Ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι

Από το advendure.com
Ο 67χρονος Πολωνός Aleksander “Olek” Doba, διέσχισε με το custom-made καγιάκ του τον Ατλαντικό για δεύτερη μάλιστα φορά! Το μακρύ ταξίδι του κράτησε 167 ολόκληρες ημέρες, ενώ συνολικά ταξίδεψε περισσότερα από 6.000 ναυτικά μίλια.

Η περιπέτεια του είχε πολλά απρόοπτα, όπως η απώλεια επικοινωνιών για 47 ολόκληρες ημέρες, οι 40 ημέρες που έκανε κύκλους λόγω ισχυρών ρευμάτων στο περίφημο Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλά και ένα σπασμένο πηδάλιο που τον ανάγκασε να κάνει παράκαμψη για τις Βερμούδες ώστε να το επισκευάσει.

Μιας και το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού ήταν σε θερμά κλίματα, κωπηλατούσε κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας και χρησιμοποιούσε πολύ τους αστερισμούς, όπως ακριβώς οι αρχαίοι ναυτικοί. Επί τρείς ώρες καθημερινά λειτουργούσε μια χειροκίνητη αντλία για να αφαλατώσει νερό, ενώ είχε μαζί του μπισκότα, μαρμελάδα, σοκολάτες που του είχε φτιάξει η γυναίκα του, και άλλα είδη στερεής τροφής σε μεγάλη ποσότητα ώστε να καλύψει όλο το ταξίδι.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του: “Ίσως έχει γίνει κάποιο λάθος στο ημερολόγιο. Νιώθω σαν να είμαι 49 και μισό ετών. Η προγονική αλυσίδα της οικογένεια μου έδινε πάντα ανθρώπους που ζούσαν κοντά στα 100 χρόνια, έτσι πιστεύω ότι έχω τουλάχιστον άλλα 30 ώστε να κυνηγήσω νέες προκλήσεις. Η ζωή μου δεν είναι ποτέ βαρετή!”

Σχόλια