Άρνικα-Arnica: Αποτελεσματική για μώλωπες, αθλητικές κακώσεις, διαστρέμματα, θλάσεις

Από το proionta-tis-fisis.com
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι arnica Montana (αρνική η ορεινή) και ανήκει στην οικογένεια των συνθέτων. Είναι φυτό που συναντούμε στην κεντρική και νότια Ευρώπη και βόρειο Αμερική. Μοιάζει με μαργαρίτα, είναι διαδεδομένη στις ορεινές περιοχές, στα όξινα εδάφη, σε λιβάδια και τυρφώδεις περιοχές, μέχρι αρκετά ψηλά στα ορεινά.

Είναι πολυετής πόα που φτάνει τα 20 έως 60 εκατοστά. Έχει όρθιο στέλεχος, χνουδωτό, όχι πολύ διακλαδισμένο. Τα φύλλα είναι ωοειδή, σε βασικό ρόδακα, απλωμένα πάνω από το έδαφος. Κεφάλι με ζωηρό κίτρινο χρώμα και μεγάλα περιφερειακά γλωσσωτά άνθη.

Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο, τερπενικές αλκοόλες (την αρνιδιόλη και την φαραδιόλη), πικρά γλυκοσίδια, αλκαλοειδή, πολυακετυλένια, φλαβονικά ετεροσίδια (την καμπφερόλη και την κερσετόλη) και τανίνη.
Για θεραπευτικούς λόγους χρησιμοποιούνται τα άνθη του φυτού.
Η δράση του βοτάνου είναι αντιφλεγμονώδης και επουλωτική.

Η arnica χρησιμοποιείται συνήθως σε τοπικά φυτικά φάρμακα για να επιταχύνει την ίαση από μώλωπες και άλλα τραύματα. Θεωρείται ότι παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καθώς προσφέρει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η arnica περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (sesquiterpene lactones), ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν την φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο. Η arnica προλαβαίνει τους μώλωπες, διεγείροντας τα λευκά αιμοσφαίρια να διασπείρουν το παγιδευμένο αίμα και υγρό από το σημείο του τραυματισμού.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Άρνικα είναι εξαιρετικά τοξική και για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να λαμβάνεται εσωτερικά. Μόνο το ομοιοπαθητικό παρασκεύασμα είναι απολύτως ασφαλές για εσωτερική χρήση.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν να την πίνουμε, αλλά

είναι ένα από τα καλύτερα ιάματα για εξωτερική τοπική θεραπεία και μπορεί να θεωρηθεί ειδικό βότανο για την θεραπεία μωλωπισμών και διαστρεμμάτων. Το ίδιο το βότανο χρησιμοποιούμενο εξωτερικά βοηθά στην ανακούφιση από τους ρευματικούς πόνους, τον πόνο και τη φλεγμονή της φλεβίτιδας και των άλλων παρόμοιων παθήσεων. Μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει πόνος ή φλεγμονή του δέρματος, αρκεί να μην υπάρχουν εκδορές και αμυχές σε εκείνο το σημείο.

Είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία για μώλωπες, αθλητικές κακώσεις και φλεγμονή και χρησιμοποιείται σε πολλές εμπορικές κρέμες που την περιέχουν ως βασικό συστατικό, για τη θεραπεία του πόνου, τους μώλωπες και το οίδημα. Οι κρέμες από arnica χρησιμοποιούνται, επίσης, για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που προκύπτει από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και την αρθρίτιδα.

Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία της κούρασης και της υπερβολικής καταπόνησης των μυών. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, έδειξε πως οι μαραθωνοδρόμοι που άπλωναν την arnica στο δέρμα τους πριν τον αγώνα παρουσίαζαν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία αργότερα. Η arnica είναι χαλαρωτική αν χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο και έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα κουρασμένα, πονεμένα πόδια.

Η αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης επίδρασή της μπορεί να έχει οφέλη σε όσους υποφέρουν από φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος. Χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία για τα εγκαύματα, το έκζεμα και την ακμή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάποια ανοιχτή πληγή, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει επώδυνο ερεθισμό.

Η arnica είναι γνωστό ότι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, ιδιαίτερα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση ήκαρδιοπάθεια θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν από τη χρήση της.

Οι τοπικές μορφές της γενικώς χρησιμοποιούνται πάνω στο δέρμα στο σημείο του πόνου. Οιαλοιφές είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των σκασμένων χειλιών, για το δέρμα, το έκζεμα και την ακμή. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε τα βάμματα ή ακόμα και τα αποξηραμένα λουλούδια της arnica. Προσθέστε τα σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο για να ανακουφίσετε τους μύες και τα πονεμένα πόδια στο τέλος της ημέρας.

Η χρήση του βοτάνου εσωτερικά όπως αναφέραμε στην αρχή απαγορεύεται. Αν πάρουμε μεγάλες ποσότητες από το βότανο αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, πονοκέφαλο, σπασμούς, κρύους ιδρώτες ακόμη και αιμορραγίες. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να οδηγήσουν και στο μοιραίο ακόμη. Σε περίπτωση δηλητηριάσεως, το αντίδοτο είναι το όπιο και η τανίνη.


Την άρνικα χρησιμοποιούμε για την θεραπεία:
  • της οστεοαρθρίτιδας
  • των νευραλγιών
  • των αιματωμάτων
  • των διαστρεμμάτων- στραμπουλίγματα-
  • των εξαρθρώσεων
  • των μωλώπων
  • των οιδημάτων λόγω θλάσης
  • των ρευματοειδών πόνων των αρθρώσεων και των μυών
  • η άμεση ανακούφιση των πόνων της πλάτης και των ώμων με άρνικα είναι θεαματική
  • της ακαμψίας των αρθρώσεων
  • της νευρωτικής αλωπεκίας
  • της φλεβίτιδας
ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την άρνικα για:
  • την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και του πόνου
  • για τις χιονίστρες
  • για τα τσιμπήματα των εντόμων
  • για την δοθιήνωση.

ή σαν θερμαντικό μασάζ πριν από κάθε άσκηση αλλά και σαν χαλαρωτικό μασάζ 
  • μετά από την άθληση
  • μετά από μια κουραστική μέρα
  • μετά από μια επίπονη εργασία
το χαλαρωτικό αυτό μασάζ με λάδι άρνικας θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από επίπονα πιασίματα…..

μερικοί ενδεικτικοί τρόποι χρήσης

κάνοντας επάλειψη με λάδι ή αλοιφή άρνικας σε σημείο που έχουμε χτυπήσει το δέρμα δεν σπάει και ανακουφίζεται αμέσως
κάνοντας μασάζ με λάδι άρνικας σε μυϊκούς πόνους και σε ρευματικούς πόνους έχουμε άμεση ανακούφιση
χρησιμοποιώντας κομπρέσες εμποτισμένες με λοσιόν άρνικας ή με έγχυμα άρνικας βοηθάμε να μειωθούν άμεσα οι φλεγμονές, οι μελανιές και οι μώλωπες

προφυλάξεις:

η άρνικα είναι γενικά ασφαλής όταν την χρησιμοποιούμε τοπικά εξωτερικά
ωστόσο όπως και τα περισσότερα βότανα έτσι και την άρνικα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με σύνεση
ποτέ παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη χρήση
ειδικά την άρνικα δεν την χρησιμοποιούμε ποτέ εσωτερικά
δεν την χρησιμοποιούμε σε πληγές
σε σπασμένο δέρμα
δεν την χρησιμοποιούμε αν είμαστε αλλεργικοί

Σχόλια