Υεμένη: Υπό απειλή η ιατρική δράση

Από το msf.gr
Η αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières/MSF) ανάγκασε την οργάνωση να αποσύρει την ομάδα της από νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Η απόφαση για την απόσυρση της ομάδας την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, από το νοσοκομείο Αλ-Σαλάμ στην περιοχή Κάμερ του κυβερνείου Άμραν, ελήφθη μετά τις απειλές θανάτου που έλαβε το προσωπικό των MSF, και σχετίζονταν με φυλετικές διαφορές. Δεν επρόκειτο, ωστόσο, για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι MSF έχουμε καταγράψει 18 περιστατικά βίας κατά της ομάδας μας στο Άμραν, μεταξύ των οποίων απειλές και περιστατικά βίας σε βάρος γιατρών και άλλων μελών του προσωπικού των MSF, στήσιμο ενέδρας και κλοπή οχημάτων και ασθενοφόρων, και πυροβολισμούς μέσα ή γύρω από το νοσοκομείο.

Οι MSF καλούμε όλους τους φορείς στην Υεμένη να σεβαστούν την ασφάλεια των ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού, και να μην εμπλέκουν ιατρικούς φορείς στη διαδικασία επίλυσης προσωπικών διαφορών, ώστε η ιατρική φροντίδα να παρέχεται αμερόληπτα. Το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο των φυλών πρέπει να γίνουν σεβαστά, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως ασφαλή μέρη και όχι ως ένα ευκαιριακό μέσο διεκδίκησης πόρων ή απόκτησης ισχύος.

«Είναι πολύ δύσκολο να παρέχεις την αναγκαία ιατρική περίθαλψη σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης βίας», είπε ο Τιερί Ντουράντ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη. «Οι άνθρωποι εδώ καταφεύγουν σε βία, απειλές και εκβιασμούς για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Οι MSF και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως μέσα άσκησης πίεσης και επιρροής στο πλαίσιο αυτών των διαπροσωπικών και οικογενειακών διαφορών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος στους ασθενείς και στο δικαίωμά τους να λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη».

Μετά από διαπραγματεύσεις με τοπικούς ηγέτες, οι MSF θα αρχίσουμε να παρέχουμε και πάλι ιατρική και χειρουργική φροντίδα στους κατοίκους των κυβερνείων Καμέρ και Άμραν. «Καλούμε τις αρχές της Υεμένης και τους αρχηγούς των φυλών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουν τις διαφορές και να προστατεύσουν τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τον πληθυσμό από περαιτέρω επιθέσεις», συμπληρώνει ο Τιερί Ντουράντ.

Οι MSF υλοποιούμε μια παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση της προστασίας της ιατρικής δράσης σε όλο τον κόσμο. Στην Υεμένη, οι MSF έχουμε καταγράψει 46 περιστατικά βίας κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεών μας από τον Απρίλιο του 2010. Το Μάρτιο του 2013, ενώσαμε τις φωνές όλων των αρμόδιων φορέων σε μια εκστρατεία για την προστασία της ιατρικής δράσης στην Υεμένη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα ανησυχητικά επίπεδα βίας μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις και γύρω από αυτές.

Οι MSF εργαζόμαστε στο νοσοκομείο Αλ-Σαλάμ από το 2010, πραγματοποιώντας- κατά μέσο όρο- 500 επείγουσες ιατρικές εξετάσεις την εβδομάδα και περισσότερες από 900 πολύ κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις από τις αρχές του 2013, ενώ δραστηριοποιούμαστε και σε απομακρυσμένες περιοχές του κυβερνείου Άμραν.

Οι MSF δραστηριοποιούμαστε στην Υεμένη από το 1986. Εκτός από τη δράση στο κυβερνείο Άμραν, εργαζόμαστε και στις πόλεις Άντεν, Αλ Νταλ, Αμπιγιάν και Σαναά.

Στην Υεμένη οι MSF στηριζόμαστε αποκλειστικά σε ιδιωτικές δωρεές από όλο τον κόσμο και δεν λαμβάνουμε καθόλου χρηματοδότηση από κυβερνήσεις, θρησκευτικές ομάδες ή άλλους διεθνείς φορείς.

Σχόλια