Κρίσεις πανικού : μια κραυγή μοναξιάς…

Από το face2face.gr / Tης Αλεξάνδρας Γκιμπιρίτη, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος της HAGT (Hellenic Assosiation for Gestalt Therapy) & EAGT ( European.A.G.T.) www.soultherapist.gr
Οι κρίσεις πανικού είναι μια κραυγή μοναξιάς. Σκέψεις όπως «πού έχουν χαθεί όλοι; Είμαι τόσο μετέωρος. Νιώθω τόση μοναξιά..» εγκλωβίζουν και μπλοκάρουν το άτομο και του δημιουργούν ένα αβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο. Αν ξεσκεπάσει κανείς όλο αυτό το κατακλυσμιαίο κύμα φόβου που νιώθει κάποιος στην κρίση πανικού, θα δει ότι η μοναξιά ψάχνει διέξοδο από τη θλίψη και τον πόνο. Και έχει βρει αυτόν τον τρόπο..

Η κρίση πανικού είναι μια κραυγή του σώματος η οποία μιλά τη γλώσσα του άγχους του φόβου και του πανικού. Έρχεται εντελώς απρόσκλητα και ο οργανισμός μας μπαίνει σε ένα ψευδή συναγερμό με σκοπό να παλέψει εναντίον όλων των συμπτωμάτων που βιώνει. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή χωρίς κάποιο προφανή λόγο ακόμα και την ώρα που είμαστε εντελώς χαλαροί ή ακόμη και την ώρα του ύπνου.

Συμπτώματα

1.Τρέμουλο
2.Ιδρώτας
3.Πόνος στο στήθος
4.Ταχυπαλμία
5.Δύσπνοια
6.Αίσθημα ασφυξίας ή πνιγμού
7.Αναγούλες ή γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις
8.Στεγνό στόμα
9.Κράμπες
10.Ζαλάδα, αστάθεια, τάση λιποθυμίας
11.Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στο σώμα
12.Ρίγος ή εξάψεις
13.Φόβος θανάτου ή τρέλας
14.Αποπροσωποίηση

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα διαγιγνώσκονται ως κρίσεις πανικού και έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο αφού αρχικά έχουν αποκλεισθεί οργανικά και παθολογικά αίτια.

Πότε εμφανίζονται 
Το άτομο που βιώνει κρίσεις πανικού αναρωτιέται τι είναι αυτό που του συμβαίνει και γιατί τώρα. Οι λόγοι που συνήθως οδηγούν σε μία τέτοια κρίση οφείλονται κυρίως σε μία μεταβατική περίοδο που μπορεί να βιώνει. Μια σημαντική αλλαγή ή μία απώλεια οποιαδήποτε μορφής (είτε πρόκειται για θάνατο, αρρώστια είτε για απώλεια εργασίας ,χωρισμός κτλ) διεγείρουν έντονα συναισθήματα άγχους και στρες. Ταυτόχρονα οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν και σε μία ευχάριστη, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται, αλλαγή όπως η δέσμευση, ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού και η αλλαγή του τρόπου ζωής καθώς θεωρείται μια εξίσου αγχωτική κατάσταση. Βέβαια πολλές φορές οφείλονται σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν, έναν «ανοιχτό λογαριασμό» που δεν διαχειριστήκαμε ποτέ και επιστρέφουν τα ερεθίσματα και τα συμπτώματα αλλά όχι η κατάσταση.

Όταν το σώμα μου μιλάει…
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε, να εκφράζουμε, να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να θεραπευόμαστε μέσα από αυτά. Συνήθως τα άτομα που βιώνουν κρίσεις πανικού δεν εκφράζουν για αυτούς σημαντικά συναισθήματα, ανάγκες, «θέλω» αλλά αντίθετα τα καταπίνουν, τα κρατάνε μέσα τους, τα θάβουν.. Σε αυτή την περίπτωση το σώμα αναλαμβάνει δράση καθώς το συναίσθημα ψάχνει τρόπο να εκφραστεί. Σε μια τέτοια φάση αν βιώνετε κρίσεις πανικού αξίζει να αναρωτηθείτε και να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

Ποια ανάγκη μου παραβιάζω;
Ποια «θέλω» μου δεν εκφράζω;
Ποια συναισθήματα δεν εκφράζω;
Με ποιο τρόπο σταματάω τον εαυτό μου από το να εκφραστεί;
Τι είναι αυτό που «μπλοκάρω»;

Θεραπεία / Τρόποι αντιμετώπισης
Οι κρίσεις πανικού είναι μια ιδιαίτερα βασανιστική κατάσταση για το άτομο και χρειάζεται στήριξη. Υποφέρει από το γεγονός ότι «φοβάται που φοβάται» , όταν τα συναισθήματα τρόμου εμφανίζονται νιώθει ανήμπορο να τα διαχειριστεί, ενώ στα μεσοδιαστήματα ζει με μια διαρκή αγωνία και άγχος μιας επικείμενης κρίσης στο μέλλον με συνέπεια να το οδηγεί σε μια διαδικασία αποφυγής δραστηριοτήτων και απομόνωσης και εξάρτησής του από τους άλλους για να προστατευτεί. Όλη η αυτή η πολυεπίπεδη επίδραση στη ψυχοσύνθεση και λειτουργικότητα του ατόμου το οδηγούν σε ένα βαθύ συναίσθημα μοναξιάς, φόβου τρέλας και ανικανότητας ότι θα μπορεί να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Η αντιμετώπιση τους γίνεται μέσα από τη στήριξη ενός ειδικού είτε μέσω ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής από γιατρό είτε σε συνδυασμό και των δύο. Η θεραπεία χρειάζεται χρόνο όμως το θετικό είναι ότι αποδίδει και το άτομο απελευθερώνεται από τις κρίσεις. Αυτό που επείγει στην αρχή είναι το άτομο να αναγνωρίσει την κατάσταση, να νιώσει ανακούφιση και να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα όμως αυτό που πραγματικά βοηθάει είναι να ανακαλύψει μέσω της θεραπείας τα βαθύτερα αίτια αυτού που βιώνει και να οδηγηθεί σε μια νέα νοηματοδότηση.

Να θυμάσαι:
Ο φόβος σε έχει κατακλύσει, παγώσει, συρρικνώσει, αποδυναμώσει, εγκλωβίσει.. ο φόβος έχει γεννηθεί στο σώμα σου και έχει φωλιάσει γιατί έχει πεθάνει η αγάπη.. μην παλεύεις μαζί του.. ψάξε και θυμήσου ξανά την αγάπη που έχεις.. είναι εκεί και σε περιμένει να την ελευθερώσεις ξανά..

Σχόλια