Από το FeelA RockA Webzine www.feelarocka.com
της Χριστίνας Γούσιου / Φωτογραφίες της Μαρίας Γκατζά
Η ενασχόληση του Βαγγέλη Ψυχογυιού με το ραδιόφωνο ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90. Πέρασε από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, δημιούργησε το δικό του διαδικτυακό σταθμό κοινωνικού χαρακτήρα και εντάχθηκε το 2016 στο δυναμικό του 1055 Rock όπου και τον ακούμε στην καθημερινή μεταμεσονύχτια εκπομπή “Every Night”. Πολυδραστήριος και λάτρης του αθλητισμού «τρέχει» στην κυριολεξία από τον Απρίλιο του 2015 το project running365.gr. Μαζί μας μοιράζεται όλες τις σημαντικές στιγμές της πορείας του, τις ανησυχίες του, τη στάση ζωής που έχει υιοθετήσει και τα μελλοντικά σχέδιά του.
Πότε ήταν η πρώτη σου εκπομπή στο ραδιόφωνο και ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις απ' αυτή;
Καλοκαίρι '89 ή '90 στην Ραδιοφωνία Ημαθίας 97.3, στο δώμα της Βενιζέλου 6 στη Βέροια, με ψευδώνυμο (Βαγγέλης Δωρής) όπως όριζε η ραδιοφωνική κουλτούρα μιας πειρατικής εποχής που 'χε τελειώσει και κάποιοι θέλαμε να διατηρήσουμε και να ζήσουμε. Πολύ άγχος, κάποια στιγμή είπα κάτι (δεν θυμάμαι τι ακριβώς) το οποίο δεν μ' άρεσε καθόλου, ακούμπησα πίσω στην πράσινη πλαστική καρέκλα και χτύπαγα την δεξιά παλάμη στην αντίθετη μεριά του αριστερού αγκώνα ανοιγοκλείνοντας το αριστερό χέρι (φανταστείτε τη χειρονομία). Τότε ακούω στα ακουστικά μου το χαρακτηριστικό κλαπ - κλαπ που έκαναν το χέρια, σταματάω ακαριαία και δοκιμάζω ξανά και ξανακούω τον ίδιο ήχο. Πάγωσα (νόμιζα πως μ' ακούν και 3.000.000 άνθρωποι κι ότι φαίνομαι κιόλας) ψάχνοντας με τα μάτια στην κονσόλα είδα την ''φέτα'' του μικροφώνου ανοιχτή, την έκλεισα και παρακαλούσα να ανοίξει η γη να με καταπιεί....
Τι σημαίνει για σένα ραδιόφωνο;
Το ραδιόφωνο είναι ο ορισμός του ταξιδιού στο άγνωστο, μεταφέρεις σκέψεις άλλων μέσα από κείμενα που διαλέγεις να μοιραστείς ή μοιράζεσαι τις δικές σου σκέψεις. Διαλέγεις τραγούδια και τα στέλνεις δίχως να ξέρεις που θα καταλήξουν, δίχως να ξέρεις πως θα καταλήξουν, αν "κουμπώνουν" ή όχι στους ανθρώπους που δέχονται αυτά που στέλνεις. Απ' την άλλη μεριά δεν ξέρεις τι θα σου έρθει και πως θα σου έρθει πίσω. Πρόκειται για ένα είδος επικοινωνίας που χωρά παντού, που τρυπώνει παντού. Δεν έχει εικόνα παρά μόνο τις προσωπικές κατασκευές του καθένα, το ραδιόφωνο είναι το κείμενο και όλοι οι υπόλοιποι οι σκηνοθέτες κι οι ηθοποιοί. Δεν έχει εικόνα όμως έχει ήχο που χωρά κάτω απ' τα σκεπάσματα, δίνει φως στο σκοτεινό δωμάτιο.
Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο και ποια η μετέπειτα πορεία σου;
Η αφορμή για να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο είναι όλα τα προηγούμενα που ανέφερα. Θυμάμαι από μικρός τον εαυτό μου να ακούω και να ταξιδεύω, να χτίζω και να ξαναχτίζω, θυμάμαι να μαγεύομαι σαν ακροατής απ' τη συμμετοχή στη διαδικασία. Κάποια στιγμή ήρθε η σκέψη πως θέλω να δοκιμάσω να μπω μέσα στο ηχείο, μέσα στα ακουστικά μου, να αλλάξω, να δοκιμάσω και την άλλη μεριά. Η πρώτη επαφή στη Βέροια στη "Ραδιοφωνία Ημαθίας 97.3" σε μετεφηβικά χρόνια, πιο μετά στο πλαίσιο χορηγίας καταστήματος που δούλευα υπήρξε εβδομαδιαία εκπομπή στη Χαλκιδική στον "Super fm", το διάστημα των σπουδών μου στην Αθήνα, κάποιες δοκιμές για συνεργασίες που δεν προχώρησαν. Αργότερα στη Θεσσαλονίκη σε εβδομαδιαία εκπομπή βράδυ Σαββάτου και πιο μετά καθημερινή πρωινή στο "Μύθο fm 93,4", η πορεία συνεχίστηκε στον "88μισό" με δυο εκπομπές την εβδομάδα. Μετά ήρθε η επαφή με το διαδικτυακό ραδιόφωνο με εκπομπές από το σπίτι στο web "mindradio", πιο μετά το 2010 ήρθε η απόφαση να δημιουργήσω ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο κοινωνικού χαρακτήρα το "deepradio". Με έμφαση στην προβολή κοινωνικών οργανώσεων, ομάδων, φορέων, με σποτ κοινωνικού χαρακτήρα, με δελτία ειδήσεων θεματολογίας έξω από την στάνταρ ενημέρωση. Στην αρχή της κρίσης όμως, με την προσωπική μου θέση να είναι το ραδιόφωνο νομότυπο σε όλα αλλά και με την έλλειψη προσωπικής εμπειρίας στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και συνεργατών το εγχείρημα άντεξε δέκα μήνες. Μετά ακολούθησαν κάποιες διάσπαρτες εκπομπές από το σπίτι και κάποιες συνεντεύξεις που υπάρχουν στο www.keep-life.blogspot.gr που ενημερώνω όταν υπάρχει κάποιο θέμα, μα κυρίως χρόνος. Τώρα βρίσκομαι στον 1055 Rock καθημερινά με την εκπομπή ''Every Night''.
Πως θα περιέγραφες την εμπειρία σου με το διαδικτυακό ραδιόφωνο και ποια η άποψή σου γι αυτό;
Πρόκειται για τον ορισμό πως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν αρνητικά και θετικά. Το διαδικτυακό ραδιόφωνο πηγαίνει παντού, αρκεί όμως ο ακροατής να βρίσκεται σε σταθερό σημείο (ακόμα τουλάχιστον). Χρειάζεται πολύ κυνήγι σε σχέση με το συμβατικό ραδιόφωνο γιατί κακά τα ψέματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το διαδίκτυο στον τομέα του ραδιοφώνου δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο όσον αφορά την ''παιδεία'' του ακροατή. Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο λόγω του χάους του διαδικτύου μπορείς να είσαι πιο ελεύθερος να εκφράσεις άποψη που ίσως στο συμβατικό αυτό δεν μπορεί να συμβεί τόσο άνετ. Το διαδικυακό ραδιόφωνο έχει πολύ λιγότερο κόστος σε σχέση με τα ερτζιανά, όχι πως δεν χρειάζονται χρήματα, όμως είναι αισθητή η διαφορά... ακόμα.
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να ανοίξει η πόρτα του 1055 Rock. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιμείνεις;
Πρώτη επαφή με τον 1055 Rock έκανα το Σεπτέμβριο του 2006, τότε δεν προχώρησε η συνεργασία, επανήλθα τον περασμένο Απρίλιο. Συζητήσαμε με τον Αλέξη Αναστασιάδη ξανά και ξανά και φάνηκε πως τώρα μπορώ να ενταχθώ στο δυναμικό του 1055 Rock. Θέλω να ευχαριστήσω απ' το FeelA RockA τον Αλέξη Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και να πω κάτι που δεν έχω αναφέρει ούτε στον Αλέξη. Όταν χτυπούσα την πόρτα του 1055 Rock ήμουν σίγουρος πως δεν επρόκειτο να ενταχθώ στον σταθμό. Η εμπειρία μου μέχρι τώρα μου έδειξε πως όταν δεν είσαι κάποιος ''επώνυμος'' στο χώρο δύσκολα μπαίνεις σε μια ομάδα. Aυτό ενισχύεται όταν αυτός που αποφασίζει είναι και ο ίδιος ενεργός παραγωγός. Η θετική απάντηση ήταν υπερθετική για μένα με βάση όσα είχα βιώσει στο παρελθόν από άλλες επαφές που είχα. Αυτό μου εξέπεμψε μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, χαρακτηριστικά που βίωσα και στη συνέχεια γνωρίζοντας τους υπόλοιπους συντελεστές του σταθμού. Για να επανέλθω, τι με έκανε να επιμείνω και να χτυπήσω δέκα χρόνια μετά την πόρτα του 1055 Rock; Η βαθιά πεποίθηση πως όσα αγαπάμε πρέπει να προσπαθούμε να τα φτάσουμε, στην προκειμένη περίπτωση το ραδιόφωνο και το rock όπως ορίζεται από τον 1055 Rock.
Πώς λειτουργεί η αλληλεπίδραση με τους ακροατές στις εκπομπές σου; Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις μοναδικές;
Η εκπομπή και εγώ είμαστε πολλοί πρόσφατοι στον 1055 Rock, απ' την άλλη μεριά η συγκεκριμένη ώρα είναι λίγο δύσκολη όσον αφορά τους ανθρώπους που το επόμενο πρωί ξυπνάν νωρίς. Υπάρχουν σημάδια πως η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και ανατροφοδοτική, σε βάθος χρόνου θα μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα. Πάντως πρόκειται για ακροατές που ακούν όχι μόνο rock αλλά και αυτά που λες, κι ακούν προσεκτικά.
Είσαι ένα υπερδραστήριο άτομο και ασχολείσαι με πολλά πράγματα. Τι θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας για τις επιλογές και τις επιρροές που ομορφαίνουν τη ζωή σου;
Ό,τι κουβαλάμε είμαστε εμείς, αυτό βγάζουμε στην καθημερινότητά μας, στην επαφή με τους ανθρώπους που επικοινωνούμε, ή αν προτιμάτε αυτό θα 'πρεπε να βγάζουμε προς τα έξω και να μην διατηρούμε έναν ''θωρακισμό'' που νομίζουμε πως προστατεύει. Πιστεύω πως τα ανοιχτά βιβλία δίνουν τη γνώση, τα κλειστά είναι στα ράφια. Λατρεύω το τρέξιμο στη φύση, τα ζώα, τη φύση... μας. Ό,τι κουβαλάμε είμαστε εμείς... και εγώ, αυτό βγαίνει νομίζω και στην εκπομπή.
Μέσα απ τις δραστηριότητές σου προέκυψε κι ένα project. Θα ήθελες να μας πεις γι αυτό και τι ετοιμάζεις στο μέλλον;
Πιστεύω πως τα ωραία πράγματα πρέπει να τα μοιραζόμαστε, αυτή η πεποίθηση με οδήγησε στην απόφαση στις αρχές του 2015 την αγάπη μου για το τρέξιμο να την κάνω ένα project. Τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησα το www.running365.gr. Συνέχισα την αγαπημένη συνήθεια, το τρέξιμο, σε καθημερινή βάση με γραπτές αναφορές συνοδευόμενες από τη φωτογραφία της ημέρας. Το project είναι ζωντανός οργανισμός κι οι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσονται. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των 365 ημερών ξεκίνησα τη συλλογή χρημάτων μέσα από το running365.gr για την ενίσχυση της οργάνωσης ‘’Πρωτοβουλία για το Παιδί’’, οργάνωση που ασχολείται με την παιδική κακοποίηση και εδρεύει στη Βέροια. Τώρα το running365.gr βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο του, και ετοιμάζω την παρουσίασή του μέσα από μια ταινία - ντοκιμαντέρ.
Υπήρξε κάποιος παραγωγός που ήταν πρότυπο για εσένα;
Υπήρξαν δύο, όμως η συνολική τους ιστορία και πορεία τους με πρόδωσε σαν άνθρωπο, σαν ακροατή και σας μαθητή -αν πούμε πως το πρότυπο έχει μέσα το χαρακτήρα του δασκάλου-, δεν αξίζει να αναφέρω εδώ. Μαγευόμουν όμως να ακούω το Γιάννη Καλαμίτση για την ανθρωπιά και την απλότητά του, ενώ θεωρώ πως οι εκπομπές που έκανε όταν ήταν στο κρατικό ραδιόφωνο ο Μάνος Τσιλιμίδης είναι ο ορισμός της ανθρώπινης επικοινωνίας.
Πώς θα ερμήνευες το όνομα της εκπομπής σου;
Αρχή σεζόν τον Σεπτέμρη του ’16 ξεκίνησα με το ''A Night'' μια νύχτα της εβδομάδας κάθε Κυριακή βράδυ 00:00 – 02:00. Δεν πρέπει να ξεχάσω και την κατά ένα μεγάλο βαθμό νονά, την Ιωάννα Καραθανάση που μέχρι τον περασμένο Γενάρη πριν φύγει για την πολύ μεγάλη πόλη την ακούγαμε Δευτ. - Πέμπ. 00:00 - 02:00 στον 1055 Rock. Το περασμένο καλοκαίρι που έκανα κάποιες επισκέψεις στο σταθμό για να δω τα μηχανήματα, βρέθηκα σε κάποιες εκπομπές της Ιωάννας και πάνω στην κουβέντα βγήκε και το όνομα. Μετά την αποχώρηση της Ιωάννας μετακινήθηκα από την 1η Μάρτη στο καθημερινό πρόγραμμα του 1055 Rock Δευτ. – Παρ. 00:00 – 02:00 και το ‘’A Night’’ έγινε ‘’Every Night’’, έτσι απλά, όπως το εκφώνησε την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου η Ελένη Σκάρπου που ενημέρωνε τους ακροατές για την αλλαγή στο πρόγραμμα. Δεν θέλω να ερμηνεύσω τον τίτλο, αυτό το every ενέχει πάρα πολλά μέσα του, όπως κι η νύχτα εξάλλου.
Το motto της εκπομπής σου και για ποιο λόγο το υιοθετείς;
Δεν ξέρω αν είναι motto αλλά βγήκε μόνο του στις εκπομπές στον 1055 Rock, ''ότι είναι να 'ρθει, θε να 'ρθει, αλλιώς κι αυτό θα χάσει''. Θέλω να πω ότι ο κάθε ένας από εμάς αξίζει και πολλές φορές, λόγω των δύσκολων συνθηκών που ζούμε οι περισσότεροι, ξεχνάμε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας και να πούμε αυτό το απλό στον εαυτό μας. Αξίζουμε και έχουμε και να δώσουμε και να πάρουμε, αξίζουμε κι ας οι συνθήκες ζωής τα τελευταία χρόνια της ανθρωπιστικής - κοινωνικής κρίσης μας λεν και μας κάνουν να νοιώθουμε το αντίθετο. Γι αυτό: ''ότι είναι να 'ρθει θε να 'ρθει αλλιώς κι αυτό θα χάσει''.
Το album που δεν θα πίστευε κανείς πως βρίσκεται στη συλλογή σου;
Είμαστε άβυσσος οι άνθρωποι, εμείς κι οι συνήθειές μας, δεν ξέρω ποιο άλμπουμ δεν θα πίστευε κανείς πως βρίσκεται στη συλλογή μου. Για να υπάρχουν όσα έχω έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης, έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή μέσα μου. Με μαγεύει η διαδικασία να κάθομαι και να ψάχνω τους δίσκους μου, το σίγουρο είναι πως έχει ξεχωριστή σημασία ο πρώτος δίσκος που αγόρασα. Αυτός δεν ξεχνιέται ό,τι και να γίνει, Scorpions 'Savage Amusement', κυκλοφόρησε στις 16 Απρίλιου 1988.
H ευχή σου για τα 16α γενέθλια του 1055 Rock;
Να γίνει 30 που θεωρώ πως είναι από τις πιο ουσιαστικά παραγωγικές ηλικίες και τότε να ευχηθούμε να πάει για την επόμενη 15ετία με τα δικά της χαρακτηριστικά σε συνάρτηση πάντα με τα δεδομένα της κοινωνίας του τότε.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τα 16α γενέθλια του 1055rock
Σχόλια