Δάφνη Φιλίππου: «Η Νεότητα στη σκέψη φέρνει και τη νεότητα στην ψυχή»

Από το ert.gr
Δεκαεπτά συναπτά έτη προσφοράς στον πολιτισμό και στη μνήμη, συμπλήρωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Φρουρίου. Την επέτειο αυτή γιόρτασε κόβοντας στη Λέσχη Κομοτηναίων μια μεγάλη λευκή τούρτα με τον αριθμό 17, αυτό προς τέρψιν υλική, όπως και ο καφές με τα νόστιμα συνοδευτικά εδέσματα που δόθηκε δωρεάν.

Υπήρχε φυσικά και τέρψη πνευματική με την ομιλία της διακεκριμένης Ψυχιατρικής Κοινωνικής Λειτουργού-Ψυχοθεραπεύτριας Gestalt, πρώην επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και Δάφνης Φιλίππου, η οποία είναι Κομοτηναία στην καταγωγή.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Μεγαλώνουμε… Δεν Γερνάμε».

Η κ. Φιλίππου, γνωρίζει πολύ καλά πώς να κερδίζει το κοινό που την παρακολουθεί, σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, κάτι που παραδέχεται και το ίδιο το κοινό, για περίπου δύο ώρες, που διήρκεσε η ομιλία της δεν κουνιόταν φύλλο…
Κοιτάζοντας πότε πότε από τις σημειώσεις της, αλλά μιλώντας κυρίως με την καρδιά της, για έναν τομέα που υπεραγαπά, δεν μπορεί παρά απλά να…μαγεύεις τους ανθρώπους που σε ακούνε!

Κάλεσε λοιπόν τους παρευρισκόμενους, να θέτουν στόχους στην ζωή τους, να αποδέχονται τις αλλαγές, να κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση, ακόμα με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και την περιήγηση στο διαδίκτυο…Να κάνουν ταξίδια, εξόδους, να βρίσκονται με παρέα, να πηγαίνουν κινηματογράφο, να βγαίνουν έξω και όχι να μένουν μέσα συνέχεια. Γενικά να κάνουν αυτό που πάντα τους ευχαριστούσε, ασχέτως των ετών που έχουν περάσει και των κοινωνικών πεποιθήσεων που σχεδόν πάντα είναι περιοριστικές.

Ένας καλός στόχος είναι να θέλουμε να ζήσουμε, άρα να γεράσουμε, μα να γεράσουμε καλά και όμορφα, απολαμβάνοντας όλες τις διαφορετικές δεκαετίες της ζωής μας. «Πολλοί φοβούνται τα γηρατειά και όχι τόσο πολύ το θάνατο».
«Μια ψυχή κρατά την νεότητα, άσχετα με τα χρόνια, όταν και οι σκέψεις αγγίζουν την νεότητα».

Η κ. Φιλίππου έκανε και το διαχωρισμό της νεότητας, από το να νεανίζει κανείς, προσπαθώντας να χωρέσει σε… ρούχα και συμπεριφορές που μάλλον ευτελίζουν, παρά κοσμούν αυτόν που το κάνει.

«Οι πεποιθήσεις αλλάζουν, καθώς και οι αντιλήψεις αλλάζουν και ο κόσμος αλλάζει, κι αλίμονο αν δεν γινόταν αυτό! Αυτό σημαίνει πως μέχρι την τελευταία μας ανάσα, μπορούμε να αλλάξουμε και μάλιστα να δημιουργούμε καινούργιες νευρικές συνάψεις . Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, οι οποίες κατέρριψαν αυτό που πιστεύαμε παλιά πως οι συνάψεις γίνονται μέχρι τα πρώτα δέκα χρόνια». Καταλήγοντας και πριν αποσπάσει ένα θερμότατο χειροκρότημα, κάλεσε τους ανθρώπους να μην αφήσουν κανένα κύτταρό τους να πεθάνει, πριν την τελευταία πνοή τους.

Βιογραφικά στοιχεία
Η κ. Φιλίππου γνωστή και από τα εξαιρετικά βιβλία που έχει γράψει και που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, «365 μέρες γονιός» και «Ιστορίες για να Ονειρεύεσαι…Παιχνίδια για να μεγαλώνεις» και «205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων». Ειδικεύτηκε, στην Αθήνα και στο Παρίσι, στην ψυχιατρική κοινωνική εργασία, στην εμψύχωση ομάδων, στις τεχνικές εκπαίδευσης και στην ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση ξεκίνησε από την ψυχανάλυση, συνεχίστηκε με την προσωποκεντρική προσέγγιση και την Gestalt. Εργάστηκε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σε ψυχιατρικά πλαίσια, και στην εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών. Τα τελευταία χρόνια τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την εμψύχωση βιωματικών ομάδων γονιών, αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας, εποπτείας και εκπαίδευσης εμψυχωτών.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βόλο.

ΥΓ: Από τις αρχές του 2019 η κ. Φιλίππου κάθε Πέμπτη μέσω της εκπομπής «Καλοί γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε», μέσω της ΕΡΤ Βόλου, της ΕΡΤ Φλώρινας και της ΕΡΤ Κομοτηνής, μοιραζόταν τις αγωνίες και φώτιζε πολλές πτυχές του δύσκολου αυτού ρόλου του να είσαι γονιός. Οι εκπομπές-πάνω από 70- είναι διαθέσιμες στην ΕΡΤ Βόλου και μπορεί να τις ακούσει κάποιος και μέσω διαδικτύου.

Επίσης

Η Δάφνη Φιλίππου στο τελευταίο ραδιοφωνικό Keep Life της χρονιάς στο Fm 100,6 μιλά για τις ουσιαστικές καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας.
Ακούστε 

Σχόλια