Γιατί χρειάζεται να είμαστε καλοί «γονείς» του εαυτού μας





Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου 

Πώς μπορούμε να γίνουμε καλοί γονείς για τον εαυτό μας ώστε να να του προσφέρουμε αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη; 

Δυστυχώς, πολλά παιδιά δεν παίρνουν αυτά που πραγματικά χρειάζονται από τους γονείς τους. Αρκετά είναι τα παιδιά έχουν που υποστεί σωματική κακοποίηση είτε συναισθηματική παραμέληση είτε συνεχή κριτική, υποτίμηση και έχουν γενικότερα στερηθεί την αγάπη. Αν οι γονείς σας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σας όταν ήσασταν παιδιά, μπορεί να δυσκολεύεστε να προσφέρετε στον εαυτό σας αυτά που χρειάζεστε ως ενήλικες.



Σίγουρα θα υπάρχουν φορές που θα φέρεστε στον εαυτό σας ως καλός γονέας. Είναι τότε που τον φροντίζετε και νιώθετε ικανοποίηση.



Όμως, υπάρχουν και ημέρες που σας κατακλύζουν δύσκολα συναισθήματα φτάνοντας στο σημείο να πιστεύετε ότι δεν θα τα βγάλετε πέρα μέχρι το τέλος της ημέρας. Ίσως να οφείλεται στο γενονός ότι έχετε δεχτεί άσχημη κριτική ή έχουν πληγώσει τα συναισθήματά σας ή ίσως γιατί βρίσκεστε σε μια κατάσταση που τη θεωρείτε πολύ άδικη για εσάς. Ίσως να υπάρχει κάποιο άλλο ερέθισμα που να μην γνωρίζετε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιστρέφετε σε παλιά, γνώριμα μοτίβα σκέψης όπου έχετε υπάρξει σκληροί με τον εαυτό σας παραμελώντας τις προσωπικές σας ανάγκες.
Σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να φροντίσετε τον εαυτό σας

Αυτά τα παλιά μοτίβα σκέψης έχουν βαθιές ρίζες. Ακόμα και αν οι γονείς σας, σας αγαπούσαν, αν έχετε μεγαλώσει με δυσκολίες όπως οι ακόλουθες, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες.
  • Γονέας που υπέφερε από κατάθλιψη ή κάποια ψυχική ασθένεια.
  • Γονέας που ήταν εξαρτημένος στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή είχε κάποια άλλη εξάρτηση.
  • Γονέας που ήταν ιδιαίτερα εγωκεντρικός και ατομιστής.
  • Γονέας που έπρεπε να διοχετεύσει σχεδόν όλη του την ενέργεια στην φροντίδα κάποιου άλλου προσώπου (όπως ένα μέλος της οικογένειας με ασθένεια ή αναπηρία).
  • Γονέας που ανησυχούσε έντονα για οικονομικά προβλήματα, αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα ή ζούσε σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.
  • Γονέας που μεγάλωσε με γονείς που τον κακομεταχειρίζονταν, τον απέρριπταν ή που ήταν απόντες ή διώκονταν νομικά.
  • Γονέας που αφιέρωσε σχεδόν όλη του την προσοχή και τον χρόνο του στη δουλειά του.
Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να έχει συμβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε υποστεί παιδική συναισθηματική παραμέληση. Οι άνθρωποι που έχουν παραμεληθεί ως παιδιά, συχνά δυσκολεύονται να γίνουν καλοί γονείς του εαυτού τους, ιδιαίτερα κάτω από την πίεση του στρες.
Πώς μπορείτε να γίνετε καλός γονέας για τον εαυτό σας;

Οι καλοί γονείς υποστηρίζουν τα παιδιά τους σε όλους τους τομείς ώστε να είναι υγιή και να έχουν μια καλή ζωή. Βοηθούν τα παιδιά τους να συνδεθούν με τους άλλους με φιλικό και αμοιβαία ευχάριστο και ωφέλιμο τρόπο. Βοηθούν επίσης τα παιδιά τους να αισθάνονται ότι αξίζουν, ότι είναι χρήσιμα και δημιουργικά.

Ακολουθούν πέντε απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γίνετε ένας καλός γονέας του εαυτού σας:

1. Να θέσετε ένα καλό ωράριο ύπνου
Αν μένετε συχνά ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά και βρίσκεστε μέσα στα κοινωνικά δίκτυα ή βλέπετε τηλεοπτικές εκπομπές και αισθάνεστε κουρασμένοι και κακόκεφοι την επόμενη ημέρα, σίγουρα οφείλετε καλύτερη γονική φροντίδα στον εαυτό σας. Το μυστικό είναι να προγραμματίσετε την ώρα που θα κοιμηθείτε από νωρίς την ίδια ημέρα, όταν έχετε ακόμη τη σωστή αντίληψη, τη λογική και το χρόνο με το μέρος σας. 

Ο στόχος ιδανικά είναι να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ, έχοντας υπόψη τί ώρα θα πρέπει να ξυπνήσετε το επόμενο πρωί. Όταν θα έχετε ορίσει την ώρα που θα κοιμηθείτε, μπορείτε να σκεφτείτε όλες τις συνήθειες, υποχρεώσεις κλπ που έχετε να κάνετε πριν πάτε για ύπνο. Προσπαθήστε να λάβετε υπόψη σας όσα μπορείτε, από το πλύσιμο των πιάτων, την προετοιμασία του δείπνου, μέχρι τον έλεγχο της λίστας των καθηκόντων σας για την επόμενη μέρα, να διαβάσετε ένα βιβλίο και να βρείτε χρόνο να έρθετε κοντά με τον σύντροφό σας.

2. Πηγαίνετε για περπάτημα με φίλους
Αυτή είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα γονικής φροντίδας του εαυτού σας, ιδιαίτερα αν έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε στη φύση, επειδή συνδυάζει τον καλό «καθαρό αέρα» (αγαπημένη φράση για πολλούς καλούς γονείς) με την κίνηση του σώματος (σωματική ευεξία) και τη σύνδεση με κάποιο άλλο άτομο, η οποία είναι ωφέλιμη για τη συναισθηματική ευεξία και την ευημερία του νευρικού συστήματος.

3. Ασχοληθείτε με κάτι που αποφεύγατε για καιρό
Η γονική φροντίδα του εαυτού σας περιλαμβάνει την ευγενική και αποφασιστική βοήθεια προς τον εαυτό σας προκειμένου να αντιμετωπίσει δύσκολα ή βαρετά καθήκοντα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν έχετε μεγαλώσει σε μια χαλαρή και ανεκτική οικογένεια όπου οι γονείς ήταν τόσο απορροφημένοι με τα δικά τους θέματα ώστε δεν ασχολούνταν με τον καθορισμό και την παρακολούθηση καθηκόντων και ορίων σας με τρυφερό αλλά και συνεπή τρόπο.

4. Αποφεύγετε κάτι επειδή σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. 
Διερευνήστε γιατί ο «καλύτερος εαυτός» σας στην πραγματικότητα θέλει να κάνει αυτό που αποφεύγετε. Αν ο λόγος είναι καλός και ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι αποδεκτό να αισθάνεστε άβολα για λίγο. Μπορείτε να βάλετε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά, να ξεκινήσετε τη δουλειά που αποφεύγατε και μετά να δείτε πώς αισθάνεστε. Συνήθως, η αρχή είναι πιο δύσκολη και εν τέλει μπορεί να καταφέρετε να ολοκληρώσετε ένα μεγάλο μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την εργασία.

5. Προσπαθήστε να φροντίσετε τον εαυτό σας όπως θα έκανε ένας στοργικός γονέας
Αυτές ήταν μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνετε ένας καλύτερος γονέας για τον εαυτό σας. Ακόμη και αν πραγματοποιήσετε μόνο μία από αυτές, μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας ανοδικής πορείας κατά την οποία θα φέρεστε στον εαυτό σας όλο και καλύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Σχόλια