7 Δεκεμβρίου 1975 ανακαλύφθηκε ο αστεροειδής 2843 Γιέτι

Από το el.wikipedia.org
Ο Γιέτι (Yeti) είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών με απόλυτο μέγεθος (όπως ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 13,0. Ανακαλύφθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1975 από τον Ελβετό αστρονόμο Πάουλ Βιλντ, που παρατηρούσε από το αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου της Βέρνης στο Τσίμερβαλντ, και πήρε το όνομά του από το θρυλικό πλάσμα Γιέτι ή «Χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων».

Φυσικά χαρακτηριστικά
Η μέση διάμετρος του Γιέτι εκτιμάται σε 10,40 ± 1,1 χιλιόμετρα. Ο φασματικός τύπος του είναι άγνωστος, ενώ το γεωμετρικό άλβεδό του είναι 0,103 ± 0,025.

Κι αφού έγινε αναφορά στον Χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων, ας δούμε κι αυτόν.


Το Γέτι, ή Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων, ή Απαίσιος Χιονάνθρωπος είναι μυθικό ζώο, που προέρχεται από τους μύθους και τη λαογραφία του Θιβέτ.

Μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον αμερικανικό μεγαλοπόδαρο αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται καθώς επρόκειτο για διαφορετικό κρυπτίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση των Θιβετιανών βουδιστών, αν κάποιος δει το πλάσμα πρόκειται να πεθάνει.

Περιγραφές
Η πιο κοινή περιγραφή του πλάσματος το θέλει ως πολύ ψηλό, (πολύ ψηλότερο από άνθρωπο), το οποίο μοιάζει με τεράστιο πίθηκο. Βαδίζει όρθιο. Το σώμα του καλύπτεται από παχιά λευκή ή καστανή γούνα. Θεωρείται ότι είναι ένας ζωντανός Γιγαντοπίθηκος, ένα προϊστορικό, ογκώδες και ψηλό πρωτεύον θηλαστικό, το οποίο ζούσε στα υγρά δάση της Κίνας και του Βιετνάμ.Περιγραφές
Παρόμοια πλάσματα

Παρόμοια πλάσματα
Πλάσματα με περιγραφές κοινές με το γέτι είναι ο μεγαλοπόδαρος (Bigfoot) που λέγεται ότι ζει στην Βόρεια Αμερική και τα Άλμας, που είναι μυθικά ζώα της Μογγολίας.

Αναφορές
Ο πρώτος που έκανε λόγο για το γέτι ήταν ένας Άγγλος αξιωματικός τον 19ο αιώνα, ο οποίος καθώς ταξίδευε στα χιονισμένα θιβετιανά βουνά παρατήρησε μεγάλες πατημασιές στο χιόνι. Οι περισσότερες μαρτυρίες αναφέρονται σε πατημασιές κι όχι σε συνάντηση με το κρυπτίδιο. Μέχρι σήμερα, πολλοί πιστεύουν ότι το γιέτι είναι αληθινό, ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γιέτι δεν είναι τίποτε άλλο από μια αρκούδα.

Σχόλια