1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σουαζιλάνδη: Οι έγκυες παύουν να μεταδίδουν το HIV/AIDS στο έμβρυο, χάρη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Από το msf.gr
Μια πρωτοπόρος προσέγγιση για την πρόληψη μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί που έχει στόχο να καθιερωθεί σε όλη τη χώρα.

Από τον Φεβρουάριο του 2013, μια πρωτοπόρος προσέγγιση που ονομάζεται PMTCT B+ (Πρόληψη μετάδοσης από μητέρα σε παιδί, επιλογή Β+), εφαρμόζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) και το Υπουργείο Υγείας στην περιοχή Nhlangano, στα νότια της χώρας. Στόχος του είναι να θέσει 2000 οροθετικές εγκύους σε θεραπεία μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όσο το δυνατό πιο γρήγορα μετά τη διάγνωσή τους. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 200 γυναίκες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.

«Στη Σουαζιλάνδη, το ποσοστό HIV/AIDS μεταξύ των εγκύων γυναικών, είναι άκρως ανησυχητικό, φτάνει το 40%. Χωρίς θεραπεία, το 25 με 40 τοις εκατό των παιδιών που θα γεννηθούν από οροθετικές μητέρες θα νοσήσουν επίσης», εξηγεί ο Δρ Serge Kabore, ιατρικός συντονιστής των MSF στη Σουαζιλάνδη. O στόχος αυτής της νέας προσέγγισης είναι να θέσει όλες τις εγκύους και θηλάζουσες οροθετικές μητέρες σε εφόρου ζωής αντιρετροϊκή θεραπεία, όποιο και να είναι το ΧΧΧΧΧ (επίπεδο Τ λεμφοκυτάρρων (CD4). «Aυτό θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί, και θα κρατήσει υγιείς τις μητέρες, προστατεύοντας και τα μωρά που θα γεννήσουν στο μέλλον, αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους τους που δεν θα έχουν τον ιό».

Σε άλλες προσεγγίσεις κατά του AIDS, το επίπεδο Τ λεμφοκυτάρρων (CD4) ενός ασθενή είναι αυτό που προσδιορίζει αν θα τεθεί ή όχι η ασθενής σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Έπειτα από μακρόχρονη άσκηση πίεσης εκ μέρους πολλών ιατρικών φορέων, μεταξύ αυτών και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε τελικά το όριο για το επίπεδο Τ λεμφοκυτάρρων (CD4), από 350 σε 500. Με τη σημαντική αυτή κίνηση ένα μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών θα μπορούν στο εξής να λάβουν θεραπεία πιο έγκαιρα, και μ’ αυτό τον τρόπο και θα προστατεύονται από ευκαιριακές ασθένειες, και θα περιορίζεται ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

«Το 2013 είναι απαράδεκτο να εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα η μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί», τονίζει ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σουαζιλάνδη. «Εφαρμόζοντας την προσέγγιση PMTCT B+, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είναι δυνατό σ’ αυτή τη χώρα να αποφευχθεί εντελώς η μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί και να κρατηθούν οι μητέρες σε καλή υγεία».

Η ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα http://hivswaziland.msf.ch εξηγεί τα πάντα γύρω από αυτή την προσέγγιση, τα προτερήματα και τους στόχους της, ως πιλοτικό πρόγραμμα. «Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται τακτικά από τους MSF και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τρία κριτήρια. Το πρώτο αφορά στον αντίκτυπο που έχει το πρόγραμμα στην υγεία και στα ποσοστά μετάδοσης. Το δεύτερο, στον τρόπο που βιώνουν την εμπειρία της προσέγγισης αυτής, τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό προσωπικό, και το τρίτο, σε οικονομικά ζητήματα. Ελπίζουμε να επηρεάσουμε θετικά την εθνική πολιτική υγείας και να εφαρμοστεί η προσέγγιση αυτή σε όλη τη χώρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενεργούμε ως καταλύτης αλλαγών», προσθέτει ο κύριος Παυλόπουλος.

Η νέα αυτή προσέγγιση είναι μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα για την καταπολέμηση της επιδημίας ΗΙV/AIDS στη Σουαζιλάνδη. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αναστραφεί η ανοδική πορεία της επιδημίας καθιερώνοντας την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί σε μια υπόθεση ρουτίνας για το γενικό πληθυσμό. Το PMTCT B+ είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε σε μια γενιά απαλλαγμένη από το HIV/AIDS σ’ αυτή την περιοχή της Γης.

Σχόλια