Ψωμί Βρώμης - Συνταγή



Από το newsitamea.gr
Εμείς οι Έλληνες το ψωμί το έχουμε στην καθημερινότητά μας. Όχι μόνο ως τροφή αλλά και ως λέξη στην οποία αποδίδουμε διάφορες σημασίες. Και εξηγώ: μπορεί όλες οι γυναίκες να τρώμε το ψωμάκι μας, αλλά σε καμία μας δεν αρέσουν τα “ψωμάκια” της περιφέρειας. Πολλοί άνθρωποι δε, περιγράφονται ως “ψωμωμένοι”, έχουν δηλαδή το κατί παραπάνω στα κιλά τους, μα αν είναι γερασμένοι “τα έχουν τα ψωμιά τους”. Από την άλλη, όταν κάτι απλό μας αρέσει πολύ λέμε π.χ. ” βόλτες και ξερό ψωμί”. Οι πρόγονοί μας στην κατοχή την έβγαζαν με “ψωμί κι αλάτι”, σε καλύτερες περιόδους με “ψωμοτύρι”, ενώ για τις μέρες λιτότητας που έρχονται πιστεύεται ότι θα πούμε “το ψωμί ψωμάκι”. Ας περιοριστώ εδώ στη γλωσσολογική ανάλυση και ας μην επεκταθώ στον “άρτο” που επίσης είναι σε περίοπτη θέση στην ελληνική κοινωνία.

Παρ΄ότι το ψωμί χαίρει εκτίμησης σε κάθε ελληνική οικογένεια, οι φούρνοι μας δεν έχουν αξιωθεί να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή γκάμα ψωμιών, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου τα αρτοπωλεία προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δεκάδων διαφορετικών ειδών ψωμιού. Ως πότε θα πρέπει να τρώμε αυτό το άσπρο, άγευστο, σφουγγαροειδές ψωμί που συχνά του βάζουν την ταμπέλα “πολυτελείας” και να το πληρώνουμε χρυσό;

Από καιρό έχω καταλήξει ότι για να φαμε καλό ψωμί, είτε θα πρέπει να το παραγγείλουμε από κάποιο χωριό του νησιού για να μας το φέρουν είτε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εγώ κάνω και τα δύο. Όμως, μιας και ο φίλος μου ο Βασίλης έχει καιρό να μου φέρει από τα Αφάντου το καταπληκτικό χωριάτικο ψωμί που ζυμώνει η πεθερά του σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, κατέφυγα στο plan b, δηλαδή στο ζύμωμα ψωμιού. Τώρα πια, με τις νέες μεθόδους παρασκευής ψωμιού το ατέλειωτο ζύμωμα αποτελεί παρελθόν. Πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί μπορεί να φτιάξει και ο πιο άσχετος με την κουζινική, να το καταψύξει και να ξεπαγώνει όσο χρειάζεται κάθε φορά.


                               

Χθες είπα να δοκιμάσω μια βερσιόν ψωμιού που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στο www.101cookbooks.com. Πρόκειται για ένα ψωμάκι με αλεύρι βρώμης, ολικής άλεσης και διάφορα σπόρια. Το αλεύρι βρώμης μπορείτε να το βρείτε στα σίγουρα σε καταστήματα βιολογικής διατροφής, διαφορετικά αγοράστε νυφάδες βρώμης και αλέστε τες καλά καλά στο μούλτι. Όσο για τα σπόρια που χρησιμοποίησα, εδώ τα βρήκα λίγο σκούρα γιατί μάταια έφαγα τον κόσμο στη Ρόδο αλλά και στη Θεσσαλονίκη να βρω ένα έτοιμο μείγμα με ποικιλία σπόρων. Οι Αθηναίοι μάλλον θα είναι πιο τυχεροί. Εγώ κατέληξα να αγοράσω ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι και μαυροσούσαμο ως εναλλακτική λύση. Το ψωμί που προκύπτει είναι πολύ νόστιμο, γήινο, στιβαρό και άκρως υγιεινό. Πάρτε μυρωδιά:

Ψωμί Βρώμης
2 κούπες αλεύρι βρώμης
285 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης + όσο σηκώσει στο ζύμωμα
1 3/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
1 3/4 κούπας γάλα
6 σταγόνες λεμόνι
ένα μικρό σακουλάκι ανάμεικτα σπόρια

Κοσκινίστε τα αλεύρια χωρίς όμως να πετάξετε τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Προσθέστε τη σόδα, το αλάτι και ανακατέψτε. Φτιάξτε ένα λόφο και στη μέση αφήστε κενό για να ρίξετε μέσα το γάλα και το λεμόνι. Ανακατέψτε κυκλικά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι. Αρχίστε να προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά υγρή και εύπλαστη χωρίς όμως να κολλά στα χέρια.

                                       

Πάρτε μία μακρόστενη φόρμα και βάλτε στον πάτο της αντικολλητικό χαρτί.

Δώστε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη σας (πριν τη βάλετε στη φόρμα) και βρέξτε την εξωτερικά με λίγο νερό ή γάλα. Κολλήστε πάνω τα σπόρια και πιέστε τα λιγάκι με το χέρι σας. Βάλτε τη ζύμη στη φόρμα και απλώστε την όμορφα.

Με ένα μαχαίρι χαράξτε τρεις λοξές χαρακιές. Ψήστε στη μεσαία θέση της σχάρας για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και έπειτα ανεβάστε τη σχάρα ένα επίπεδο πιο ψηλά. Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Είναι τέλειο ζεστό με βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι. Συνδυάζεται τέλεια με όλα τα τυριά και τα φαγητά.

TIP: εγώ για αλλαγή και περισσότερο άρωμα άλεσα μαζί με λίγο αλεύρι 4 κόκκους μαστίχας, δοκιμάστε το αν είστε λίγο τολμηροί.

Σχόλια