τζο Πέσι) και Άντζελο Μπρούνο (Χάρβεϊ Καϊτέλ) με τον πρώτο να έχει το ρόλο του μέντορα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μέσω του Μπουφαλίνο συνδέθηκε φιλικά με τον Τζίμι Χόφα (Αλ Πατσίνο), διεφθαρμένο ηγέτη του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών (International Brotherhood of Teamsters). Ο Χόφα εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1975 και δηλώθηκε νεκρός το 1982 χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ το πτώμα του. Αργότερα ο Σίραν εξομολογήθηκε στον Τσαρλς Μπραντ (ο συγγραφέας του βιβλίου «I heard you paint houses» πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας) ότι εκείνος σκότωσε τον Χόφα, αν και το FBI δεν κατάφερε ποτέ να τον συνδέσει με το έγκλημα. Ο Σίραν παντρεύτηκε δύο φορές, απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέθανε από καρκίνο το 2003 στη Φιλαδέλφια, στα 83 του χρόνια.
Ράσελ Μπουφαλίνο (Τζο Πέσι)
Ο Ροζάριο Αλμπέρτο Μπουφαλίνο γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1903 στη Σικελία. Το 1906 μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και μέχρι τα 25 είχε χτίσει ήδη ένα πλούσιο ποινικό μητρώο για κλοπές, λαθρεμπόριο αλκοόλ και εμπόριο ναρκωτικών. Στην εποχή της Ποταπαγόρευσης γνώρισε τον Τζόζεφ Μπάρμπαρα που το 1940 έγινε αρχηγός της Μαφίας της βορειοανατολικής Πενσιλβάνια. Έμεινε στο πλευρό του ως δεύτερος στην ιεραρχία μέχρι τον 1957 που τον διαδέχτηκε, και ηγήθηκε της οργάνωσης σε δύο δεκαετίες μεγάλης ευμάρειας. Το 1977 συνελήφθη με την κατηγορία του εκβιασμού και φυλακίστηκε την επόμενη χρονιά. Ακόμη και πίσω από τα σίδερα χρησιμοποιούσε τον Φρανκ Σίραν για να κάνει τις βρώμικες δουλειές του. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του μπαινοβγαίνοντας από τη φυλακή καθώς η αυτοκρατορία του κατέρρευσε στη δεκαετία του '80. Πέθανε από φυσικά αίτια στις 25 Φεβρουαρίου 1994, στα 90 του χρόνια.
Τζίμι Χόφα (Αλ Πατσίνο)
Ο διεφθαρμένος ηγέτης του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών (International Brotherhood of Teamsters) από το 1957 μέχρι το 1971 γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1913 στην Ιντιάνα. Στα 16 του ξεκίνησε να δουλεύει ως φορτοεκφορτωτής σε κατάστημα τροφίμων και στα 18 του οργάνωσε την πρώτη του επιτυχημένη απεργία. Στη συνέχεια άρχισε να οργανώνει απεργίες για τους οδηγούς φορτηγών και ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία φτάνοντας μέχρι τη θέση του προέδρου χωρίς να έχει οδηγήσει ποτέ του φορτηγό. Τότε ήταν που ξεκίνησαν και οι έρευνες σε βάθος για την ανάμειξή του στο οργανωμένο έγκλημα. Το 1964 καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία ενόρκου και σε άλλα 5 για δάνεια σε μαφιόζους. Μπήκε στη φυλακή το 1967 και βγήκε με προεδρική χάρη από τον Νίξον το 1971, με τον όρο να παραμείνει εκτός συνδικαλισμού μέχρι το 1980. Στα μάτια της Μαφίας, ωστόσο, η πρόωρη αποφυλάκισή του ήταν ύποπτη και τον θεώρησαν κατάσκοπο του FBI. Ο Τζίμι Χόφα εξαφανίστηκε το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου 1975 από το πάρκιγνγκ του εστιατορίου Red Fox στο προάστιο Μπλούμφιλντ του Ντιτρόιτ, όπου επρόκειτο να συναντήσει δύο αρχηγούς της Μαφίας, τους Άντονι Προβενζάνο και Άντονι Τζιακαλόνε. Από το 1982 θεωρείται επίσημα νεκρός, χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα του ή ο ένοχος της δολοφονίας.
Μπιλ Μπουφαλίνο (Ρέι Ρομάνο)
Δικηγόρος του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών από το 1941 έως το 1971 και ξάδερφος του μαφιόζου Ράσελ Μπουφαλίνο. Ως ένα από τα εννέα παιδιά οικογένειας ανθρακωρύχων, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται ως καθολικός ιερέας για δύο χρόνια πριν στραφεί στη νομική. Παρά την οικογενειακή του σχέση με τον μαφιόζο Μπουφαλίνο, είχε μηνύσει τους γερουσιαστές Τζον ΜακΚλέλαν και Ρόμπερτ Κένεντι για συκοφαντική δυσφήμιση όταν εκείνοι υποστήριξαν ότι συνδεόταν με το οργανωμένο έγκλημα (έχασε τη δίκη). Όταν ο Τζίμι Χόφα εξαφανίστηκε το 1975, ο Μπιλ Μπουφαλίνο υποστήριξε ότι τον δολοφόνησε η CIA επειδή γνώριζε το σχέδιό της να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο με τη βοήθεια της Μαφίας. Πέθανε από λευχαιμία στις 12 Μαΐου 1990.
Άντονι Προβενζάνο (Στίβεν Γκρέιαμ)
Το αφεντικό της μαφιόζικης οικογένειας Τζενοβέζε αρχικά ήταν φίλος και σύμμαχος του Τζίμι Χόφα, και αντιπρόεδρος του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών. Οι σχέσεις τους χάλασαν όταν ο Χόφα τού αρνήθηκε ένα δάνειο και τον προσέβαλε. Όταν συναντήθηκαν σε ένα αεροδρόμιο ο Χόφα έσπασε ένα μπουκάλι στο κεφάλι του Προβενζάνο κι εκείνος απείλησε ότι θα του ξεριζώσει την καρδιά και θα σκοτώσει τα εγγόνια του. Ήταν στενός φίλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του, παίζοντας γκολφ με τον Προβενζάνο. Πέθανε το 1988 στη φυλακή, όπου βρισκόταν από το 1978 για την ανάμειξή του στη δολοφονία του ταμία του σωματείου οδηγών φορτηγών Άντονι Καστελίτο.
Φρανκ Φιτζσίμονς (Γκάρι Μπασαράμπα)
Αντικατέστησε τον Τζίμι Χόφα στην ηγεσία του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών όσο εκείνος βρισκόταν στη φυλακή από το 1967 έως το 1971 και έγινε και επίσημα πρόεδρός τους από το 1971 έως το 1981. Αρχικά τον θεωρούσαν «μαλακό» και μαριονέτα του Χόφα. Τον κορόιδευαν για το βάρος του και τη δυσφράδειά του και τον χαρακτήριζαν «σάντουιτς με φυστικοβούτυρο που θα λιώσει πολύ γρήγορα». Εκείνος όμως συγκρούστηκε με τον Χόφα μετά την απόφυλάκισή του και μεγαλούργησε ως πρόεδρος του συνδικάτου μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο στις 6 Μαΐου 1981, στα 72 του χρόνια.
Τσάκι Ο' Μπράιεν (Τζέσε Πλέμονς)
Γνώριζε τον Χόφα από παιδί, όταν ο δεύτερος είχε ερωτική σχέση με τη μητέρα του, και τον αγαπούσε σαν πατέρα. Ήταν μονίμως στο πλευρό του στις δεκαετίες του '50 και του '60, όταν έλυνε και έδενε στο συνδικάτο των οδηγών φορτηγών. Οι σχέσεις τους χάλασαν το 1974 και ο Ο' Μπράιεν θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στην εξαφάνιση του Χόφα το 1975. Συγκεκριμένα, εικάζεται ότι τον παρέλαβε με το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ του εστιατορίου Red Fox και τον παρέδωσε στον εκτελεστή του. Το 2001 ταυτοποιήθηκε το DNA μίας τρίχας που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Ο' Μπράιεν με μαλλιά από τη βούρτσα του Τζίμι Χόφα, ωστόσο δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η τρίχα δεν βρισκόταν εκεί από ημέρα προγενέστερη εκείνης της εξαφάνισης.
Σχόλια