Τα λιβάδια του θανάτου

Από το real.gr / Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
Στην εγκληματική κακομεταχείριση των ιπποειδών και την έλλειψη επαρκούς νομικής προστασίας έχει τις ρίζες του το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, η πραγματική έκταση του οποίου στην Ελλάδα φαίνεται πως μόλις αρχίζει να αποκαλύπτεται. Δεκάδες γερασμένα και κακοποιημένα άλογα γίνονται αντικείμενο αρπαγής ή «μαύρης» αγοραπωλησίας και κρατούνται επί ημέρες δεμένα σε απομακρυσμένες περιοχές πριν μεταφερθούν προς άγνωστους προορισμούς. 

Τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) δηλώνουν με βεβαιότητα ότι ένα ποσοστό από τα άλογα που κρατούνται παρανόμως και υπό άθλιες συνθήκες σε αρκετά σημεία της χώρας μας οδηγούνται σε σφαγεία του εξωτερικού, ενώ κάνουν λόγο και για μαρτυρίες περί ύπαρξης παράνομων σφαγείων ιπποειδών ακόμα και στην Ελλάδα. «Εχουμε ήδη σώσει άλογα αλλά και μουλαράκια που κατευθύνονταν στην Ιταλία και προορίζονταν για σφαγή. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές που μιλούν για σφαγή ιπποειδών ακόμα και σε χοιροστάσια που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την Αθήνα», δηλώνει η εκπρόσωπος του ΕΣΠΙ Ρόζα Ρούσου. 

Στις εγκαταστάσεις του ΕΣΠΙ, που βρίσκονται στο Κορωπί, οι εθελοντές του συλλόγου προσφέρουν καταφύγιο σε άλογα και άλλα ιπποειδή τα οποία εντοπίζονται σχεδόν ετοιμοθάνατα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Μόλις πριν από δύο μήνες υποδεχθήκαμε την Αννούλα, μια φοράδα με ακρωτηριασμένο πόδι που βρέθηκε στο Αλιβέρι Εύβοιας. Εχουμε όμως και άλλα δύο, την Τσαρίνα και τον Πετρίτη, που βρέθηκαν στοιβαγμένα σε φορτηγό με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας. Η τελική κατάληξη της διαδρομής ήταν τα σφαγεία της Ιταλίας», αναφέρει η Ρ. Ρούσου. 

Οι φιλόζωοι θεωρούν ότι η βάση της παράνομης διακίνησης ιπποειδών για τη χώρα μας είναι η περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής. Σε τουλάχιστον τρεις αυτοψίες τον τελευταίο μήνα, ο φακός της Real planet κατέγραψε δεκάδες ιπποειδή δεμένα σε κολόνες της ΔΕΗ ή σε πρόχειρα παραπήγματα από τσιμεντόλιθους, χωρίς τροφή και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Κατά τις επισκέψεις στην περιοχή, που έχει μετατραπεί σε ανοικτή αποθήκη αλόγων, το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα ίδια τα άλογα, καθώς, αφού παραμείνουν δεμένα σε ένα σημείο επί ημέρες, έως ότου να πουληθούν, έπειτα αντικαθίστανται από νέα ιπποειδή που πέφτουν στα χέρια των παράνομων διακινητών. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για οργανωμένο κύκλωμα που δρα στον Ασπρόπυργο εδώ και χρόνια, συλλέγοντας τραυματισμένα ή γερασμένα άλογα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο και πουλώντας τα από 300 ευρώ μέχρι και 1.000 ευρώ το ένα. «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δένουν άλογα από εδώ και από εκεί. Οσα από αυτά είναι τυχερά και δεν ψοφήσουν από την έλλειψη τροφής και νερού πωλούνται σε άτομα που έρχονται στην περιοχή για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι διαπραγματεύσεις για την αγοραπωλησία γίνονται κάθε Κυριακή, στο παζάρι του Σχιστού», αναφέρουν κάτοικοι του Ασπροπύργου. 

Ανησυχούν οι κτηνίατροι
Η παράνομη διακίνηση των τραυματισμένων αλόγων στη χώρα μας -σε συνδυασμό με το διατροφικού σκανδάλου του αλογίσιου κρέατος- προβληματίζει ιδιαίτερα τους κτηνιάτρους. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το 12,5% των προϊόντων που έχει ελεγχθεί βρέθηκε να περιέχει κρέας αλόγου από 1% έως και 95,8%. Στην ανακοίνωση του κρατικού φορέα, επισημαίνεται πως το αλογίσιο κρέας που έχει βρεθεί στην ελληνική αγορά προήλθε εξ ολοκλήρου από χώρες του εξωτερικού. «Παρ’ όλα αυτά, επειδή η νομοθεσία για το καθεστώς ιδιοκτησίας των ζώων δεν εφαρμόζεται, κανείς δεν ξέρει πόσα ιπποειδή βρίσκονται στην Ελλάδα, πώς διακινούνται και ποιο είναι το ιατρικό τους ιστορικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία», τονίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, επισημαίνοντας ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα ιπποειδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ταυτοποιηθεί. «Ο νόμος του 2010 λέει ότι κάθε ιπποειδές πρέπει να έχει αριθμό μικροτσίπ και να είναι καταχωρισμένο σε βάση δεδομένων. Δυστυχώς, η επιεικώς πλημμελής εφαρμογή του νόμου, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό DNA αλόγου σε τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους», καταλήγει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Σχόλια