Κώστας Γαβράς: ανταλλάξαμε την ιδέα του κόμματος με την ιδέα της αγοράς

Από το www.iefimerida.gr


Είναι ο πιο «διεθνής» Έλληνας σκηνοθέτης: ο Κώστας Γαβράς πολιορκήθηκε από τους δημοσιογράφους που περίμεναν από αυτόν απαντήσεις για την κρίση, καθώς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την προβολή της νέας του ταινίας Le Capital.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, κάθε του ταινία στην ουσία είναι ένα οπτικοποιημένο μήνυμα για όσα καταδυναστεύουν τις κοινωνίες, τους πολίτες, το κοινό που γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η πολιτική ήταν πάντα στο επίκεντρο της κριτικής του, όμως τώρα είναι η σειρά της αγοράς που «πρωταγωνιστεί» στη νέα του ταινία Le Capital (Το Κεφάλαιο). Η ταινία προβλήθηκε στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Γαβράς βρίσκεται και με την ιδιότητα του προέδρου της Ταινιοθήκης της Γαλλίας (ας μην συζητήσουμε τι αντιδράσεις θα προκαλούσε η τοποθέτηση κάποιου μη Έλληνα σε αντίστοιχη θέση στη χώρα μας...)

Ο 79χρονος Γαβράς εμφανίστηκε έτοιμος να απαντήσει σε όλους για όλα – άλλωστε η γνώμη του αποτελεί βασικό ζητούμενο κάθε φορά στο διεθνή τύπο. Ατέλειωτες ώρες απαντούσε υπομονετικά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ με χαμόγελο αντήλλασσε χειραψίες και συζητούσε με όποιον ήθελε να τον γνωρίσει προσωπικά, αστειευόμενος για τις κόκκινες κάλτσες που φορούσε. Αν και η τελική φράση στη νέα του ταινία είναι «Αυτό το παιχνίδι θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», ο ίδιος είναι αισιόδοξος πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Από που αντλεί την αισιοδοξία του; «Όταν ακούω τους ανθρώπους να λένε ότι πρέπει ν' αλλάξουν τα πράγματα, βλέπω ένα φως».

Ο Κώστας Γαβράς, επεσήμανε τις βαριές ευθύνες του πολιτικού κόσμου για την κατάσταση στην Ελλάδα – χωρίς βέβαια να κατονομάσει πρόσωπα, και αρνούμενος να προτείνει λύσεις «έχετε κυβέρνηση και ειδικευμένους να αποφασίσουν». Τόνισε, όμως, πως η μόνη λύση για όλα τα δεινά είναι η παιδεία, ανασύροντας μάλιστα επιχειρήματα από το προσωπικό του βίωμα: «Όταν έφτασα με απολυτήριο λυκείου στη Γαλλία, έκανα μια σύγκριση του δικού μου με τα γαλλικά, τα baccalaureat. Οι Γάλλοι ήταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από εμένα. Ρωτώ τους φίλους μου τι έχει αλλάξει, έκτοτε, στην ελληνική παιδεία και μου απαντούν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Η νέα του ταινία μετατοπίζει τα βέλη του σκηνοθέτη στις δυνάμεις της αγοράς. Μιλώντας στον Γιώργο Κρασσακόπουλο για το flix.gr τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σκλάβοι στο κεφάλαιο. Τρέμουμε όταν δείχνει να έχει προβλήματα. Χαιρόμαστε όταν αυξάνεται και θριαμβεύει. Ποιος θα μας μας ελευθερώσει; Μήπως θα έπρεπε να δοκιμάσουμε να το κάνουμε μόνοι μας; Αν όχι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε αυτούς που το υπηρετούν και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο το κάνουν». Απαντώντας δε σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, είπε: «Νομίζω ότι η ανθρωπότητα απέφυγε συχνά πολλές παγίδες, ακόμη κι αν μερικές φορές για να το καταφέρει έπεσε σε μια άλλη παγίδα. Ναι, είμαι σχετικά αισιόδοξος, αλλά το πρόβλημα είναι το πότε. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η καταστροφική πορεία και το πότε θα βρεθούν άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να την σταματήσουν. Γιατί όπως λέει κάποια στιγμή το φιλμ, η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που κυβερνά σήμερα τον κόσμο, οι αγορές. Αλλά τελικά ποιος είναι η αγορά; Μου θυμίζει αυτό που παλιότερα έλεγαν οι κομμουνιστές: «το κόμμα είπε αυτό», «το κόμμα εκείνο». Ομως ποιος ήταν «το κόμμα»; Κανείς δεν ήξερε. Σήμερα νομίζω ότι ανταλλάξαμε αυτή την ιδέα του κόμματος με την ιδέα της αγοράς. Ο κόσμος δυστυχώς ζει πολλές φορές στην ιστορία του, με τέτοιου είδους ψεύτικες αλήθειες.»


Σχόλια