Ιστορίες μεταναστών που βίωσαν τον ρατσισμό

Από το www.alterthess.gr.
Δημοσίευμα με τις ιστορίες δύο μεταναστών που βίωσαν τον ρατσιμό στην Ελλάδα και πρόσφατα ήρθαν στο φως φιλοξενεί το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρονται:

"Ο αιγύπτιος μετανάστης Waleed Taleb λέει πως ζητώντας τους απλήρωτους μισθούς του στην Ελλάδα, το πλήρωσε ακριβά∙ 18 ώρες αλυσοδεμένος και ξυλοκοπημένος από το αφεντικό του, μία περίοδο στη φυλακή και εντολές να εγκαταλείψει τη χώρα που αποκαλεί σπίτι.

Ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που μοχθούν στη μαύρη αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ο Taleb μόλις είχε τελειώσει τον καθαρισμό του φούρνου όπου δούλευε ένα πρωινό του Νοεμβρίου στο νησί της Σαλαμίνας, όταν «πυροδότησε» την οργή του αφεντικού του.

Αυτό που ακολούθησε θα κατέληγε να συμβολίζει το πώς οι μετανάστες έχουν γίνει μεταξύ των μεγαλύτερων και πιο ανυπεράσπιστων θυμάτων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας ρατσιστικές επιθέσεις, την απάθεια της αστυνομίας και ένα σύστημα που τιμωρεί αυτούς και όχι τους δράστες.

Ο φούρναρης και δύο άλλοι έδεσαν μία μεταλλική αλυσίδα 8 μέτρων γύρω από τον λαιμό του Taleb με κλειδαριά και τον έσυραν σε έναν στάβλο, όπως είπε, όπου ένας ακόμη άνδρας συνέπραξε μαζί τους. Εκεί τον έδεσαν σε μια καρέκλα, του έσφιξαν τη θηλιά και τον γρονθοκόπησαν , ενώ ο ίδιος έχανε και επανακτούσε τις αισθήσεις του, όπως είπε.

Οι άνδρες έπιναν μπύρα – την οποία εξανάγκαζαν να πιει ο Taleb-, και τον χλεύαζαν που είναι μουσουλμάνος, είπε.

«Με έσυραν γύρω όπως ένα σκυλί», δήλωσε ο Taleb, εξιστορώντας την επίθεση από ένα στρώμα στο πάτωμα του σκοτεινού του διαμερίσματος κρυμμένου ανάμεσα στα χαμηλά σπίτια και τις ταβέρνες της Σαλαμίνας.

«Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν το τέλος για μένα. Συνέχισα να λιποθυμάω, και κάθε φορά που λιποθύμησα, θα με χτυπούσαν με ράβδους για να με ξυπνήσουν».

Μετά από 18 ώρες, ο Taleb κατάφερε να διαφύγει όταν οι απαγωγείς του έφυγαν για να ανοίξει και πάλι τον φούρνο. Όμως, ο εφιάλτης του δεν είχε τελειώσει.

Βρέθηκε τα ξημερώματα κάτω από ένα δέντρο με τη βαριά αλυσίδα ακόμα γύρω από το λαιμό του και το πρόσωπό του πρησμένο που δεν αναγνωρίζονταν. Αρχικά μεταφέρθηκε σε ένα νοσοκομείο και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.

Αλλά η αστυνομία τον πήρε γρήγορα και απότομα για τον κρατήσει με την κατηγορία ότι δεν είχε έγγραφα για να ζήσει στην Ελλάδα - αν και ο ίδιος λέει πως παραπονέθηκε ότι μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να περπατήσει και πως πονούσε.

«Ο καθένας μπορούσε να δει πως υπέφερα. Δεν μπορούσα ούτε να δω, και δεν μπορούσα να φάω», λέει ο 29χρονος Taleb. Ένα μήνα αργότερα, έχει ένα κολλάρο στο λαιμό, ένα επίδεσμο στο χέρι και μπορεί να φάει μόνο ημι-στερεά τροφή.

«Νόμιζα ότι θα πεθάνω Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν είχα χαρτιά∙ Το πρόβλημα ήταν ότι είχα υποστεί ξυλοδαρμό».

Αποκαλώντας την δοκιμασία του «εντυπωσιακή βαρβαρότητα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως η περίπτωση του ακολούθησε ένα μοτίβο στο οποίο οι μετανάστες «αμέσως συνελήφθη με σκοπό να απελαθούν», όταν πάνε στην αστυνομία για να αναφέρουν μια επίθεση.

Μετά την κατακραυγή για την υπόθεση - συμπεριλαμβανομένης και της καταδίκης από την αιγυπτιακή πρεσβεία και μια διαμαρτυρία από άλλους Αιγυπτίους – ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα την Τρίτη, δήλωσε πως ο Taleb δεν θα απελαθεί για «ανθρωπιστικούς λόγους». Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα του επιτραπεί να μείνει.

«Όλοι έξω εκτός από εμένα» 
Ο Taleb λέει ότι πέρασε τέσσερις ημέρες σε δύο κέντρα κράτησης και του δόθηκαν έγγραφα λέγοντάς του να εγκαταλείψει την Ελλάδα μέσα σε 30 ημέρες, ενώ το αφεντικό του, αφέθηκε ελεύθερο μετά από τρεις ημέρες εν αναμονή της δίκης.

Ο αρτοποιός, ένας πρώην αναπληρωτής δήμαρχος στη Σαλαμίνα, παραδέχθηκε πως χτύπησε τον Taleb - αλλά όχι βίαια - και κατηγορεί πως έκλεψε 13.000 ευρώ που ο Taleb λέει ότι είναι τα χρήματά του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι άλλοι άνδρες που κατηγόρησε ο Taleb κατηγορήθηκαν αλλά είναι ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης αφού αστυνομία δεν κατάφερε να τους συλλάβει στον απαιτούμενο 24ωρο «παράθυρο» μετά το έγκλημα.

«Υπήρχε ένα τηλέφωνο στη φυλακή, και όταν κάλεσα άλλους ανθρώπους, μου είπαν πως το αφεντικό μου είχε ήδη απελευθερωθεί», είπε. «Με χτύπησαν, με λήστεψαν και μετά όλοι ήταν έξω από τη φυλακή, εκτός από μένα».

Πράγματι, η απουσία καταδικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα για τις ρατσιστικές επιθέσεις επέτρεψε στους μετανάστες να γίνονται στόχος της ατιμωρησίας, δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα.

«Το κράτος πρέπει να ζητήσει συγνώμη από έναν άνδρα που βρέθηκαν κάτω από ένα δέντρο σε αλυσίδες Τον αντιμετωπίσαμε σαν ένα σκυλί -. Αυτό είναι αρκετά κακό», είπε ο Κανάκης, ασκώντας επίθεση στην κίνηση να κρατηθεί ο Taleb μετά τη δοκιμασία του.

«Αν δεν καταδικάζουμε οποιοδήποτε από αυτά τα άτομα τίποτα δεν θα αλλάξει. Στη συνέχεια, ο καθένας αισθάνεται ότι μπορούν να την γλυτώσουν».

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους λέγοντας πως ο Taleb είχε αποσυρθεί από το νοσοκομείο αφού τους δόθηκε το πράσινο φως από τους γιατρούς και πως το ελληνικό δίκαιο απαιτεί την κράτηση των παράνομων μεταναστών. Ένας Έλληνας εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει ο,τιδήποτε πέρα από τη δήλωση του υπουργού λέγοντας πως η απέλαση του Taleb είχε ανασταλεί.

Ο Taleb και άλλοι στην αιγυπτιακή κοινότητα λένε οι τραυματισμοί του ήταν αρκετά σοβαρό γι 'αυτόν για να σταλεί πίσω στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα αφού τελείωσαν οι τέσσερις ημέρες υπό κράτηση.

Ένας Χ στην πλάτη του 
Δύο Έλληνες δικηγόροι της μετανάστευσης, δήλωσαν πως ο Taleb ήταν τυχερός που του δόθηκαν 30 ημέρες για να φύγει – σε πολλούς συχνά δίνονται μόλις επτά ημέρες για να φύγουν από την Ελλάδα. Ακόμα άλλοι - όπως ο Hassan Mekki, ένα 32χρονος μετανάστης από το Σουδάν που εγκατέλειψε τις συγκρούσεις στη χώρα του, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη - υποφέρουν σιωπηλά.

Τον Αύγουστο, ο ίδιος και ένας φίλος του παρπατούσαν στην Αθήνα, όταν άνδρες με μαύρες μπλούζες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες κρατώντας ελληνικές σημαίες εμφανίστηκαν και χτύπησαν αφήνοντάς τον αναίσθητο με ένα χτύπημα στο κεφάλι, είπε.

Όταν συνήλθε, ήταν καλυμμένος με αίμα. Μόνο αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν, για τους οποίους λέει πως πιθανότατα συνδέονται με το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, τους άφησαν μεγάλες χαρακιές που μοιάζουν με ένα «X» σε όλη την πλάτη του.

«Δεν έχω το κατάλληλα χαρτιά, γι 'αυτό δεν μπορώ να πάω οπουδήποτε για να ζητήσω βοήθεια», είπε ο Mekki. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι, ίσως να με ακολουθήσει, και η ζωή μου είναι τώρα σε κίνδυνο».

Εκμεταλλευόμενη την δυσαρέσκεια προς τους παράνομους μετανάστες, η Χρυσή Αυγή προέκυψε από την αφάνεια για να μπει στο κοινοβούλιο φέτος υποσχόμενη να διώχνοντας όλους τους μετανάστες έξω (από τη χώρα). Το ταχέως αυξανόμενο κόμμα, το οποίο έχει συνδεθεί με ρατσιστικές επιθέσεις, αρνείται ότι είναι νεοναζί.

Στην τελευταία κριτική του χειρισμού των μεταναστών στην Ελλάδα, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών », καταδίκασε την Ελλάδα που έχει κάνει ελάχιστα για να περιορίσει την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων.

Μεγάλο μέρος της βίας δεν καταγγέλεται, επειδή τα θύματα φοβούνται την απέλαση τους αν πάνε στην αστυνομία, η οποία μερικές φορές εμπλέκεται στις επιθέσεις, δήλωσε ο Francois Crepeau.

Μεταναστευτική κρίση 
Μια σημαντική πύλη για τους ασιάτες και αφρικανούς μετανάστες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω των πορωδών συνόρων της, η Ελλάδα εδ΄λω και καιρό αγωνίζεται για την παράνομη μετανάστευση. Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, το πρόβλημα σημειώνει έκρηξη σε μια εκτεταμένη κρίση καθώς η Ελλάδα βυθίστηκε σε μια βαθιά ύφεση, αφήνοντας ένας στους τέσσερις ανέργους και σκληραίνοντας την στάση απέναντι στους μετανάστες οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Ανεπαρκώς εξοπλισμένη στην καλύτερη περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις ορδές των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορά της με την Τουρκία ή φθάνουν σε πλαστικές βάρκες, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια αύξηση του αριθμού των μεταναστών, όταν μπορεί μπορεί μετά βίας να επιπλεύσει.

Έχοντας εντείνει τις περιπολίες στα σύνορα φέτος έχει περιοριστεί μόνο λίγο η εισροή - κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, πάνω από 70.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν κατά την διέλευση τους στην Ελλάδα, λίγο λιγότεροι από 82.000 περίπου κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πολλοί βρίσκουν συχνά συγκλονιστικές συνθήκες στα κέντρα κράτησης με ελλείψεις τροφίμων, χωρίς ζεστό νερό ή θέρμανση και ανοικτή εχθρότητα από τους Έλληνες που είναι πικραμένοι από τα χρόνια λιτότητας, λέει ο Crepeau αλλά και άλλες ομάδες για τα δικαιώματα.

Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η λεγόμενη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, που θεωρεί τους αιτούντες άσυλο να είναι ευθύνη της χώρας στην οποία μπήκαν στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δίνει μεγαλύτερο βάρος στα σύνορα των κρατών, όπως η Ελλάδα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένως ζητήσει να καταργηθεί η συνθήκη, χωρίς αποτέλεσμα, και ο Crepeau του ΟΗΕ είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ελλάδα με τη ροή των μεταναστών.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα χρειάζεται να σταματήσει να κατηγορεί την Ευρώπη για την αποτυχία της να διαχειριστεί σωστά τους μετανάστες, δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η συνθήκη θα πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα μπορούσε η Αθήνα να λάβει μέτρα όπως η εγγραφή των μεταναστών πριν ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη στην αποστολή τους πίσω στις χώρες τους ή στις διαδικασίες τους, είπε.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι «Δεν μπορώ να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, σηκώνω τα χέρια»είπε.

Αντ 'αυτού, η συντηριτική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά – φοβάται να χάσει ψήφους υπέρ της ταχέως αυξανόμενης Χρυσής Αυγής - έχει περάσει στην επίθεση με επιδρομές της αστυνομίας για τη σύλληψη των μεταναστών και περισσότερους ελέγχους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η αστυνομία είπε ότι 59.000 μετανάστες κρατούνται σε κύματα επιδρομών από τον Αύγουστο, με περίπου 5.000 να έχουν απελαθεί και τους υπόλοιπους να έχουν απελευθερωθεί ή να έχουν σταλεί σε προσωρινά κέντρα κράτησης.

Ο Σαμαράς έχει επίσης αψήφησε την αντιπολίτευση από την αριστερή συμμαχία συνασπισμού και κινήθηκε προς κατάργηση ενός νόμου που καθιστά ευκολότερο για εκείνους που γεννήθηκαν από μετανάστες γονείς στην Ελλάδα για να γίνουν πολίτες – το οποίο οι επικριτές λένε οι επικριτές πως αντανακλά την αυξανόμενη τάση του κόμματος του, της Νέας Δημοκρατίας, προς τα δεξιά.

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να μην χάσει αυτή την ομάδα των συντηρητικών ψηφοφόρων», είπε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του επιστημονικού επιτελείου ΕΛΙΑΜΕΠ που εδρεύει στην Αθήνα. «Το παραδοσιακό δεξιό κόμμα προσπαθεί να κερδίσει πίσω κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας, οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές απέναντι στους μετανάστες είναι ξεκάθαρα ορατές στη Σαλαμίνα, όπου η αντίδραση στην δοκιμασία του Taleb κυμαίνεται από το σοκ μέχρι την απροκάλυπτη χαρά.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Τσαβαρής, δήλωσε στο Reuters πως η επίθεση ήταν συγκλονιστική και αμφισβήτησε για το εάν θα έπρεπε ο Taleb να έχει τεθεί υπό κράτηση και όχι να φυλάσσεται στο νοσοκομείο. Μερικοί κάτοικοι συμφώνησαν.

«Είναι άθλιο», δήλωσε ο Μάνος Καΐλας, 50 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο πολυσύχναστο λιμάνι του νησιού. «Το περιστατικό αυτό είναι απόδειξη της κοινωνικής αποσύνθεσης στην Ελλάδα. Η κρίση χρέους έχει χτυπήσει άσχημα τους Έλληνες και αισθάνονται ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μέρος του προβλήματος».

Κάποιοι άλλοι αισθάνθηκαν ελάχιστη συμπόνοια για έναν μετανάστη.

«Ξυλοκοπήθηκε άσχημα;» είπε ένας άνθρωπος καθώς έφευγε από το λιμάνι. «Αν ναι, καλώς, του άξιζε»".

Σχόλια