Από το enallaktikidrasi.com
Το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων μωρών και παιδιών είναι ήδη γνωστό• μωρά που γέννησαν και άφησαν μητέρες για διάφορους λόγους και μωρά που μεγαλώνουν σε δωμάτια νοσοκομείου χωρίς τρυφερότητα και σωστό περιβάλλον. Το σύστημα δεν φαίνεται να είχε ποτέ μέχρι τώρα σχεδιάσει ένα σωστό πρόγραμμα γι’ αυτά τα παιδιά. Και η κρίση έφερε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς εγκαταλελειμμένων παιδιών με την αδιαφορία από πλευράς πολιτείας να παραμένει αμείωτη για δεκαετίες.
Το σύστημα ήταν τόσο ανοργάνωτο που το κράτος δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα παιδιά χρίζουν φιλοξενίας, σε ποιο ίδρυμα βρίσκεται το καθένα, ούτε καν τον επίσημο αριθμό δομών που δέχονταν παιδιά. Και αυτή η έλλειψη σωστής καταγραφής είναι αρκετά επικίνδυνη, καθώς αυτό σημαίνει πως υπήρχε μια μεγάλη τρύπα η οποία όχι μόνο ενθάρρυνε την ιδρυματοποίηση, αλλά διευκόλυνε και διάφορες εγκληματικές πράξεις σε αυτά τα πλαίσια.
Και σαν να μην έφτανε η έλλειψη οργάνωσης, όσα ζευγάρια και άνθρωποι ήθελαν να υιοθετήσουν, πνίγονταν στη γραφειοκρατία, η οποία μόνο εμπόδια τους έβαζε. Η διαδικασία ήταν τόσο χρονοβόρα που τα παιδιά μεγάλωναν στις δομές μέχρι να γίνει δεκτή η υιοθεσία τους.
Φαίνεται όμως ότι τώρα γίνεται ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όλα τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει εντός 48 ωρών να καταγράφουν τα στοιχεία του κάθε παιδιού που θα φτάνει σε αυτούς.
Έτσι, θα υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιο παιδί βρίσκεται πού και για πόσες ώρες. Ο άμεσος στόχος της πλατφόρμας είναι να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι και συντονιστές σε ποιο ίδρυμα χρειάζεται να πάει το κάθε παιδί, ώστε να μην παραμένει καιρό στα νοσοκομεία.
Εκτός αυτού όμως, σύμφωνα με τον νέο νόμο οι θετοί ή ανάδοχοι γονείς θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν έως 12 μήνες για να μπορέσουν να προσφέρουν σε ένα μωρό ή παιδί μια κανονική οικογένεια και ένα υγιές περιβάλλον ανάπτυξης. Ο χρόνος θα μειωθεί, λοιπόν, δραστικά, καθώς πια ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των κοινωνικών λειτουργών που ασχολούνται με την κάθε περίπτωση. Επιπροσθέτως, σύντομα η πλατφόρμα καταγραφής θα μπορέσει να βοηθήσει στη διαδικασία αναδοχής.
Τέλος, μια εξίσου ριζική αλλαγή στο σύστημα αναδοχής, φιλοξενίας και υιοθεσίας θα είναι η εκπαίδευση των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων ώστε να είναι έτοιμοι και κατάλληλοι να αναλάβουν παιδιά τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερο background, που κυρίως χαρακτηρίζεται από στέρηση και έλλειψη τρυφερότητας, φροντίδας και κοινωνικοποίησης.
Σχόλια