Της στιγμής / Ακόμα και σήμερα.....


Έπλενα πιάτα το απόγευμα στο σπίτι και άκουγα Δεύτερο πρόγραμμα, είχε σε επανάληψη μια παλιότερη συνέντευξη του Γιώργου Σκούρτη (που πέθανε χθες) στον Μίμη Πλέσσα. Ο γιος μου έπαιζε.....τι άλλο tablet λίγο πιο δίπλα.

Πρώτο μουσικό διάλειμμα στην συνέντευξη ''Οι εχθροί'', στίχοι Γιώργος Σκούρτης, μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, φωνή Νίκος Ξυλούρης. 

Κι έσπασε η αποβλάκωση, το κόλλημα, πετάχτηκε επάνω ο γιος μου και φώναξε δυνατά: ''δυνάμωσέ το''. Το τραγούδησαν με την χορωδία στο σχολείο πρόσφατα και του αρέσει, τον ξεκόλλησε για λίγες στιγμές, κέρδος είναι και αυτό, μακάρι να το κρατήσει για μια ζωή......

Ακόμα και σήμερα μπορούν να αφυπνίσουν τα τραγούδια αυτά σκέφτομαι. 
β.ψ.

Όσον αφορά τον σπουδαίο άνθρωπο των γραμμάτων Γιώργο Σκούρτη που είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια καθώς και στίχους τραγουδιών μεταφέρω:

Από το www.kastaniotis.com
Ο Γιώργος Σκούρτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, πέθανε χθες, Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, ολοκληρώνοντας ένα σπουδαίο ταξίδι στην πεζογραφία και στο θέατρο που κράτησε περισσότερο από σαράντα χρόνια. Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό έργο Οι νταντάδες, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας. Ακολούθησαν: Οι Μουσικοί, Οι Εκτελεστές, Οι Ηθοποιοί, Κομμάτια και θρύψαλα, Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης, Απεργία, Το θρίλερ του έρωτα, η άπαιχτη ακόμα Ιστορική τριλογία (Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, Υπόθεση Κ.Κ.), Εφιάλτες και πολλά άλλα, γραμμένα σε μια πρωτόφαντη για το ελληνικό ρεπερτόριο, σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική γλώσσα, με πολύ χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες. Τα έργα αυτά, μαζί με τα πεζογραφήματά του Mπαρμπα-Tζωρτζ, Αυτά κι άλλα πολλά, Ιστορίες με πολλά στρας, Το χειρόγραφο της Ρωξάνης, Το συμπόσιο της Σελήνης, Πήδημα θανάτου, Ο Κίλερ, Αυτός ο μπάτσος, δημιούργησαν «τομή» στο ελληνικό θεατρικό και το λογοτεχνικό πεδίο, επηρεάζοντας τους νεότερους συγγραφείς με το καινούργιο ήθος και ύφος γραφής. Τα θέματα του συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη έχουν να κάνουν με το «δίδυμο» Πολίτης/Εξουσία, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας, αλλά και την ψυχολογική εμβάθυνση στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου. Τα δύο –μικρά αλλά πολυδιαβασμένα– βιβλία τουΕκποίηση και Νύχταθλο είναι μια «εκ βαθέων» καταγραφή στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Το χειρόγραφο της Αντάρας, 2014
Το χειρόγραφο της Αντάρας (ePUB), 2014
O Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο, 2014
Το συμπόσιο της Σελήνης, 2009 
Iστορίες με πολλά στρας, 2009 
Ο Κίλερ, 2004 
Εκποίηση, 2004 
Global Novel, 2003 
Μπάρμπα - Τζωρτζ, 2001 
Οι ηθοποιοί, 2001 
Η δίκη του Σωκράτη, 2001 
Οι Εκτελεστές, 2001 
Ασκήσεις Έρωτα, 2000 
Εφιάλτες, 1999 
Μονόλογοι πληγωμένων αντρών, 1999 
Ο τελευταίος, 1999 
Οι νταντάδες, 1998 
Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, 1998 
Το παιχνίδι των τεσσάρων, 1998 
Το θρίλερ του έρωτα, 1998 
Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης, 1995 
Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης... '95, 1995 
Πήδημα θανάτου, 1994 
Αυτά κι άλλα πολλά, 1991 
Το χειρόγραφο της Ρωξάνης, 1990 

και από το www.real.gr 
Γιώργος Σκούρτης πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό έργο «Οι νταντάδες», ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας. Ακολούθησαν: Οι μουσικοί, Οι εκτελεστές, Οι ηθοποιοί, Κομμάτια και θρύψαλα, Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης, Απεργία, Το θρίλερ του έρωτα, η άπαιχτη ακόμα Ιστορική τριλογία (Η δίκη του Σωκράτη, Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα, Υπόθεση Κ.Κ.), Εφιάλτες και πολλά άλλα, γραμμένα σε μια πρωτόφαντη για το ελληνικό ρεπερτόριο σκληρή και συνάμα αποκαλυπτική γλώσσα, με πολύ χιούμορ, προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες. 

Τα έργα αυτά, μαζί με τα πεζογραφήματά του (Mπάρμπα-Tζωρτζ, Αυτά κι άλλα πολλά, Ιστορίες με πολλά στρας, Το χειρόγραφο της Ρωξάνης, Το συμπόσιο της Σελήνης, Πήδημα Θανάτου, Ο Κίλερ, Αυτός ο μπάτσος), δημιούργησαν «τομή» στο ελληνικό θεατρικό και το λογοτεχνικό πεδίο, επηρεάζοντας τους νεότερους συγγραφείς, με το καινούργιο ήθος και ύφος γραφής. 

Τα θέματα του Γιώργου Σκούρτη έχουν να κάνουν με το «δίδυμο» Πολίτης-Εξουσία, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας, αλλά και την ψυχολογική εμβάθυνση στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου. 

Τα δύο -μικρά, αλλά πολυδιαβασμένα- βιβλία του Εκποίηση, και Νύχταθλο, είναι μια «εκ βαθέων» καταγραφή στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων. Ο Γιώργος Σκούρτης αφήνει έναν γιο από τον γάμο του με την ποιήτρια και ηθοποιό Αγγελική Ελευθερίου, αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, η οποία «έφυγε» το 2015.


Σχόλια