''Και μεις οι μαλάκες, αντί να κλαίμε το δειλινό, γιατί χάθηκε άλλη μια μέρα απ' τη ζωή μας, χαιρόμαστε!''


Συνήθως κατά την διάρκεια της καθημερινότητας, της ζωής..... της δικής μας ξεχνάμε να δώσουμε αξία σε στιγμές, σε καταστάσεις που ζούμε, που έχουμε και γεμίζουν, δίνουν χρώμα, ουσία, δίνουν νόημα.


Ξεχνάμε ακατανόητα, αφύσικα αν σκεφτούμε, έτσι δεν κάνουμε μικρά μα ουσιαστικά πράγματα. Όπως το έγραψε ο Χρόνης Μίσσιος.....

''Μόνο όταν ο θάνατος χτυπήσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, πονάμε, γιατί συνήθως σκεφτόμαστε πως θέλαμε να του πούμε τόσα σημαντικά πράγματα, όπως:
Πόσο τον αγαπούσαμε, πόσο σημαντικός ήταν για μας.
Όμως, τ' αφήσαμε για αύριο.....''

Καθόμουν προχθές και έβλεπα την Φαίδρα, τελευταία που μεγαλώνει σκέφτομαι συχνά την αναχώρησή της, έχει βαρύνει, δεν ακούει όπως παλιότερα, έχει αλλάξει, κοιμάται πιο πολύ, πέρασε και μια σοβαρή περιπέτεια το περασμένο Απρίλιο.

Χάνουμε και χάνω το παρόν πολλές φορές..... Κι είναι όμορφο να λέμε και να κάνουμε πράγματα στην ζωή εν ζωή. Είναι σαν να τραβάμε χειρόφρενο στην άκρη του δρόμου σε μεγάλο ταξίδι για να απολαύσουμε την διαδρομή.

Έτσι καθώς έβλεπα προχθές το κορίτσι που έγινε γιαγιά πια να κοιμάται, ήρθε η ανάγκη να πω, να της πω ένα ευχαριστώ που υπάρχει τόσα χρόνια στην ζωή μας και να κάνω μια ανάρτηση για αυτό ενώ είναι ακόμα μέσα στο σπίτι, ενώ ζει.

Ξάπλωσα στο πάτωμα μαζί της και της μίλησα, την χάιδευα και το κεφάλι της ήταν πάνω στο μπράτσο μου. Σκέφτομαι πως τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια μας καθοδηγεί όλους στην οικογένεια με την ύπαρξή της. Μας μαθαίνει για την ζωή, την αγάπη, τον θάνατο. Όπως όταν αρκετά χρόνια πριν την έπαιρνα μαζί μου στο βουνό για τρέξιμο για τρεις και τέσσερις ώρες κι ήταν συνήθως μπροστά μου, σαν αυτή να έδειχνε την διαδρομή της προπόνησης.

Για όλα αυτά και όσα νοιώθω της είπα ευχαριστώ..... γιατί συνήθως ''μόνο όταν ο θάνατος χτυπήσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, πονάμε, γιατί συνήθως σκεφτόμαστε πως θέλαμε να του πούμε τόσα σημαντικά πράγματα, όπως:

Πόσο τον αγαπούσαμε, πόσο σημαντικός ήταν για μας.
Όμως, τ' αφήσαμε για αύριο.''

Και δεν θέλω να συμβεί αυτό.

β.ψ. 




Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται.
Η ζωή μας μια φορά μάς δίνεται. Άπαξ, που λένε. Σαν μια μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστον, μ'αυτήν την αυτόνομη μορφή της, δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξουμε ποτέ. Και μεις τί την κάνουμε, ρε; Αντί να τη ζήσουμε; Τί την κάνουμε; Την σέρνουμε από δω και από κει δολοφονώντας την...

Οργανωμένη κοινωνία, οργανωμένες ανθρώπινες σχέσεις.

Μα αφού είναι οργανωμένες, πώς είναι σχέσεις;

Σχέση σημαίνει συνάντηση, σημαίνει έκπληξη, σημαίνει γέννα συναισθήματος.

Πώς να οργανώσεις τα συναισθήματα;

Έτσι, μ' αυτήν την κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι, σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες μας, σα να είναι βάρος. Και μάς είναι βάρος. Γιατί δε ζούμε... κατάλαβες;

Όλο κοιτάμε το ρολόι! Να φύγει κι αυτή η ώρα, να φύγει κι αυτή η μέρα, να έρθει το αύριο, και πάλι φτου κι απ'την αρχή.

Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που θα τις θάβουμε μέσα μας, μέσα στις σπηλιές του είναι μας, στις σπηλιές όπου γεννιέται η ελευθερία της επιθυμίας, και τις μπαζώνουμε με όλων των ειδών τα σκατά και τα σκουπίδια που μας πασάρουν σαν "αξίες", σαν "ανάγκες", σαν "ηθική", σαν "πολιτισμό".

Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών. 

Αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να παίξουμε και να χαρούμε μεταξύ μας, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατεβούμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας...

Όλα, όλα Σαλονικιέ, τ' αφήσαμε, γι' αυτό το αύριο, που δεν θα 'ρθει ποτέ...

Μόνο όταν ο θάνατος χτυπήσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, πονάμε, γιατί συνήθως σκεφτόμαστε πως θέλαμε να του πούμε τόσα σημαντικά πράγματα, όπως:

Πόσο τον αγαπούσαμε, πόσο σημαντικός ήταν για μας.

Όμως, τ' αφήσαμε για αύριο.

Για να πάμε πού ρε Σαλονικιέ; Αφού ανατέλλει, δύει ο ήλιος, και δεν πάμε πουθενά αλλού παρά στο θάνατο.

Και μεις οι μαλάκες, αντί να κλαίμε το δειλινό, γιατί χάθηκε άλλη μια μέρα απ' τη ζωή μας, χαιρόμαστε!

Ξέρεις γιατί; Γιατί η μέρα μας είναι φορτωμένη με οδύνη, αντί να είναι μια περιπέτεια, μια σύγκρουση με τα όρια της ελευθερίας μας. 

Την καταντήσαμε έναν καθημερινό -χωρίς καμιά ελπίδα ανάστασης- θάνατο!

Διότι, αυτός είναι θάνατος!

Ο άλλος, όταν γεράσουμε σε αρμονία και ελευθερία με τον εαυτό μας, όταν δηλαδή παραμείνουμε εμείς, δεν είναι θάνατος. Είναι μετάβαση.

Είναι διάσπαση σε μύριες άλλες ζωές, στις οποίες, αν εδώ σε τούτη τη μορφή ζωής είσαι ζωντανός, αν δεν δολοφονήσεις την ουσία σου, εκεί, θα δώσεις χάρη κι ομορφιά, όπως η Μαρία, που φούνταρε προχτές από την ταράτσα για να μην πεθάνει...

Ήρθανε να την πάρουνε, και η Μαρία, είπε το "όχι", με τον πιο αμετάκλητο τρόπο.

Πήγαμε στην κηδεία της. Και τί άκουσα τον παππά να λέει;

"Χοῦς εἶ, καὶ εἰς χοῦν ἀπελεύσει"...

Και τότε κατάλαβα, πως η Μαρία σώθηκε.

Του χρόνου, όλα τα στοιχεία της, που τα κράτησε ζωντανά σε τούτη τη μορφή ζωής, θα γίνουν πανσέδες, δέντρα, πουλιά, ποτάμια...

Χρόνης Μίσσιος

Σχόλια