Από το humanstories.gr
Στο ένα κιλό καφέ, θέλω 40 με 50 γραμμάρια Κάρδαμο και 15 γραμμάρια Μαστίχα». Αυτή είναι η συνταγή του #Συριακού καφέ, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του Αμπουνούρ. Κάθε εβδομάδα, έπαιρνε ταξί από το σπίτι του, στην περιοχή Αl Αshrafiyeh στο Χαλέπι, για να κατέβει στην περιοχή Menshia και το μαγαζί Ben_Aldiafe, προκειμένου να προμηθευτεί τον αγαπημένο του καφέ, έτσι όπως ακριβώς ήθελε την δοσολογία. Δεν έπαιρνε ποτέ το αυτοκίνητο του, γιατί δεν μπορούσε να βρει εύκολα παρκάρισμα. Έπαιρνε ταξί, γιατί συνδύαζε την αγορά του καφέ, με μια βόλτα στην αγορά. Συναντήσεις με φίλους και πελάτες. Το Ben Aldiafeήταν φημισμένο για τον καφέ του σε όλο το Χαλέπι. Και ο Αμπουνούρ, ήταν από τους καλύτερους πελάτες.
Μερακλής ακόμη και στον καφέ του. Τελικά, μερικές συνήθειες, δεν μπορεί να τις αλλάξει ούτε ο πόλεμος. Η συνοικία τους, η Αl Αshrafiyeh μπήκε από νωρίς στον εμφύλιο που συνεχίζει να σπαράζει τη Συρία. Καταλήφθηκε από τον ελεύθερο στρατό. Μήνες μετά, ένας συγγενής τους, τους έστειλε ένα βίντεο από το σπίτι τους. Δεν είχε βομβαρδιστεί. Μέσα όμως, δεν είχε μείνει τίποτε. Ούτε καν τα κουφώματα στις πόρτες. Μόνον το ημερολόγιο καρφωμένο στο δωμάτιο της μεγαλύτερης κόρης, της Αμίνας. Είχε παραμείνει στον τοίχο, στο έτος που αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Μετακόμισαν αναγκαστικά στο Αφρίν. Κουρδική περιοχή, από όπου κατάγονταν και οι δύο γονείς της οικογένειας. Η συνήθεια του καφέ, παρέμεινε ίδια και εκεί. Ο Αμπουνούρ, ήταν τακτικός πελάτης στο Memuzin. Το καλύτερο μαγαζί στο είδος του στην περιοχή. Στην οδό Rojo’s στο Αφρίν. Το μαγαζί, πήρε το όνομα του, από τους ήρωες της κουρδικής εκδοχής του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Του Mem και της Zin.
Η ιστορία τους ήταν πραγματική και περνούσε προφορικά από γενιά σε γενιά ανάμεσα στους Κούρδους . Οι τάφοι τους βρίσκονται ο ένας πλάι στον άλλον στην πόλη Cizre. Που βρίσκεται στην Τουρκία, σε Κουρδική περιοχή στα σύνορα Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ. Πλάι τους, είναι θαμμένος και ο Beko. Ο αντίζηλος του Mem που τον οδήγησε στον θάνατο. Ο Mem, πριν να πεθάνει ζήτησε από τον καλύτερο του φίλο να εκδικηθεί τον θάνατο του σκοτώνοντας τον Beko και θάβοντας τον πλάι σε εκείνον και την Zin, προκειμένου να τους βλέπει αιώνια μαζί. O συγγραφέας Ahmad Khani, έγραψε το 1692 την ιστορία του Mem και της Zin, οι οποίοι σύμφωνα με τον θρύλο, έχουν γίνει αστέρια στον ουρανό. Του Αμπουνούρ, του αρέσει πολύ ο καλός καφές. Από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, είχε αγοράσει μια επιτραπέζια μηχανή του φραπέ και όποτε ερχόταν στην Ελλάδα για δουλειές, έπαιρνε πάντα μαζί του μεγάλες ποσότητες Νες Καφέ. Η μηχανή έμεινε κι εκείνη πίσω στο Χαλέπι μαζί με τα περισσότερα πράγματα της οικογένειας. Αν κατάφεραν οι μαχητές του ελεύθερου στρατού να φτιάξουν φραπέ ή όχι, δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Φεύγοντας πάντως, την πήραν κι αυτή μαζί τους. Από το Αφρίν στην Κωνσταντινούπολη. Κι εκεί ο Αμπουνούρ βρήκε το καλύτερο καφεκοπτείο. Η οικογένεια συνέχισε για την Ελλάδα. Πέρασε στην Λέσβο τον Φεβρουάριο του 2016. Κόλλησε για ενάμιση χρόνο εδώ. Έτσι γνώρισα τον Συριακό καφέ.
Ο Αμπουνούρ, έβρισκε πάντα τρόπο, με φίλους και γνωστούς, να στέλνει σακουλάκια με Συριακό καφέ σε αεροστεγώς κλεισμένα σακουλάκια, στην Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια, του έστελνε τον αγαπημένο του Νες Καφέ, με τον ίδιο τρόπο. Και μια μηχανή για φραπέ, από τις μικρές. Όχι της επιτραπέζιες. Η οικογένεια Khalil φεύγει για την Σουηδία. Φεύγοντας μου άφησαν δύο μεγάλα σακουλάκια με Συριακό καφέ. Ελπίζω τον επόμενο Συριακό καφέ, να το πιω κάποια στιγμή μαζί τους στο Χαλέπι. Στο σπίτι τους, στην συνοικία Αl Αshrafiyeh. Αγορασμένο από τον Ben Aldiafe, με την αναλογία. Ένα κιλό καφέ, 40 με 50 γραμμάρια Κάρδαμο και 15 γραμμάρια Μαστίχα…
Σχόλια