Από το www.kala-nea.gr
Είναι η πρώτη στη Γερμανία και προωθεί αυτιστικούς με το σύνδρομο ‘Ασπεργκερ στην αγορά εργασίας. Με μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο.
Μπορεί άραγε ένας αυτιστικός να βρει θέση εργασίας σε επιχείρηση, όπου απαιτείται γρήγορη ενσωμάτωση στην ομάδα, ευαισθησία στην επαφή με άλλους ανθρώπους και καλή επικοινωνία; Για πολλούς από τις 500.000 αυτιστικών είναι αξεπέραστα εμπόδια στο δρόμο προς το επάγγελμα.
Τις περισσότερες φορές κατατάσσονται στους ανίκανους για εργασία, παρά το ότι έχουν ικανότητες πολύτιμες για ορισμένες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα δυναμικό που για τη συμβουλευτική εταιρία Auticon στο Βερολίνο είναι χρήσιμο.
Οι αυτιστικοί είναι χρήσιμοι στην εργασία
Πολλοί από τους αυτιστικούς στη Γερμανία πάσχουν από το σύνδρομο ΄Ασπεργκερ. Πρόκειται για ήπιας μορφής αυτισμό, που δυσκολεύει τις κοινωνικές σχέσεις. Μόνο το 15% αυτών των ανθρώπων έχουν κανονική εργασία. Οι υπόλοιποι δεν έχουν ελπίδα στην αγορά εργασίας γιατί τα γραφεία εργασίας τους αξιολογούν ως ανίκανους.
Αρχές Νοεμβρίου η εταιρεία Auticon βρήκε σε έναν αυτιστικό δουλειά ως σύμβουλο σε εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών. Ιδρυτής της Auticon είναι ο Ντiρκ Μύλερ – Ρέμους, που εγκατέλειψε διευθυντικό πόστο σε επιχείρηση με ιατρικές συσκευές γι’ αυτόν τον σκοπό. «Η επαγγελματική μεταστροφή είχε προσωπικούς λόγους», λέει ο Ντίρκ Μύλερ – Ρέμους. «Έχω γιο που πάσχει από το σύνδρομο ΄Ασπεργκερ. Από τη μια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά, από την άλλη όμως διαθέτει μεγάλες ικανότητες και ταλέντα. Δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να κάνει ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα να ιδρύσω επιχείρηση που θα στηρίζει στα δυνατά σημεία των αυτιστικών».
«Χρειάζονται μικρά πράγματα»
Κι αυτά τα σημεία εντοπίζονται στο καλό μάνατζμεντ. Οι αυτιστικοί σκέπτονται αναλυτικά και λογικά. Και επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε «δοκιμαστές» προγραμμάτων, η εταιρεία του ειδικεύτηκε στη εκπαίδευση και εύρεση εργασίας αυτιστικών με το σύνδρομο Άσπεργκερ σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, η δυσκολία έγκειται στη προσαρμογή τους σε κανονικές εργασιακές συνθήκες. Γι’ αυτό η εταιρεία Auticon με την βοήθεια των λεγόμενων Job-Coaches βρίσκει ποιο εργασιακό περιβάλλον τους ταιριάζει. Μια τέτοια Job Coach είναι η Έλκε Ζενγκ.
«Όταν έρχεται ένας αυτιστικός για δουλειά», λέει, «ξέρω ήδη ότι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος φωτός, ότι δεν αντέχει τους θορύβους, θέλει το γραφείο του στην άκρη του δωματίου σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, μας ήρθε ένας σύμβουλος που πάθαινε ημικρανία από λάμπες Led που αναβοσβήνουν. Τις ρύθμισα ώστε να μην αναβοσβήνουν. Μερικές φορές αρκούν μικρά πράγματα για να επηρεάσουν θετικά το αποτέλεσμα».
Στο Βερολίνο η Αuticon βρήκε δουλειά σε 6 συμβούλους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν 12. Στο Μόναχο σχεδιάζεται μια επιχείρηση, στην οποία θα βρουν επαγγελματική στέγη άλλοι 6. Το ίδιο και στο Ντίσελντορφ. Η εταιρεία Auticon είναι πρωτοπόρα στη Γερμανία. Επειδή όμως μόνο το 15% των αυτιστικών με το σύνδρομο Ασπεργκεν ενδιαφέρεται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η εταιρεία σχεδιάζει να προσεγγίσει και άλλους εργασιακούς τομείς, όπως είναι οι γλώσσες ή η μουσική για να καλύψει εργασιακές ανάγκες κι άλλων αυτιστικών. Η εμπειρία έδειξε μέχρι τώρα πως αυτοί οι άνθρωποι «ανθίζουν» μετά από λίγο διάστημα εργασίας και αρκετοί δεν χρειάζονται τη βοήθεια ψυχιάτρου.
Σχόλια