Seli Mountain Running 2019 / Βελτιωμένο προϊόν στην καλογιαλυσμένη βιτρίνα (Τρέχοντας προπονητικά)


Τα πράγματα εξελίσσονται, κι όταν αυτό γίνεται από την μια χρονιά στην άλλη αυτό είναι κάτι περισσότερο από ευχάριστο. Μπορεί να εμπλέκομαι συναισθηματικά με τον τόπο, όμως θεωρώ ότι το κείμενο που ακολουθεί είναι αντικειμενικό. Η νέα χάραξη δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή, πρώτη χρονιά του αγώνα, κυρίως στο δεύτερο μισό της διαδρομής.

Είναι περισσότερο ώριμη, περισσότερο βουνίσια, περισσότερο trail.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκομαι την ημέρα του αγώνα 25 Αυγούστου στο αγαπημένο βουνό. Έτσι η ανακοίνωση της επίσημης προπόνησης από την διοργάνωση ήταν μια καλή ευκαιρία να τρέξω στην καινούργια διαδρομή,να δω αλλά και να συγκρίνω με την περσινή.

Άργησα να φτάσω, έτσι ξεκίνησα λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της ομάδας που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Όπως και να 'χει δεν χάνεσαι με τίποτα, δυο εβδομάδες πριν τον αγώνα η σηματοδότηση ήταν κάτι περισσότερο από άψογη. Η διαδρομή είναι πιο όμορφη από την περσινή με την αντικατάσταση του μονότονου (χωματο)δρομικού τμήματος. Με μια πρόχειρη εκτίμηση η κίνηση σε μονοπάτι πρέπει να 'ναι μεγαλύτερη του 95%. Τα μάτια χάνονται στο πράσινο των τεράστιων δέντρων ενώ η έντονα πράσινη θάλασσα από τις φτέρες δεν περνά απαρατήρητη, σημαντικό το μεγάλο ποσοστό σκίασης. Πολύ καλή επιλογή η αποφυγή της μονότονης ανάβασης στην αντιπυρική και το σπάσιμο - αλλαγή της με άλλου είδους ανάβαση που θα αναφερθεί στην συνέχεια. Τέλος, το πέρασμα από την κορυφή του Χιονοδρομικού δίνει διαφορετικό αέρα στον αγώνα.


Τα προηγούμενα δεν κάνουν τον αγώνα εύκολο..... Θεωρώ πως δεν είναι εύκολος αγώνας, χρειάζεται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση στο πρώτο μισό. Ο αγώνας νομίζω ξεκινά μετά το 12ο χιλιόμετρο, το ''ύπουλο'' ανηφορικό κομμάτι δεν φαίνεται αλλά είναι έντονο, δύσκολο και παρατεταμένο για τα πόδια που αρχίζουν να βγάζουν κούραση, (η αποφυγή της μονότονης ανάβασης στην αντιπυρική που προανέφερα) ενώ κάποια κομμάτια με ισιάδια και κατεβάσματα ξεγελούν πριν το τελευταίο ανέβασμα για την κορυφή. Μετά θέλει προσοχή γιατί ουσιαστικά είναι μια παρατεταμένη κατηφόρα Ελληνικής Χιονοδρομικής πίστας. (Εδώ να αναφέρω πως την Κυριακή κατέβηκα από την κεντρική πίστα, ενώ όπως κατάλαβα από τα λόγια του Γιάννη Καραγιάννη η διαδρομή στο τελείωμα θα 'ναι λίγο πιο αριστερά από την διαδρομή που κατέβηκα).

Το χιονοδρομικό κέντρο παρατηρώντας 'το την περασμένη Κυριακή αλλά και το υπόλοιπο βουνό που περνά ο αγώνας (το οποίο δεν έχει μεγάλη ομοιότητα στην εικόνα με το υπόλοιπο χιονοδρομικό) έχει φορέσει τα πολύ καλά του. Θεωρώ ότι η χάραξη απ' τον Γιώργο Τριπολιτάκη είναι πολύ καλύτερη απ' την περσινή για αυτό ο τίτλος του κειμένου, ''Βελτιωμένο προϊόν στην καλογιαλυσμένη βιτρίνα'', που δείχνει και την εξέλιξη στα δυο αυτά πρώτα χρόνια του Seli Mountain Running.


Θεωρώ πως όλο το διήμερο 24 & 25 Σεπτέμβρη (με το τριπλό αγωνιστικό κομμάτι 24χλμ, Vertical 1500μ & 5,5χλμ) είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσει όμορφα όλη η οικογένεια, με διαμονή στο βουνό ανάλογα τις επιθυμίες του καθένα, είτε συμμετέχεις σε κάποιο από τα αγωνίσματα είτε όχι.


Δυο - τρεις σκέψεις ακόμα. Το βουνό μπορεί να δώσει μεγαλύτερους αγώνες στο μέλλον, 40 και περισσοτέρων χιλιομέτρων αν μπει στο παιχνίδι και το Ξηρολίβαδο, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής του θα 'ταν πιο βοηθητική αν πήγαινε ακόμα και ένα μήνα σχεδόν αργότερα. Πολλοί λείπουμε σε διακοπές ενώ δευτερεύον λόγος είναι η αρκετά έντονη ζέστη. Δεν πρέπει να λησμονώ όμως και το γενικό καλεντάρι του Σεπτέμβρη με Metsovo Race - Ursa Trail 100, Lost Trail & Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου.

Τέλος, δυστυχώς με πρόδωσε η μπαταρία του κινητού και η διαδρομή που κατέγραψα ήταν μέχρι το 17ο χιλιόμετρο και μεταφέρω εδώ ενώ υπάρχει και η καταγραφή από το ρολόι με την σφυγμομέτρηση.


Καλή διασκέδαση σ' όσους βρεθούν το διήμερο 
24 & 25 Αυγούστου στο Σέλι

photo credits Γιώργος Τριπολιτάκης
β.ψ.

Σχόλια