Ζήσε τον μύθο σου στη Χαλκιδική

Από το ypoptomousi.wordpress.com

Ο Αλέξανδρος είναι 30 ετών και σπουδάζει προστασία περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Παιδί μετανάστη στη Γερμανία, μιλάει σχετικά καλά Ελληνικά μια που ο πατέρας του κατάγεται απο τη Χαλκιδική. Φέτος αποφάσισε να περάσει το Πάσχα προσκαλώντας φίλους του απο την Γερμανία και την Ιταλία στην γενέτειρα του πατέρα του. ” Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ εντάξει, πολύ καλά άτομα και για αυτό προσκαλώ και φίλους να έρθουν για να γνωρίσουν την ομορφιά των ανθρώπων και της περιοχής” μου λέει.

Ξέρει για την υπόθεση των μεταλλείων και το θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα “Το πατρικό του πατέρα μου είναι στην Χαλκιδική και τον αγαπάμε πολύ αυτόν τον τόπο, είναι κρίμα όλο αυτό το ξεπούλημα από τον – πως τον λένε;” με ρωτάει και του απαντώ τον Πάχτα, “Ναι αυτόν, όλο αυτό το δάσος, το νερό, οι πηγές θα εξαφανιστούν, είναι τόσο κρίμα”.

Όποτε έρχεται στη Χαλκιδική γυρίζει όσο μπορεί απολαμβάνοντας το τοπίο με τους φίλους που προσκαλεί. Αυτή τη φορά τους πήγε στην Ιερισσό “Ψαχναμε τις μπλούζες που έχουν και γράφουν SOS Χαλκιδική και ρωτώντας μερικούς κατοίκους μας βρήκαν μερικές” μου λέει εμφανώς ευχαριστημένος.

Ο Αλέξανδρος την Τετάρτη 8 Μαΐου είχε πάει με τρεις φίλους και μια φίλη του στην Αμμουλιανή. Ήταν η τελευταία ημέρα των Πασχαλινών διακοπών αλλά υπήρχε χρόνος μια που η πτήση αναχώρησης ήταν αργά το βράδυ. Στο δρόμο της επιστροφής λίγο έξω απ΄τον Πολύγυρο υπήρχε ένα αστυνομικό μπλόκο το οποίο τους σταμάτησε και τους ζήτησε ταυτότητες. “Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο μας το ζήτησαν αλλά εμείς σταματήσαμε και τους δείξαμε τα διαβατήριά μας. Ο Ιταλός φίλος μου βγήκε απ΄το αυτοκίνητο γιατί έπρεπε να πάρει το δικό του από ένα σακίδιο που είχε στο πορτ μπαγκάζ. Μόλις τον είδαν οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους. “Φόραγε μια απο τις μπλούζες που είχαν πάρει από την Ιερισσό.

“Ξαναπλησίασαν το αυτοκίνητο και μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στο τμήμα. Στη Γερμανία η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να σου πει έλα στο τμήμα όποτε θέλει. Θα έπαιρνα τηλέφωνο την πρεσβεία αλλά φοβόμουν μην χάσω το αεροπλάνο που έπρεπε να προλάβω.” Η αστυνομία, όπως μου είπε ο Αλέξανδρος, τους φέρθηκε ευγενικά αλλά δεν κατάλαβε για ποιο λόγο έπρεπε να πάνε στο τμήμα αφού τους είχαν ήδη δείξει τα διαβατήριά τους. “Στο τμήμα πήραν τα διαβατήρια μας και τα έβγαλαν φωτοτυπία, κοίταξαν κάτι στο κομπιούτερ και μετά μας είπαν ότι μπορούμε να φύγουμε.”

Ο Αλέξανδρος θα ξαναγυρίσει το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Έρχεται όσο πιο συχνά μπορεί. Είμαι σίγουρος ότι θα κατέβει απ΄το αεροπλάνο φορώντας την μπλούζα που λέει SOS Χαλκιδική.


Σχόλια