Δ.Τ. Η Θέση των Γιατρών του Κόσμου για τα γεγονότα στη Μανωλάδα

Τα χθεσινά αποτρόπαια γεγονότα στην Μανωλάδα επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τα όσα οι Γιατροί του Κόσμου πολύ έγκαιρα έχουν επισημάνει .


Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με ένα συνεχώς τροφοδοτούμενο κλίμα ξενοφοβίας και ανοχής στην ρατσιστική βία οδηγούν σε φαινόμενα βαρβαρότητας και αποκτήνωσης που εξευτελίζουν θεσμούς και κοινωνική ζωή και προσβάλλουν την Ελλάδα.

Οι ΓτΚ για μια ακόμα φορά επισημαίνουν την ανάγκη για την υιοθέτηση άμεσων ανθρωπιστικών μέτρων που θα προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα.

Ζητούν από την Δικαιοσύνη να αντιμετωπιστεί η δολοφονική επίθεση στην Μανωλάδα ως ρατσιστικό έγκλημα.

Δηλώνουν πως μέσω του προγράμματος Enough που υλοποιούν σε συνεργασία με το ΕΣΠ, πως είναι στην διάθεση των θυμάτων της επίθεσης για την πλήρη νομική τους υποστήριξη.

Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία και συμπόρευση κοινωνικών και θεσμικών φορέων αλλά και ενεργών πολιτών.

Συνεχίζουν αδιατάλαντευτα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν χωρίς διακρίσεις ...

“...όπου υπάρχουν άνθρωποι”

---------------------------------

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 23 χρόνια συνεχούς δράσης το 2013, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

Σχόλια