To …σιγανό «Ποτάμι» εκβάλει στα ήσυχα νερά του συστήματος

Από το imerodromos.gr / ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥΛΑΣ
Αδικήθηκε από την δημόσια συζήτηση το ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού» που ίδρυσε ο Στ. Θεοδωράκης, αφού τα περισσότερα σχόλια επικεντρώθηκαν στο life style και το σακίδιο του Σταύρου το οποίο κατά πολλούς ήταν άδειο από ιδέες και πολιτικές προτάσεις.

Και όμως αυτή η κριτική είναι άδικη γιατί το «Ποτάμι» και προτάσεις έχει και αυτές είναι ότι πιο νεοφιλελεύθερο και αντιδραστικό έχει εμφανιστεί τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια στη χώρα μας.

Μια ματιά στο κείμενο των συμπερασμάτων του ιδρυτικού συνεδρίου που έγινε στο Λαύριο την προηγούμενη εβδομάδα πείθει και τον πλέον δύσπιστο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

«Επιδιώκουμε μια πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική και πιο ελεύθερη οικονομία για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον με σαφείς κανόνες που θα εφαρμόζονται αυστηρά από μια αξιόπιστη διοίκηση».

Το έχουν πει εδώ και καιρό οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και έρχεται το «Ποτάμι» να του δώσει το απαραίτητο αμπαλάζ του αντισυμβατικού κόμματος.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν ζητούν προνόμια από το κράτος αλλά θέλουν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας με σοβαρές και μακροχρόνιες επενδύσεις».

Κατανοητό όταν «μεγάλες επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται σε «ΜΕΓΚΑλα» μέσα ενημέρωσης «φύτευσαν» στην κυριολεξία το «Ποτάμι» στην πολιτική σκηνή.

«Θέλουμε να εκφράσουμε όλες τις μορφές επιχειρηματικής αγωγής που θα ξυπνήσουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα και θα τον κάνουν δυνατό στις παγκόσμιες αγορές».

Αυτό κάτι σε εφοπλιστές παραπέμπει οι οποίοι όπως είναι γνωστό κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές απολαμβάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ φοροαπαλλαγών στη χώρα μας.

«Το ελληνικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι το χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης…Παράλληλα η έννοια της επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να δαιμονοποιείται από πολλούς».

Δεν χρειάζονται καν σχόλια.

Με βάση τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη η θέση ότι «ο συνδικαλισμός ενώ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση δικαιωμάτων για λογαριασμό των εργαζομένων, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει εκφυλιστεί παίζοντας έναν αυστηρά κομματικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις λειτουργώντας υπονομευτικά προς την ελληνική κοινωνία και οικονομία και συντηρώντας προνόμια συγκεκριμένων υπο-ομάδων των εργαζομένων. Πρέπει να επανεξεταστούν το πλαίσιο του συνδικαλισμού, η σχέση των συνδικάτων με τα πολιτικά κόμματα και κυρίως να προωθηθεί η εξεύρευση αποτελεσματικών αλλά και εποικοδηματικών τρόπων εκπροσώπησης των εργαζομένων».

Οι παλιότεροι θα αναγνωρίζουν στην παραπάνω ρήση το περίφημο άρθρο 4 στα μέσα του ΄80 επί κυβέρνησης Παπανδρέου.

Συνεχίζουμε:

«Είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων εκείνων που μέσω του ανταγωνισμού θα μειώσουν το κόστος για το δημόσιο και θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες για το κοινό».

«Η ανασυγκρότηση της χώρας μας δεν θα πετύχει αν δεν απαλλαγούμε από την δαιμονοποίηση της ελεύθερης αγοράς».

«Η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι αναγκαία».

Υπάρχει μετά τα παραπάνω καμία αμφιβολία ότι το «Ποτάμι» με τις πολιτικές θέσεις που έχει είναι μια κατασκευή του συστήματος προκειμένου να μην αλλάξουν οι βασικές πολιτικές που ακολουθούνται;

Βέβαια στο νεόκοπο πολιτικό κατασκεύασμα που πήρε 6% στις Ευρωεκλογές δεν λείπει και ο μικρομεγαλισμός αφού στα συμπεράσματα του συνεδρίου αναφέρεται ότι «το Ποτάμι είναι έτοιμο να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους αν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνήσουν να συγκροτηθεί»!

Σχόλια